Review: Nam’s Remote, afstandsbediening voor pc en Mac

Nam's Remote is een afstandsbediening voor pc of Mac. Met de applicatie kun je de iPhone of iPod touch als muis en toetsenbord gebruiken en diverse applicaties opstarten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Nam's RemoteNam’s Remote is een nieuwe iPhone-applicatie waarmee je je pc en Mac op afstand kunt bedienen. Ontwikkelaar Nam Chu Hoai, een 17-jarige student uit Berlijn, heeft de applicatie naar zichzelf genoemd. Meestal wekt dat geen professionele indruk, maar bij Nam’s Remote is de uitvoering toch erg goed gedaan, met een professioneel logo en mooie, neonachtige icoontjes in de applicatie. Om Nam’s Remote te kunnen gebruiken moet je een kleine serverapplicatie op je desktop installeren. Vervolgens installeer je Nam’s Remote Free (gratis) of de volledige versie (4,99 euro) op de iPhone en kunt beginnen. Het enige wat je volgens de instructie verder hoeft te doen is het intikken van het IP-adres van je computer.

nams remote

In de desktopapplicatie kun je bepaalde applicaties toewijzen, zodat je ze sneller kunt starten:

nams remote

In de desktopapplicatie kun je ook nog bepaalde instellingen doen, zoals de toetsenbordindeling (helaas alleen QWERTY, de Duitse QWERTZ en een Windows-toetsenbord) en de snelheid van muis en touchpad.

nams remote

Nadat beide apparaten op hetzelfde Wi-Fi-netwerk waren aangemeld ging het registreren op de iPhone vanzelf:

Nams Remote: ip-adres invoeren.   Nams Remote: pincode invoeren.

Na het invullen van IP-adres en pincode verscheen het volgende scherm. Hier kun je op drie manieren gebruikmaken van de applicatie: als touchpad, om applicaties te starten en als simpele interface. Kies je Simple, dan zie je de interface met groene pijlen, waarmee je de cursor in een tekstveld kunt bewegen en ook een Enter kunt invoeren:

nams remote hoofdscherm.   Nams Remote: simple

Alle schermen zijn voorzien van reclame. Het is te hopen dat dat in de betaalde versie ontbreekt, want het leidt nogal af.

Met de optie Touchpad kun je je muispijl over het scherm bewegen (zie afbeelding hieronder, links). Het werkt meteen en eigenlijk best goed. Handig als je muis kapot is of de batterijen leeg zijn. De optie AppLauncher toont bij de gratis versie twee icoontjes. Hiermee kun je de applicaties die je in de desktopapplicatie bij 1 en 2 hebt ingesteld, op afstand starten. Een klik op nummer 1 start in mijn geval Fireworks op. Het duurde even voor er iets gebeurde, maar na een seconde of 10 startte toch de applicatie.

nams remote touchpad   nams remote applauncher

Ik heb alleen naar de gratis versie gekeken. De betaalde versie heeft ook een toetsenbord, muisbediening met de accelerometer en ondersteuning voor meerdere mediaspelers. Er zitten zelfs wat (experimentele) gamecontrols in.

Nam’s Remote werkt alleen wanneer je pc of Mac op hetzelfde netwerk is aangemeld als je iPhone of iPod touch. Je hebt een pc met Windows of Linux en Java JRE nodig, of een Mac met Tiger of Leopard.

Conclusie

Nam’s Remote is eigenlijk een best aardige applicatie voor mensen die hun pc of Mac op afstand willen bedienen. Het is wel anders van insteek dan Jaadu of LogMeIn: je kunt hier niet vanaf het strand of op school bij je desktop. Nam’s Remote is eigenlijk alleen bedoeld als je je muis kwijt bent, de batterijen van je toetsenbord leeg zijn of wanneer je vanaf de bank een applicatie wilt starten. Je moet op hetzelfde Wi-Fi-netwerk zijn aangemeld, dus Nam’s Remote werkt alleen op beperkte afstand van je Mac of pc.

Als ik 4,99 euro te besteden zou hebben en zou moeten kiezen tussen Nam’s Remote of Air Mouse Pro, dan denk ik toch eerder dat ik voor Air Mouse Pro zou kiezen vanwege de mooiere vormgeving en de toegankelijker interface. Kies je Mocha VNC, dan krijg je voor hetzelfde geld nog meer functionaliteit. Vandaar dat Nam’s Remote een 7 krijgt.

Installeren: Nam’s Remote Server voor Windows, Mac en universeel

Info: Nams Remote

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 2:34
Categorie Diensten
Onderwerpen afstandsbediening, remote

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.