Appie iPhone-applicatie: nieuwe service van Albert Heijn (review)

Albert Heijn lanceert een nieuwe dienst met de naam Appie. Op de iPhone is de dienst als eerste beschikbaar in de vorm van een native applicatie, waarmee je recepten kunt opzoeken, boodschappenlijstjes maken en winkellocaties zoeken.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

albert heijn appieAlbert Heijn heeft vandaag tijdens een persbijeenkomst een nieuwe service aangekondigd: Appie. Appie maakt het makkelijker om boodschappen te doen omdat je eerdere aankopen, Bonusaanbiedingen en recepten altijd onder handbereik hebt. Appie gaat van start met een applicatie voor de iPhone, waarin je ruim 8.000 recepten vindt. Als je in de applicatie je AH Bonuskaartnummer invult krijg je aankopen uit het verleden te zien, zodat je gemakkelijk een boodschappenlijstje kunt samenstellen. Met de functie Recepten vinden kun je ‘de koelkast leegmaken’ door meerdere ingrediënten in de zoekbalk te zetten. De applicatie maakt op een aantal plekken gebruik van coverflow, bijvoorbeeld bij het tonen van Bonusaanbiedingen en resultaten in de Receptenvinder.


appie op de iphoneAlbert Heijn is de eerste Nederlandse supermarkt die een iPhone-applicatie heeft laten ontwikkelen. Bij het opstarten van de app verschijnt een splashscreen met de boodschap ‘Kan ik je helpen?’, een vraag die Albert Heijn volgens de overlevering al sinds 1887 aan klanten stelde (maar dan in een beleefde variant ‘Waarmee kan ik u helpen?’). De supermarkt wil met de applicatie de dagelijkse boodschappen zo plezierig mogelijk maken en verwacht dat internet en smartphones een steeds belangrijkere rol gaan spelen in de communicatie met de klant.

Het hoofdmenu van de applicatie bestaat uit vier onderdelen: Mijn lijst (boodschappenlijstje), Producten (Bonusaanbiedingen en andere producten die je bij Albert Heijn kunt kopen), Recepten (dat spreekt voor zich) en In de appie (een mix van acties, wetenswaardigheden en tips over het gebruik van de applicatie).

Boodschappenlijst

Wat we al wisten, is dat de Albert Heijn-applicatie een boodschappenlijstje zou bevatten. Dit lijstje kan op meerdere manieren worden gevuld: je kunt gewoon een product of een taak intikken, zoals het feit dat je naar de stomerij moet of in de stad een nieuwe jas wilt gaan kopen. Je kunt echter ook vanuit de Bonusaanbiedingen of vanuit de recepten het lijstje vullen. Gaat het om een ingrediënt uit een recept, dan blijft de koppeling met het recept aanwezig, zodat je later kunt zien waarom je ook alweer twee struiken paksoi hebt meegenomen. Neem je ingrediënten uit een recept over, dan kan dat ook betekenen dat er ‘3 eetlepels olie’ op je boodschappenlijstje komt te staan, waarbij je zelf de vertaalslag maakt dat je beter een fles olie moet meenemen. De boodschappen op het lijstje zijn niet meer te wijzigen; je kunt dus niet uien, tenen knoflook of eetlepels olie uit meerdere recepten samenvoegen. Wel kun je de volgorde van de boodschappen wijzigen en de hoeveelheden vergroten of verkleinen.

appie mijn lijst

Loop je in de winkel, dan hoef je alleen maar het product aan te tikken om het door te strepen. Het boodschappenlijstje kan per mail worden verstuurd en kan worden voorzien van een extra notitie, bijvoorbeeld welke soort olie er meegenomen moet worden. Een badgenummer op de Appie-applicatie geeft aan hoeveel boodschappen er nog op jouw lijstje staan.

appie producten

Producten

Bij het onderdeel producten vind je de wekelijkse Bonusaanbiedingen en de nieuwe producten uit het assortiment. Ook hier kun je met een knop ‘Zet op mijn lijst’ zorgen dat het product aan je boodschappenlijstje wordt toegevoegd. Als je je Bonuskaartnummer invoert krijg je meteen te zien welke producten je de afgelopen drie maanden hebt gekocht, zodat je makkelijker je boodschappenlijstje kunt vullen met producten die je vaker gebruikt. De lijst toont ook welke producten je het meest hebt gekocht en dat kan soms wat confronterend zijn: heb ik echt zoveel AH klapkratten gekocht? De Bonusaanbiedingen zijn te sorteren op A tot en met Z, op categorie of op hoeveelheid voordeel die er te halen valt. Alle producten zijn voorzien van foto en omschrijving, zoals je die ook op de website van Albert Heijn vindt.

