NLziet live kijken.

Review: Nieuwe NLziet met live tv-kijken kan je huidige tv-abonnement nog niet vervangen

Nu ook live tv-kijken

NLziet biedt nu meer dan alleen terug- en vooruitkijken, want je kan nu ook live televisiekijken naar de twaalf populairste zenders. Hoe goed werkt dit en kan het je huidige tv-abonnement vervangen? Wij probeerden het uit.

NLziet is in een compleet nieuw jasje gestoken. De NLziet-app heeft een geheel nieuw uiterlijk gekregen en laat je ook eindelijk live tv-kijken naar de twaalf hoofdzenders van de NPO, RTL en SBS. Wij hebben de functie voor live tv-kijken al even uitgetest en kijken of NLziet jouw televisieabonnement kan vervangen.

NLziet live kijken.

NLziet met live tv-kijken

Wat direct opvalt met de app van NLziet is dat er een geheel nieuwe huisstijl is. Het logo van de app is bijna onherkenbaar geworden, maar als je goed kijkt zie je in de achtergrond het woordje Zie terug. Die nieuwe huisstijl is ook terug te vinden in de app zelf, want deze is een stuk donkerder geworden. Qua indeling is de app echter niet heel erg gewijzigd. Er is nog steeds een zijmenu waarmee je door het aanbod kan bladeren van zowel NPO Start, RTL XL als KIJK van de SBS-zenders. De grootste vernieuwing zit hem echter in de optie om live televisie te kijken.

Als je een abonnement op NLziet hebt, kun je nu eenvoudig live naar de twaalf populairste Nederlandse zenders kijken. Het abonnement is daarvoor niet duurder geworden, want je betaalt nog steeds €7,95 per maand. Voor dat geld kun je zowel terug- als vooruitkijken en nu dus ook live televisiekijken. Bovenin de app vind je direct de huidige livestreams van de twaalf zenders, maar via de tv-gids kun je ook direct live kijken. De grote vraag is echter of je hiermee je televisieabonnement kunt vervangen. De videokwaliteit van de livestreams in NLziet zijn voor mobiel kijken prima, maar op een televisie zie je dat het niet de kwaliteit van het gewone tv-kijken behaalt.

Gids en menu in NLziet.

Live tv-kijken via AirPlay
Om via NLziet live televisie te kijken op een daadwerkelijke televisie, zijn er een aantal opties. Je kunt een computer of laptop aan je televisie verbinden, maar je kunt ook gebruikmaken van AirPlay of Chromecast via de NLziet-app. Helaas is er nog steeds geen aparte Apple TV-app, waardoor je dus altijd je iPhone of iPad in de buurt moet houden. Deze app zou wel al onderweg zijn, maar voorlopig is er nog geen zicht op. Als we live tv-kijken via NLziet vergelijken met de tv-dienst KNIPPR, dan zijn we van laatstgenoemde meer gecharmeerd. De beeldkwaliteit is daarbij iets hoger en het kijken via KNIPPR voelt veel meer als echt tv-kijken, onder andere door de Apple TV-app en omdat het wisselen van zenders een stuk sneller gaat.

In de NLziet-app kun je namelijk niet snel wisselen tussen zenders. Als je naar een ander kanaal wil kijken, moet je eerst uit je huidige stream gaan en een andere zender selecteren in de app. In de tussentijd gaat het beeld op de Apple TV op zwart en moet je opnieuw verbinding maken. Dit duurt een stuk langer dan je van het normale tv-kijken gewend bent, waardoor het nog niet de ideale vervanging is.

Overzicht van programma's in NLziet.

Andere opties om gebruik te maken van NLziet is via de app op Samsung-televisies en de PlayStation 4, maar die opties hebben wij niet getest. In tegenstelling tot live kijken via de Ziggo-website, werkt het bij NLziet wel gewoon in Safari. Je hoeft dus geen vervelende plug-ins zoals Microsoft Silverlight te installeren.

Verder werkt NLziet er wat ons betreft beter uit dan de NPO-app. Waar die app nog een hoop te leren heeft, pakt NLziet het wat beter aan. Door de duidelijkere stills van programma’s met bijbehorende titel, weet je meteen over welk programma het gaat. Als je door tikt, krijg je meteen een programmaomschrijving, waardoor je vrij snel in de gaten hebt waar het programma over gaat. Wel vinden we het jammer dat we niet goed kunnen selecteren op zender. Je kunt direct naar het aanbod van de NPO, RTL of SBS, maar als je specifiek op zoek bent naar een programma van bijvoorbeeld SBS 9, dan is dat lastiger.

Score

8

NLziet

NLziet

Voordelen +

  • Nu ook live tv-kijken via de twaalf populairste zenders
  • Vernieuwd design ziet er moderner uit
  • Beeldkwaliteit is goed

Nadelen

  • Nog steeds geen Apple TV-app
  • Wisselen tussen zenders bij live tv-kijken gaat traag

Conclusie NLziet

De app van NLziet is qua design een stukje moderner geworden en is een overzichtelijkere app dan bijvoorbeeld die van de NPO. Het is een fijne bijkomstigheid dat je nu ook live naar de twaalf populairste zenders kunt kijken, maar het kan nog niet echt je huidige televisieabonnement vervangen. Om live te kijken via je televisie kun je de website of de app gebruiken. Laatstgenoemde werkt met AirPlay en Chromecast, maar een aparte Apple TV-app is er nog steeds niet. De beeldkwaliteit is op zich prima, maar haalt het toch niet bij je standaard HD-abonnement van een televisieprovider. Het zappen via AirPlay werkt wat minder goed, omdat je telkens terug moet keren naar het overzicht en je stream daarom stopt.

Toch is NLziet dankzij live televisiekijken een stukje bruikbaarder geworden en met een prijs van €7,95 per maand niet extreem duur. Je kan daarmee reclamevrij naar alle programma’s van de NPO, RTL en SBS kijken, dus voor de echte televisieliefhebber kan het vernieuwde NLziet een uitkomst zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 oktober 2017, 12:52
Categorie Lifestyle
Onderwerpen nlziet, televisie, televisie kijken

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.