Jimdo: eenvoudige website maken op iPhone en iPad

Jimdo is een nieuwe iPhone- en iPad-app waarmee je eenvoudig simpele websites kan maken. Geen blogs, maar statische webpagina's.

Jimdo iPhone iPadAls je kijkt naar de populairste websites zou je het bijna vergeten, maar niet elke website hoeft een community, sociaal netwerk, blog of webshop te zijn natuurlijk. Jimdo voor iPhone en iPad is een gratis te downloaden applicatie voor de simpele website. De écht simpele website. Je kiest kostenloos een van de zes aangedragen layouts en kan dan meteen aan de slag met je website die uit een of meerdere pagina’s kan bestaan.

Zo simpel mogelijk

Op de website van Jimdo kan je al langere tijd veel meer soorten websites maken, met een grotere keuze aan layouts en meer vormgevingsmogelijkheden. In de Nederlandstalige app voor de iPhone en iPad valt te lezen dat er binnenkort ook meer elementen in de app te vinden zullen zijn, maar voorlopig ligt de nadruk echt op zo simpel mogelijk een website maken. Aldus is het centrale scherm van de applicatie een weergave van de huidige pagina waar je mee bezig bent. Je hebt er een handige knop om snel te schakelen tussen een mobiele en de web-weergave van de pagina. Met een schuifmenu rechts verander je en voeg je content aan een pagina toe; met het schuifmenu links wissel je tussen de verschillende pagina’s en kan je nieuwe pagina’s aanmaken.

Jimdo website pagina's Jimdo website bouwen iPhone foto uploaden

Statisch

Jimdo werkt dus niet in het principe blog, zoals het geval bij bijvoorbeeld Weebly, WordPress of Tumblr. De dienst is er niet op gericht om steeds weer een nieuw verhaal of een nieuwe foto te plaatsen waardoor de oudere berichten en foto’s automatisch van de voorpagina af zakken. Het gaat om het type website waarbij je even je galerij van favoriete eigen foto’s wil laten zien, een simpel portfolio op kan aanbieden of waar je algemene informatie geeft over de cursus die je houdt.

Bewerken

De schuifmenu’s voor de verschillende pagina’s (links dus) en de pagina-inhoud (rechts) laten zich op een vergelijkbare, overzichtelijke manier bedienen. Je kan in beide gevallen makkelijk nieuwe onderdelen toevoegen met de plus-knop. Met ‘Bewerken’ wissel je de volgorde waarin de onderdelen staan en kan je onderdelen verwijderen. Je kan kiezen uit vijf soorten onderdelen om toe te voegen: kop, tekst, tekst met foto, foto en fotogalerij. In de laatste drie gevallen kan je ook kiezen tussen verschillende uitlijningen van de foto, zodat er bijvoorbeeld tekst langs kan lopen of dat de foto de hele schermbreedte inneemt. Helaas zijn de layouts van Jimdo minder geschikt voor lange leesteksten. Op de mobiele weergaven gaat het prima, maar op het web bestrijken teksten die je in Jimdo typt, zo’n beetje de hele breedte van het scherm en zijn teksten niet erg lekker leesbaar.

Jimdo website aanpassen iPhone Jimdo website statistieken bekijken

Gratis tot op zekere hoogte

Jimdo is gratis te downloaden en te gebruiken, mits je je beperkt tot de basisfuncties. De betaalde aanvullende functies ontspringen de dans op de iPhone, maar komen in zicht als je op het web verder sleutelt aan de website. Je hebt dan bijvoorbeeld de optie SEO, om je pagina te optimaliseren voor vindbaarheid in Google. Dan kom je al snel uit op het 60 euro-pakket voor eigen gebruik of 180 euro voor zakelijk (webshop-)gebruik. Laat het je niet uit het veld slaan als je snel een eenvoudige website wilt aanmaken. Het kan moeilijk nog eenvoudiger dan met Jimdo.

Downloaden: Jimdo (gratis, universeel, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 augustus 2013, 18:40
Categorieën Nederlandse apps, Productiviteit
Onderwerp website

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.