Geef je filmcollectie een digitaal plaatsje in Letterboxd.

Review: Letterboxd, sociaal filmnetwerk loopt op (film)rolletjes

Het populaire filmnetwerk Letterboxd is vanaf nu ook beschikbaar als iPhone-app. Lees reviews van andere Letterboxd-gebruikers, en stel je eigen filmcollectie samen.

Geef je filmcollectie een digitaal plaatsje in Letterboxd.

Als je regelmatig naar de bioscoop gaat of thuis een filmpje pakt, wordt het al snel een hele uitdaging om te onthouden wat je allemaal gezien hebt. Net zoals bij het verzamelen van een muziekcollectie, is het bij films net zo leuk om digitaal bij te houden welke je allemaal gezien hebt. Letterboxd is al jaren een populair sociaal netwerk om dit op je Mac bij te houden, maar vanaf vandaag kun je jouw filmcollectie een stuk gemakkelijker met je meenemen met de Letterboxd iPhone-app.

‘Like Leo’s Oscar, it’s Finally Here’, zo laat Letterboxd aan gebruikers van het populaire filmnetwerk weten dat er eindelijk een iOS-app beschikbaar is. Goed nieuws voor filmkenners, want Letterboxd is al jaren een handige manier om zelf films te beoordelen en te kijken waar andere Letterboxd-gebruikers graag naar kijken.

Er is veel ruimte voor filmposters in Letterboxd. Iedere film heeft een uitgebreide filmpagina.Iedere film heeft een uitgebreide filmpagina.

Begin meteen met je Letterboxd-collectie

Zodra je Letterboxd geïnstalleerd hebt, kun je met een bestaande account inloggen of vanuit de app een nieuwe aanmaken. Hier heeft de dienst alleen je e-mailadres voor nodig. Vervolgens kun je direct beginnen met het aanmaken van je filmcollectie. Dit gaat heel gemakkelijk, omdat je alleen maar op het oog-icoon hoeft te tikken om een film aan een lijst met bekeken films toe te voegen. Klik op het klokje om een film aan je wachtrij toe te voegen, zodat je op een filmavondje niet lang hoeft te zoeken naar iets om te kijken.

Naast het aangeven dat je een film gezien hebt, kun je in Letterboxd ook een stap verder gaan. Geef een film een beoordeling van 1 tot 5 sterren en breidt deze review verder uit met een paar alinea’s waarin je uitlegt waarom je deze film juist wel of juist niet moet zien. Jouw review komt vervolgens tussen alle andere recensies te staan, zodat je al snel een mooi overzicht krijgt van de films die door de Letterboxd-community hoog scoren.

Deze gebruikersreviews hebben ook een prominente plek gekregen op iedere filmpagina van de app. Onder de naam staat een klein grafiekje met de beoordelingen, zodat je in een oogopslag ziet hoe goed een specifieke film gescoord heeft.

Bekijk de reviews van andere Letterboxd-gebruikers. In de app zijn allerlei verschillende filmlijsten te vinden.

Veel beeld in Letterboxd

In Letterboxd is veel ruimte voor grote filmposters en foto’s, wat mooi aansluit bij de donkere grafische stijl. De felle icoontjes steken hier mooi bij af, zodat ze goed opvallen. Hierdoor is deze app ook een aanrader als je niet geïnteresseerd bent in het schrijven of lezen van reviews. De app is toegankelijk en mooi genoeg om puur en alleen als persoonlijke filmcollectie te dienen.

Iedere afzonderlijke filmpagina bevat zo’n beetje alle informatie die je nodig hebt. Naast de hierboven besproken reviews staan er ook trailers, een korte samenvatting en een lijst met acteurs op je te wachten. Deze gegevens zijn afkomstig van TMDB en IMDB, twee van de grootste online filmdatabanken.

Het Lists-onderdeel van Letterboxd zal ongetwijfeld ook veel filmfanaten aanspreken. In dit tabblad van de app kun je allerlei filmlijsten zien, die variëren van de honderd beste films die korter duren dan honderd minuten, tot een lijst met de beste Franse films. Een leuke manier om wat inspiratie op te doen als je niet weet wat je wil kijken en geen zin hebt in de populairste films van het moment.

Je profielpagina in Letterboxd laat zien hoe jouw collectie eruitziet. Beoordeel een film of voeg hem toe aan je watchlist.

Andere Letterboxd-gebruikers kun je volgen net zoals je dat op Twitter doet. Op die manier kun je snel zien of ze nieuwe films bekeken hebben en wat voor beoordeling ze daar op geplakt hebben. Tijdens het testen van de app viel ons wel op dat er soms wat vertraging zit in het aantikken van de icoontjes. Hierdoor lijkt het alsof je een film niet aan je collectie hebt toegevoegd, terwijl dit wel het geval is.

Conclusie Letterboxd review

Letterboxd is een prachtige app voor filmfans die op een overzichtelijke manier bij willen houden wat ze gezien hebben. De app ziet er dankzij de grote foto’s en filmposters mooi uit en op de ietwat trage reactie van de knoppen na werkt de app ook goed. Zeker als je graag reviews van films leest is Letterboxd een enorme bron aan informatie, maar ook als je zelf nog een plek zoekt om jouw mening over films te delen ben je bij deze app aan het juiste adres. Vooral de enthousiaste community die Letterboxd al jaren gebruikt zorgt ervoor dat deze app de moeite waard is. Bij zo’n beetje iedere populaire film kun je direct zien wat andere Letterboxd-gebruikers ervan vinden, zodat je meteen een inschatting kunt maken of je een hele goeie film gaat zien, of je misschien beter even door kunt zoeken naar iets anders.

Pluspunten

  • Letterboxd heeft al een enthousiaste community
  • Overzichtelijk en stijlvol design
  • Stel je eigen filmcollectie samen
  • Lees reviews en bekijk originele filmlijsten

Minpunten

  • Enige vertraging bij het aantikken van icoontjes

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 maart 2016, 20:30
Categorie Amusement
Onderwerpen database, films
Software iOS 9

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.