Wandelen op spoorrails

Review: BattleSteps, elke dag een andere tegenstander om te wandelen

Review van BattleSteps, een app waarmee je meer stappen probeert te zetten dan je dagelijks wisselende tegenstander.

BattleSteps is zo’n app die al lang in de App Store staat, maar eigenlijk nog in beta is. Wij probeerden de app uit, want de insteek is best leuk en de wachtlijst is vrij kort. Het idee achter BattleSteps is dat je elke dag wordt gekoppeld aan een andere tegenstander, om te kijken wie de meeste stappen heeft gezet in een periode van 12 uur. Lichaamsbeweging is je enige wapen.

Wandelen op spoorrails

BattleSteps: ‘Ik loop meer dan jij’

Elke dag krijg je in BattleSteps een andere tegenstander. Daarna gaat de klok lopen: gedurende 12 uur moet jij proberen om meer stappen te zetten dan jouw tegenstander, waarmee je ook kunt chatten, als je dat zou willen. Ik installeerde BattleSteps begin oktober, maar in die tussenliggende periode is er nog niet één tegenstander geweest die wilde chatten. En dat is maar goed ook, want ik zou ook niet weten wat ik tegen zo iemand zou willen zeggen. Met de app kun je ook sterren verdienen, die je vervolgens in de shop kunt inwisselen voor een stickerset of een rustdag.

BattleSteps; je hebt een nieuwe tegenstander

De tegenstander kan zich ook in een andere tijdzone kan bevinden. Juist daarom is het eigenlijk niet handig dat er gekozen is voor een tijdsduur van 12 uur. Op het moment dat mijn dag begint kan het bij de andere persoon al ‘s avonds laat zijn, waardoor ik veel grotere kans heb om te winnen. Vandaar dat de makers in de nieuwste update dit hebben opgelost: je kiest zelf wanneer de wedstrijd begint, bijvoorbeeld om 6:00 uur ‘s ochtends of pas rond lunchtijd.

Ook nieuw is dat de stappen die gemeten zijn met je Apple Watch nu ook meetellen. Daarvoor moet je wel de bijbehorende Apple Watch-app van BattleSteps installeren. Je ziet in de Watch-app wanneer de volgende battle begint en vervolgens kun je snel checken of je nog steeds aan kop gaat of dreigt te verliezen. Ik merkte echter dat ik gedurende de battle eigenlijk nauwelijks de app raadpleegde om te kijken of ik nog een extra wandeling zou moeten maken om te winnen. Zo’n wildvreemde tegenstander motiveert eigenlijk niet.

BattleSteps 2: wie is Edu? ik heb geen behoefte om hem/haar te leren kennen.

Motivatie of gebrek aan interesse?
Doel van de app is om je op een nieuwe manier te motiveren. Elke dag is een spelletje en elke dag is er weer een andere tegenstander. Je hebt minimaal een iPhone 5s nodig, omdat de werking van de app afhankelijk is van de M-processor. Zodra je gekoppeld bent aan een tegenstander wordt elk uur gekeken of jij gewonnen of verloren hebt. Ik merkte dat het best leuk is om elke keer weer met iemand anders gekoppeld te worden, maar dat het me gedurende de dag ook niet zoveel interesseerde. Je ziet alleen de naam en eventueel een profielfoto van je tegenstander, maar verder weet je niets van deze persoon. Het blijft daardoor een vrij anonieme ervaring.

Vandaag ben ik bijvoorbeeld gekoppeld aan de persoon Edu U (van de achternaam zie je alleen de eerste letter) maar het enige wat ik kan zien is dat hij 40 sterren en 0 trofeeën heeft gewonnen. Zou er iets meer informatie staan over zijn (haar?) woonplaats, beroep, hobby, reden om te app te gebruiken of iets anders dan zou ik eerder geneigd zijn om de persoon toe te juichen, een vraag te stellen of op een andere manier te kiezen voor interactie. Omdat ik met de verdiende sterren alleen stickerpacks en vlaggen kan kopen om de interactie leuker te maken, heb ik eigenlijk weinig aan de verdiende sterren. Daardoor mist BattleSteps een beetje zijn doel.

BattleSteps met eigen vrienden

Het wordt pas leuker als ik bij level 4 ben, want dan kan ik ook tegen mijn eigen vrienden de strijd aan gaan. Maar dan zul je wel eerst moeten wachten tot genoeg vrienden de app geïnstalleerd hebben en de prijs van €2,99 vormt dan een drempel. Het uitnodigen van een vriend werkt door het uitwisselen van een code, waarbij zowel jij als de vriend 250 extra sterren verdienen.

BattleSteps: elke dag kun je winnen of verliezen

BattleSteps zou eigenlijk op 15 oktober van start gaan, maar op die datum verscheen alleen een update en geen aankondiging dat de app nu officieel is opengesteld voor iedereen. Meld je je aan voor de wachtrij, dan kun je al binnen een paar uur meedoen, dus dat hoeft je niet tegen te houden.

Score

7

BattleSteps

BattleSteps

€2.99

Voordelen +

  • Originele insteek om je te motiveren
  • Apple Watch-app geeft snel inzicht in de tussenstand

Nadelen

  • Door anonieme tegenstanders boeit het niet als je verliest
  • Chatfunctie wordt niet gebruikt
  • App motiveert eigenlijk niet

Conclusie BattleSteps review

BattleSteps is een originele app die probeert om je meer te laten bewegen. Het idee om je dagelijks te koppelen aan een andere persoon is best leuk, maar omdat er niet echt een community van gebruikers ontstaat en je ook niet echt geneigd bent om met je wildvreemde tegenstander te gaan chatten, maak je je minder druk over winnen of verliezen. Daardoor schiet de app zijn doel eigenlijk een beetje voorbij.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 oktober 2016, 12:46
Categorie Lifestyle
Onderwerpen fitness, wandelen
Software iOS 10

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.