appie recepten

Recepten

Het onderdeel recepten ligt voor de hand: je kunt recepten zoeken op type maaltijd, keuken of overige criteria, zoals bereidingstijd of vis/vlees/gevogelte. Er zijn 8591 recepten in de applicatie aanwezig, die onder andere afkomstig zijn uit de Allerhande. Kies je een bepaald criterium uit (bijvoorbeeld Oosters), dan filter je daarmee meteen het aanbod naar 557 recepten. Moet het ook nog vegetarisch zijn, dan zijn er 142 recepten over. Genoeg keuze dus. Alle ingrediënten uit een recept kun je per stuk of allemaal tegelijk toevoegen aan je boodschappenlijstje. Je kunt overigens in coverflow door de recepten bladeren en er is ook gedacht aan een kookstand: een landschapsweergave waarbij de bereidingswijze extra groot op het scherm wordt getoond:

appie recept

Favoriete recepten bewaar je met één tap op het scherm en heb je even geen inspiratie, dan kun je bij het onderdeel Populair vinden wat andere mensen zoal klaarmaken in de keuken. Je hebt geen toegang tot je Kookschrift, maar misschien komt dat in een volgende versie.

appie in de appie

In de appie

Het laatste onderdeel in het hoofdmenu is ‘In de appie’. Dit is een mix van foto’s over gevarieerde informatie. Er staan recepten en producten tussen (zoals Sint & Piet-knuffels), maar ook recepten, speciale acties (zoals de Sneeuwwitje-actie) en tips om de iPhone-applicatie beter te leren bedienen. Iets onhandig daarbij is, dat de foto en koptekst in beeld blijft staan, waardoor je de rest van het artikel moet scrollen in een gebied dat maar eenderde van het totale scherm omvat. Gelukkig zijn het korte teksten.

appie winkels

Meer

De knop Meer leidt naar een lijstje met nuttige functies, met als belangrijkste een winkel-locator: kijk welke Albert Heijn-filialen in de buurt zijn en welke op dit moment (of op zondag, of na 20:00 uur) geopend zijn. Je ziet bij elk filiaal de openingstijden voor deze week en volgende week, plus de mogelijkheid om via Google Maps een route te plannen. Je kunt in het Meer-menu nog wat andere dingen vinden, zoals de mogelijkheid om suggesties te sturen of je Bonuskaartnummer te wissen.

Toekomst

Appie is niet alleen een iPhone-applicatie, maar een bredere dienst waarmee mensen makkelijker boodschappen kunnen doen. De iPhone-applicatie is de eerste stap daarin. In toekomstige versies van de Appie-applicatie komen nog meer functies beschikbaar, zoals de mogelijkheid om boodschappen via Albert te laten bezorgen en boodschappen in de juiste volgorde te zetten. Het sorteren van boodschappen kan op dit moment al handmatig, maar het idee is dat de boodschappenlijst wordt aangepast aan de vaste looproute van de winkel waar jij je boodschappen doet. Deze winter komt er een tweede versie van Appie uit. Daarna volgen in 2010 ook versies voor andere smartphones. Heb je geen iPhone, dan kun je op www.ah.nl/appie meer informatie en een demoversie vinden.

Conclusie

In de Albert-applicatie is een optie ‘Wat vind jij?’ aanwezig, waarmee je kunt aangeven wat je eerste indruk van Appie is: Ik heb daarop ingevuld dat de applicatie mijn verwachtingen heeft overtroffen. Ik had een boodschappenlijstje met recepten verwacht, zoals je wel meer in de App Store vindt. Een combinatie van Smulweb met een boodschappenlijstje, maar dan met recepten van betere kwaliteit. Dat blijkt ook zo te zijn: het boodschappenlijstje en de recepten zijn inderdaad de twee belangrijkste functies, maar aangevuld met allerlei extra’s: Bonusaanbiedingen, je eerder gekochte boodschappen, ideeën om nieuwe producten te gaan proberen en openingstijden van Albert Heijn-locaties. Woon je in een dorp waar geen Albert Heijn te vinden is, dan heb je misschien niet zoveel aan deze applicatie, maar ben je gewend om toch alle boodschappen bij AH te doen, dan kun je een reeks applicaties voor recepten, boodschappen, winkellocaties van je iPhone gooien, want in Appie staat alle info.

Info: Appie

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

102 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.