Prompts: iPhone-app tegen writer’s block

Prompts is een iPhone- en iPad-app die je aan het schrijven krijgt met 1000 trucs en aanmoedigingen. Hij heeft reminders en statistieken.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Prompts iPhone tegen writer's blockElke schrijver, elke blogger, elke student, wat heet: iedereen zal er een keer tegenaan gelopen zijn: een writer’s block. Even helemaal niks weten te schrijven. Struikelen over de eerste helft van de zin waarmee je wil openen. ‘Hoe komt dat artikel ooit af?’ ‘Waar zal ik nu eens over schrijven?’ ‘Moet ik nou nog een keer over dat onderwerp pennen?’ Als dat vragen zijn die regelmatig door je hoofd spoken, loont het om een blik te werpen op Prompts. Die nieuwe iPhone-app zet je wel even aan het schrijven.

We often talked about applicaties die je motiveren om te schrijven. Zo schreven we eerder over het Nederlandse Write on Track van ontwikkelaar Moving Medium. Die laat zien wanneer je deadlines staan en hoeveel woorden je per dag moet schrijven om die deadline keurig te halen. Die app is deze maand nog voorzien van een update die herinneringen via pushberichten kan versturen. En we schreven over Roller Journal, een dagboek-app die elke dag (eventueel van tevoren ingestelde) vragen aan je voorlegt. Maar dat zijn beide apps met een subcategorie: de een als dagboek, de ander als je allerlei deadlines hebt. Prompts is veel algemener: je krijgt een Engelstalige zinsnede als startpunt van je tekst. Je ziet maar wat je ervan maakt.

Prompts openingszinnen en opdrachten Prompts woorden bijhouden

Reflectie en fictie

Elke keer dat je op de plusknop drukt in de app, zie je een nieuw vel met lijntjes met een zinsnede. Die zijn veelal op reflectie gericht, maar er zijn net zoveel openingen die kunnen sturen op een fictieve tekst. Er is helaas geen mogelijkheid om de vragen in het Nederlands weer te geven, maar gelukkig kost het geen moeite de vraagtekst weg te halen, blanco te beginnen of zelf te vertalen in het Nederlands.

Suggesties voor wendingen

Prompts is er echt op gericht dat je blijft schrijven. Als je even vast zit, druk je op de flits bovenin en zie je een suggestie die je verhaal een wending kan geven. ‘Wanneer vond dit plaats?’, ‘Heb je alle details gehad?’, ‘Maak het raar’ en ‘Zoek een ander perspectief’ zijn een paar van de vele voorbeelden die je moeten prikkelen. Als je tevreden bent met het stuk, vink je het aan en wordt hij bewaard. Hij verschijnt in het hoofdmenu, met de datum van laatste bewerking en het aantal woorden. Je kan hem elk moment verder bewerken. Bovendien kan je teksten synchroniseren met Dropbox, en zie je in de instellingen terug wat je meest actieve schrijfdag is, welk uur je het meest schrijft, je totale schrijftijd en je gemiddelde hoeveelheid woorden. Ook kan je een dagelijkse herinnering instellen – en artikelen delen kan naast de usual suspects, ook naar Evernote en dagboek-app Day One.

Prompts statistieken Prompts tekst delen

Fijne schrijfomgeving

You never know what you’ve got until je Prompts probeert. De Engelse taal kan in de weg zitten, maar de app heeft ruim 1000 aanmoedigingen om je aan het schrijven te krijgen, en de vele suggesties die wij krijgen, zijn goed. Daarnaast biedt de app ook gewoon een fijne schrijfomgeving op de iPhone en iPad.

Downloaden: Prompts (€0,89, universeel, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 juni 2013, 9:47
Categorie Productiviteit
Onderwerpen dagboek, inspiratie, schrijven

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.