App Review: Roller Journal beantwoordt vragen van je dagboek

Roller Journal is een stijlvolle dagboek-applicatie voor de iPhone en iPod touch, waarin je niet begint met een leeg vel papier, maar vragen vanuit de app beantwoordt. Je bepaalt zelf welke vragen aan je worden gesteld.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Roller Journal iPhone iPod touchWat maakte je dag? Wat had je anders moeten doen? Hoe staat het met de liefde? Wat droomde je? Roller Journal voor de iPhone en iPod touch is een dagboek met een twist. Je begint je dagverslag niet elke keer met een leeg vel, maar laat de app een vraag stellen die je vervolgens kan beantwoorden. Je kiest zelf welke vraag je altijd gesteld wilt hebben, welke af en toe mag langskomen en welke je sowieso niet voor je kiezen wilt krijgen. Ook kan je eigen vragen invoeren.

Zo Nederlands als je wilt

We hadden het stijlvol uitziende Roller Journal al even op het oog, maar bespraken de app nog niet eerder vanwege zijn Engelstalige inborst. Versie 1.1 van de app maakt je daar niet langer van afhankelijk. De app en de standaardvragen zijn nog steeds Engels, maar je kan vanaf nu ook je eigen vragen in de toepassing zetten. Zo is de app net zo Nederlands- of Engelstalig als je zelf wilt.

Je bepaalt zelf hoe laat Roller Journal je een herinnering verstuurt om de dag door te nemen. Als je op de herinnering in gaat, zie je bovenin beeld meteen de eerste vraag en kun je van start. Als je toe bent aan een tweede vraag, druk je op de knop Another question boven het toetsenbord. Zo kan je meerdere vragen langs gaan om te antwoorden. Roller Journal is een ideale manier om allerlei aspecten van de dag te behandelen zonder dat het uit je tenen hoeft te komen. Tenminste, dat ervoeren wij. Het hangt natuurlijk af van je eigen insteek, inspiratie en gebeurtenissen op een dag. Overigens hoef je niet alle vragen te beantwoorden. Je kan op elk moment stoppen.

Antwoorden naast elkaar

Zodra je het dagboek hebt bijgewerkt, kun je op het klokje naast de vraag drukken om al je eerdere antwoorden op die vraag te zien. Die worden chronologisch onder elkaar gezet. In het hoofdmenu worden nog meer leuke dingen bijgehouden: je ziet hoeveel dagverslagen je al hebt geschreven, hoeveel vragen je hebt beantwoordt en hoeveel woorden je al hebt getikt. Met een veegbeweging tover je nog meer informatie in beeld. Je ziet wat de meest beantwoorde vragen zijn en krijgt te zien op welk moment van de dag je het meest schrijft. Dat laatste wordt per dag genomen. Door op het oogje linksonder in beeld te drukken in het hoofdmenu, kom je uit bij een chronologisch overzicht van al je dagverslagen.

Instellingen

De vragen aanpassen doe je bij de instellingen. Daar staan drie tussenkopjes: altijd vragen, nooit vragen en soms vragen. Je kan de standaardvragen in de app meteen oppakken en onder een andere tussenkop neerzetten. Met de prullenbak ervoor verwijder je ze helemaal uit de app. Als je Nederlandstalige vragen wilt, moet je die zelf invoeren. Dat is vooral de moeite waard als je een vraag en antwoord wil delen. Dat kan via sms, Twitter, e-mail, Facebook en ook op de blogdienst Tumblr. Wat de laatste drie betreft is het erg jammer dat je niet in een keer je hele dagverslag kan delen, in plaats van één vraag.

Een dagboek mag natuurlijk niet onbeveiligd zijn en daarom heeft Roller Journal ook een mogelijkheid om een pincode op te app te zetten. De laatste instellingen behelzen het instellen van de herinneringstijd en laten je een backup maken via de gratis clouddienst Dropbox. Door RollerJournal aan Dropbox te koppelen, worden de gegevens in je eigen opslagruimte online opgeslagen. De bestanden en het totaal worden als .plist bewaard.

Conclusie

Roller Journal biedt een prettig uitziende omgeving om je soelaas in kwijt te kunnen. Het is een leuke en originele dagboek-app waar je even tijd en zin in moet steken om Nederlandstalige vragen aan jezelf te kunnen stellen. De Engelse vragen laten in ieder geval het goede voorbeeld zien en vragen je naar de bijzondere dingen en omschrijvingen van een dag. Een functie om je eigen dagboek te doorzoeken en de optie om hele verslagen te delen, zouden Roller Journal afmaken.

Info: Roller Journal – question and answer journal

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.