LED Stroom Meter-app

Review: Stroom Meter-app, hoeveel stroom verbruikt jouw huis?

Review van de Stroom Meter-app voor iPhone, waarmee je het actuele energieverbruik in je woning kunt meten. Handig als je nog geen slimme thermostaat hebt.

Keek je vroeger wel eens naar de draaischijf van je energiemeter, om te zien hoe snel de schijf ronddraaide? Op de nieuwste energiemeters is dat niet meer mogelijk, omdat ze werken met ledlampjes. World of Warmth, bekend van de Pollennieuws-app, heeft daarom een app ontwikkeld om te zien hoeveel stroom je gebruikt. Met de Stroom Meter-app richt je de camera van de iPhone op de knipperende lampjes en je ziet meteen het verbruik.

LED Stroom Meter-app

Stroom Meter: hoeveel stroom verbruik jij?

Stroom Meter (jammer van de spatie) slingert je meteen terug naar de vorig eeuw, toen cijfers nog werden weergegeven met led-lampjes. Rondom de knoppen zit een metaalkleurig glansrandje, alsof Apple nooit is gestopt met skeuomorfische effectjes. Deze app schreeuwt je dan ook toe: ‘ik ben bedoeld voor nerds’.

Dat is jammer, want het schrikt gewone gebruikers af die toch nuttige informatie uit deze app kunnen aflezen. Het idee is dat je een meting doet, door de camera te richten op de knipperende lampjes. Op basis van de knipperfrequentie berekent de app hoeveel stroom er momenteel wordt verbruikt. Meet bijvoorbeeld het stroomverbruik als je ‘s avonds naar bed gaat, om te kijken welke apparaten nog stilletjes stroom vreten (sluipverbruik). Of meet op het moment dat alle huisgenoten tv-kijken terwijl ondertussen de wasmachine draait, de afzuigkap aan staat en iemand in de badkamer met een föhn bezig is, om te zien hoeveel energie je op zo’n moment gebruikt. Zo kun je goed de verschillen zien en meteen het effect meten als je de stekker van een aantal apparaten eruit hebt getrokken.

De app kan handig zijn voor mensen die nog geen slimme thermostaat hebben. De insteek is ook iets anders dat bij een slimee thermostaat, waarbij het om een langere periode gaat. Bij de Stroom Meter-app gaat het om een momentopname. Om de app te kunnen gebruiken moet je wel een nieuw type energiemeter hebben, die met led-flitsen het verbruik aangeeft. Binnenkort wordt de app ook geschikt voor energiemeters met een draaischijf. Tot die tijd wil de ontwikkelaar feedback verzamelen.

Stroom Meter in gebruik

Installeer je de app en ga je meteen aan de slag, dan zul je merken dat niet alle uitleg kant en klaar aanwezig is in de app. Het zit er wel in, maar daarvoor moet je vrij diep in de schermen duiken. In de App Store-omschrijving staat gelukkig wel een complete uitleg, al vraag ik me af of veel mensen dat eerst doorlezen.

Stroom Meter-app: foute meting
Een foute meting: het lampje moet recht achter de schietschijf knipperen

Je zult eerst de flitsfrequentie van jouw energiemeter moeten instellen (meestal 1000 flitsen voor elke 1 kWh). Ook kun je de kleur van de ledlampjes instellen (bijvoorbeeld groen of rood) en de gevoeligheid van de camera (ik koos hoog). Om de app te kunnen gebruiken hoef je je niet te registreren. Je hoeft ook geen account aan te maken. Het is dan ook niet nodig om de privacyvoorwaarden van de app door te spitten (die zijn er overigens ook niet). Wil je metingen vastleggen, dan zul je handmatig een screenshot moeten maken. Je kunt nog geen metingen bewaren, voorzien van notities of later terugkijken. Dat soort functies komen er later misschien nog in.

