Radium: fraaie radio-app op iPhone uitgekomen

Radium is een radio-app voor de iPhone in navolging van de hooggewaardeerde Mac-app. Hij biedt Last.fm, equalizer en een fraai uiterlijk.

Radium radio-app iPhoneVandaag nog kreeg TuneIn Radio, de bekendste radio-app op de iPhone en iPad, een update die het aantal functies nog wat uitbreidde. De applicatie wordt er nog veelzijdiger door, maar als je op zoek bent naar een lekker simpele radio-app volstaat de applicatie misschien niet meer. Het is een gat waar Radium in duikt. De hooggewaardeerde Mac-app Radium is nu uitgekomen op de iPhone. Het is een fraaie en eenvoudig te bedienen app met bovendien een paar aardige extra’s, zoals bijvoorbeeld een equalizer.

Geen toeters en bellen

Geen suggesties voor andere radiozenders, geen tegels met nummers die de verschillende nummers nu draaien en geen reclame: in verhouding tot TuneIn Radio voelt Radium rustig en ontdaan van overbodige toeters en bellen. De applicatie heeft geen introductieschermen nodig om zichzelf uit te leggen. Bovenin beeld zie je de zoekbalk en kan je meteen radiozenders opzoeken. Resultaten worden live geladen en een tik volstaat om een zender in te starten. Tik op het hartje erachter en je voegt hem meteen toe aan het hoofdscherm. Dat is hetzelfde scherm als diegene met de zoekbalk bovenin.

Radium zender zoeken iPhone Radium zender uitschakelen als favoriet

Wishlist en Last.fm

Het hoofdscherm van Radium is oersimpel: bovenin de zoekbalk, dan de cover van het nummer dat nu speelt op het radiostation dat je nu speelt en daaronder de lijst met je de favoriete radiostations. Je zwiept de cover omhoog om daar doorheen te scrollen en trekt hem weer omlaag als je luistert. Onderin de cover zie je een pauzeknop en bereik je de instellingen en overige functies zijn verborgen. Die zijn er wel en zijn het noemen waard. Tik op de cover (die je ook ziet op het lockscreen) en je ziet twee knoppen. Met de linker bekijk je een nummer in iTunes, op Amazon of zet je hem in de wishlist die in de app zelf wordt bijgehouden. De deelknop laat je een track kopiëren, de website van het radiostation openen, een nummer een hartje geven op Last.fm of natuurlijk melden op Twitter, Facebook en via sms.

Equalizer en instellingen

De wishlist is een van de vier opties die in beeld duiken als je op de instelingenknop op een cover drukt. Hij hoort er misschien niet erg thuis, maar hem daar wegstoppen houdt de app wel aangenaam opgeruimd. De andere instellingen zijn daadwerkelijk instellingen. Je beheert er onuitgelegde abonnementen op zenders en bereikt er de equalizer die je naar eigen hand kan zetten. Er zijn verschillende instellingen voor allerlei muziekgenres als hiphop, dance, elektronisch, akoestisch, jazz en meer algemene instellingen als ‘bass booster’, maar je kan ook zelf de lage tonen, het middensegment en de hoge tonen open en dicht schuiven. In de algemene instellingen activeer je iCloud-synchronisatie met de Mac-app en je Last.fm-account om afgespeelde nummers als geluisterd te markeren op die muzieksite.

Radium radio-app iPhone 3FM afspelen Radium iPhone equalizer

Show stelen

Het zenderaanbod van Radium loopt achter op dat van TuneIn Radio: dat biedt 70.000 zenders tegenover de 8000 zenders van Radium. De Mac-app (€8,99, Mac OS X 10.8+) wordt echter mede hooggewaardeerd omdat nieuwe zenderverzoeken snel worden verwerkt door ontwikkelaar CatPig. De regionale zenders die wij zoeken worden gevonden en ook bekende Nederlandse stations lijken goed vertegenwoordigd. Het zijn het uiterlijk en de bediening van Radium die de show stelen. Eenvoud is troef en ziet er goed uit.

Downloaden: Radium (€1,79 ter introductie, iPhone, iOS 6.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 augustus 2013, 15:01
Categorie Muziek
Onderwerpen radio, tunein radio

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.