Formule 1 race

Review: de officiële Formule 1-app om Max Verstappen te volgen

De officiële Formule 1-app is dankzij Max Verstappen een stuk populairder geworden in Nederland. Genoeg reden voor ons om de app te reviewen en te kijken of de betaalde premium versie de moeite waard zijn.
Erwin Siekman - · Laatst bijgewerkt:

Afgelopen weekend stond de Grand Prix van België op het programma van de Formule 1. Met Max Verstappen in de hoogst haalbare divisie is de populariteit van zowel de sport als de app flink gestegen in Nederland. Heeft het daarbij zin om de (vrij prijzige) Premium-functies in de officiële app af te sluiten, of voegt dat niet zoveel toe? Wij hebben het voor je getest.

Formule 1 race

Max Verstappen heeft sinds kort ook een officiële app waarmee je nieuwtjes over Max kunt volgen. Die app reviewen we hier niet, maar wel de officiële Formule 1-app waarmee je live de prestaties kunt zien van alle coureurs.

Formule 1 kijken op TV en analyseren in de app

Helaas is het ook met de officiële app niet mogelijk om live naar de sessies te kijken. Je kunt tijdens de trainingen, kwalificaties en wedstrijden wel luisteren naar een commentator en alle resultaten bekijken, maar een livestream is dus niet aanwezig. Toen mij dat duidelijk werd, vroeg ik me ons af waar die €2,99 pér maand voor nodig is, want de gratis versie biedt al live-verslag, het laatste nieuws, hoogtepunten en het volledige schema en teaminformatie. De website van de Formule 1 geeft op die vraag het volgende antwoord:

 • Official live timing of all F1 sessions
 • Sector times with intervals and gaps, live tyre and pit stop information
 • Interactive 3D maps with driver gears and speeds, plus Drag Reduction System (DRS) usage indicator
 • In-corner analysis comparing drivers’ entry, apex and exit speeds
 • Immersive dashboard with text commentary (English, French and German), and English audio commentary during all F1 sessions
 • Team radio transmissions and Race Control messages
 • Personalisation options and more!

Alleen interessant als je tegelijk TV kijkt

Voor de echte liefhebbers kan deze informatie erg belangrijk zijn om de race nóg beter te kunnen volgen. Veel van die informatie wordt namelijk niet vermeld tijdens de uitzending of wordt slechts een aantal keren weergegeven. Heb je niet de mogelijkheid om de wedstrijd te zien, dan heb je er een stuk minder aan. Het idee is dus dat je de Formule 1 op je televisie kijkt en via de app de analyses in de gaten houdt. De eerste prioriteit is natuurlijk dat je de wedstrijd kunt zien, daarna komen de statistieken pas. Voor het kijken van de Formule 1 moet je bij Ziggo Sport zijn. Ziggo-klanten kijken gratis, anderen betalen iets meer (bijv. bij KPN Interactieve TV kost het €6 per race of €15,50 per maand). Daarvoor heb je dan wel weer een andere app (of je tv nodig).

Formule 1 simulatie van de wedstrijd

Formule 1-app: prachtig vormgegeven simulatie

Om een beeld te krijgen wat er in de sessie gebeurt toont het Premium-abonnement een live-simulatie van het circuit, die je tijdens de sessie een idee moet geven wat er exact gebeurt en waar de coureurs zich op het circuit begeven. Toch blijkt na een aantal tests dat dat niet helemaal betrouwbaar is. Het werkt alleen als je op een snelle en stabiele internetverbinding zit. Onderweg is je verbinding vaak te traag, waardoor de informatie niet actueel is.

Formule 1 simulatie race Formule 1 simulatie van de bocht

Het goede nieuws is dat de vormgeving van de app prachtig is en dat je een goed overzicht krijgt. Van elke coureur kun je zien waar hij zich begeeft en door op een coureur te tikken zie je hoe snel en in welke versnelling hij rijdt. In sommige bochten staat een filmcamera-icoon. Door daarop te klikken krijg je per coureur informatie hoe hij de bocht neemt.

Ook over nieuwe fans is nagedacht
Voor wie net als ik net sinds de opmars van Max Verstappen de Formule 1 is gaan volgen, kan alles erg onoverzichtelijk overkomen en moeilijk te begrijpen zijn. Fanatieke supporters noteren van alle concurrenten de sectortijden en houden alles nauwlettend in de gaten. Voor mij is dat nieuw en van sommige cijfers heb ik geen idee wat het betekent. Gelukkig heeft de app rekening gehouden met de nieuwkomers en vind je in het menu een uitgebreide handleiding. Alle cijfers, kleuren, menu’s en dergelijke die een betekenis hebben worden hier aan je uitgelegd. Daarmee kijk je opeens heel anders naar de race, en kan het van toegevoegde waarde zijn tijdens het volgen van een Grand Prix.

Agenda, teams en uitslagen
Het Formule 1-seizoen bestaat in 2016 uit 21 wedstrijden en met 4 sessies per Grand Prix vergeet je al snel wanneer de volgende sessie start. Om het overzicht in alle sessies te behouden synchroniseer je met een druk op de knop een Grand Prix met je agenda en weet je precies wanneer de volgende training, kwalificatie of race start. Ook kun je in één keer het gehele seizoen synchroniseren. Bij aankomst in de app zie je direct de agenda per Grand Prix, zodat je alvast een blik kunt werpen op de aankomende races.

Formule 1 synchroniseren met je kalender Formule 1 teaminformatie

In principe staat alle informatie die je nodig hebt om de Formule 1 goed te kunnen volgen in de app. Naast de eerder genoemde sectortijden, live-commentaar en klassement vind je ook nog:

 • Alle resultaten van eerdere sessies en de volledige ranglijst van zowel coureurs als teams;
 • Biografieën van alle coureurs;
 • Veel opties om voorkeuren in de instellingen aan te passen.

Conclusie Formule 1 review

Voor de échte Formule 1-liefhebbers is deze app niet te missen. Alleen moet je je afvragen of het wel €2,99 per maand (of €26,99 per seizoen) waard is. De simulatie is prachtig vormgegeven maar lijkt alleen goed te werken met een sublieme verbinding. Wanneer je onderweg bent is het om die reden niet betrouwbaar genoeg.

Qua vormgeving scoort de Formule 1-app echt goed. De app doet enorm zijn best doet om nieuwe Formule 1-fans zoveel mogelijk te leren over de sport en de sessies. Voor de gemiddelde kijker is de gratis versie ruim voldoende om het seizoen te volgen. De premium versie biedt veel aanvullende informatie, maar je mist wel de mogelijkheid om live naar de wedstrijden te kijken.

Pluspunten

 • Mooi vormgegeven simulatie van de sessie
 • Mogelijkheid om Grand Prix's te synchroniseren met je agenda
 • Uitgebreide gids met uitleg over de app
 • Diverse informatie over races, teams en coureurs

Minpunten

 • Geen mogelijkheid om de wedstrijd live te kijken
 • Aan de prijzige kant gezien de extra functies die je krijgt

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 september 2016, 13:08
Categorieën Nederlandse apps, Sport
Onderwerp formule 1
Software iOS 9

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.