Na het installeren van de app richt je de zoeker op de lampjes van je energiemeter. Helaas geeft Stroom Meter geen instructies welk lampje je moet hebben (mijn energiemeter heeft namelijk twee knipperende ledlampjes). De zoeker bevat een schietschijf met een loep, die je precies op het lampje moet richten. In mijn duistere meterkast zonder verlichting was het best een klus om de iPhone precies goed te richten en een paar minuten stil te houden. Eén kleine beweging en de flits komt niet op de schietschijf terecht, waardoor de meting niet wordt geregistreerd.

Stroom Meter-app: meting op de iPhone

Stroom Meter: ruimte voor verbetering

Mijn meting was 235 Watt op het moment dat er niet intensief gebruik werd gemaakt van apparaten. Daarbij waren alle lampen uit, maar was wel een (energiezuinige) luchtzuiveraar actief en verder waren de gebruikelijke apparaten (router, hubs voor alle huisautomatisering, iPhone-laders) in gebruik. Jammer genoeg geeft de app niet aan of iets goed of slecht is. Bij de Nest-thermostaat krijg je een groen blaadje te zien, als je de thermostaat milieuvriendelijk hebt ingesteld op een wat lagere temperatuur. Bij Stroom Meter zijn alle waarden rood. In de App Store-omschrijving staat dat 85 Watt sluipstroom beter is dan 250 Watt, maar op de afbeelding bovenaan dit artikel staat 7179 Watt! Is dat het verbruik van een huishouden of een hotel?

Wat voor mij ook onduidelijk was, is hoe lang je moet meten. Bij hartslagmeter-apps moet je vaak 15 of 30 seconden je vinger voor de camera houden, waarbij de app waarschuwt als er genoeg data is verzameld. Maar bij Stroom Meter weet je niet of 10 seconden genoeg is, of dat je een minuut lang bewegingsloos moet staan (als je beweegt, is de kans groot dat de schietschijf niet meer exact op het lampje is gericht, waardoor de meting niet klopt). Kortom, er is nog wel wat ruimte voor verbetering bij deze app. Bij een gratis app zonder verdere verplichtingen willen we ook niet té hard klagen, maar het idee is dat de app de komende tijd op basis van feedback steeds beter wordt. Dus bij deze.

Conclusie Stroom Meter review

De Stroom Meter-app springt in een gat in de markt, want een dergelijke app waarmee je zonder slimme thermostaten en andere huisautomatisering je actuele stroomverbruik kunt meten, was er nog niet. Wel jammer is dat bij zo’n nieuwe app is gekozen voor het uiterlijk van een batterijtool anno 2008, met glimmende nepknopjes en led-cijfers. Dat geeft de app meteen al een verouderd uiterlijk, terwijl er waarschijnlijk een nerdy-betrouwbaar uiterlijk mee was bedoeld. Ik had graag gezien dat de app wat meer uitleg geeft en wat meer mechanismen bevat om je gedrag bij te sturen. Dat kan op allerlei manieren: door metingen vast te leggen, door met voorgaande metingen te vergelijken of door een groene kleur te tonen als de gemeten waarde heel laag is (bijvoorbeeld onder de 100 Watt).

Pluspunten

  • Vrijblijvend te gebruiken: gratis te downloaden en legt geen gegevens vast
  • Snelle momentopname van je stroomverbruik
  • Handig voor mensen die geen slimme thermostaten hebben en wel hun stroomverbruik willen meten

Minpunten

  • Geen mogelijkheid om metingen op te slaan, te vergelijken of terug te kijken
  • Er had iets meer uitleg in de app mogen zitten
  • Gebruik van de app komt nogal nauw; het is een nogal nauwkeurig klusje
  • Geen mechanismen om gedrag bij te sturen of iets ervan te leren
  • Bij introductie al een verouderd uiterlijk

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 maart 2016, 23:45
Categorieën Diensten, Nederlandse apps
Onderwerpen elektrisch, stroom
Software iOS 9

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.