Reeder 2: geliefde nieuwslezer terug op iPad, nu universeel

Reeder 2 voor iPad en iPhone is de opvolger van Reeder. De nieuwe nieuwsapp werkt samen met Feedly, Feedbin, Feed Wrangler en Fever.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Reeder is terug. De geliefde applicatie om nieuws te lezen van websites die je zelf wilt volgen heeft een opvolger gekregen. Reeder 2 is een nieuw verkrijgbare applicatie van 4,49 euro die is geoptimaliseerd voor iOS 7 voor iPad en iPhone. Hij kan overweg met RSS-nieuwsstromen van Feedly, Feed Wrangler, Feedbin en Fever, maar je kan ook zelf een handmatige lijst met favoriete websites in de applicatie toevoegen.

Andere presentatie

De presentatie van Reeder 2 verschilt van de vorige Reeder-app op de iPad. Die bood het nieuws van verschillende websites aan in de vorm van postzegels. Helemaal links zie je een overzicht van de nieuwsleveranciers die je hebt ingeschakeld, daar rechts van volgt een lijst met de mappen en sites die je volgt en met een druk op een item daarop zie je het artikeloverzicht. Dat schuift dan naar de linker kant van het beeld om rechts ruimte te maken voor de artikelweergave. Reeder 2 geniet nog altijd de rustige presentatie van de voorganger. In artikeloverzichten zie je bijvoorbeeld geen foto’s en ook artikelpagina’s lezen lekker. De nieuwe aanpak voelt daardoor sneller en is overzichtelijker.

Bediening

Reeder iPad deelfunctiesDe bediening werkt grotendeels met veegbewegingen. Je kan bijvoorbeeld een pagina verversen door de bovenbalk naar beneden te trekken, in plaats van de hele pagina. Je kan nieuwskoppen naar rechts slepen om ze te markeren als (on)gelezen en naar links trekken om een ster te zetten of te verwijderen. Zo voeg je een bericht toe aan favorieten of verwijder je deze weer. Eenmaal in een artikel kan je de rechterbovenhoek vastpakken en naar links vegen om het bericht in de oorspronkelijke webpagina te lezen. In de browser kan je vegen in de navigatiebalk om een pagina vooruit of terug te gaan.

Ook op hoger niveau zijn veegbewegingen vertegenwoordigd. Als je nieuwsbronnen in mappen hebt ingedeeld, kan je een map vegen om meteen de artikellijst van alle bronnen te bekijken. Handiger dan een veeg, want daarmee open je eerst nog de verschillende sites binnen een map waarop je nieuws kan lezen. Het zijn handige opties als je veel nieuws verslindt of juist de app sporadisch opent en nieuws echt even snel bijleest. Bij de accountinstellingen vind je nog handige speciale opties: je bepaalt hoeveel artikelen ingeladen worden, of er afbeeldingen offline worden opgeslagen en of dat ook mag zonder een Wi-Fi-verbinding. Verder is er de mogelijkheid om aan te geven of items met een ster moeten worden geladen en of het app-icoon het aantal ongelezen artikelen aangeeft.

Reeder iPad gekoppelde diensten

Fijne nieuwsapp

Reeder 2 beschikt nog steeds over uitgebreide deelopties naar allerlei verschillende soorten diensten, die staan uitgeschreven in de App Store-omschrijving en we hier niet compleet zullen herhalen. Verder werkt Reeder 2 ook nog steeds samen met Readability, de dienst waarmee je artikelen kan opslaan om later (zonder internetverbinding) terug te lezen. Je benadert Readability vanuit de lijst met de nieuwsleveranciers en kan elk artikel in de app klaarzetten met het stoel-icoontje bovenin beeld. Bovenal is Reeder 2 vloeiender geworden. De applicatie laadt sneller, voelt sneller en scrollt soepeler. Een fijne manier om het nieuws bij te houden.

Downloaden: Reeder 2 (€4,49, universeel, iOS 6.1+)

Lees ook: De beste RSS apps voor iPhone en iPad

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 september 2013, 12:45
Categorie Nieuws
Onderwerpen reeder, rss

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.