Opera Coast-browser nu ook op iPhone

Opera Coast is nu ook als iPhone-browser te downloaden. Met Opera Coast heb je snel toegang tot je favoriete websites.

coast-opera-iphone-kleinOpera Coast verscheen afgelopen jaar op de iPad. Het was een simpele webbrowser waarmee je snel toegang kreeg tot je favoriete sites. Vanaf vandaag is de browserapp ook op de iPhone te installeren. Het sterke punt van Coast is dat je via het startscherm allemaal shortcuts hebt naar je favoriete sites. Het ziet eruit als app-icoontjes. Daarmee onderscheidt Coast zich van andere browsers voor iOS, zoals Safari en het andere bekende alternatief, Chome. Veel extra functies zitten er niet in Opera Coast, maar dat is met opzet. Knoppen ontbreken ook zoveel mogelijk.

Coast voor iPhone is daarom vooral een browser voor mensen die dagelijks een vaste serie sites langsgaan en makkelijk op icoontjes willen tikken om de websites te openen. Had je al een paar bookmarks toegevoegd in Opera Coast voor iPad, dan zie je die terug in de app want alles synchroniseert via iCloud. Zo niet, dan zitten er standaard al een aantal shortcuts in de app, zoals YouTube en Gmail. Je voegt er je eigen favoriete sites aan toe, door vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden te vegen. Er verschijnt dan een leeg scherm waarin je het onderwerp kunt invoeren (bijvoorbeeld ‘iPhoneclub’). Door te tappen op één van de resultaten kun je de bijbehorende webstie bekijken of opslaan. Er zijn drie pagina’s waarop je icoontjes kwijt kunt, dus je kunt privé- en zakelijke websites die je veel bezoekt op gescheiden pagina’s zetten.

Multitasken door pagina’s

opera-coast-leuke-sitesZoals gezegd zitten er weinig functies in Opera Coast, maar aan het delen van artikelen met vrienden is wel gedacht. Heb je een pagina geopend in de browser, dan druk je met je vinger even op het scherm om het artikel met een vriend te delen. Je kunt ook een screenshot nemen. Wil je terug naar een eerder bezochte pagina, dan open je een overzicht dat lijkt op de multitasking-functie van iOS. Het sluiten van een pagina gaat op dezelfde manier: door omhoog te wissen. Het is maar de vraag of je Coast als enige browser gaat gebruiken. Dat hoeft ook niet, want in iOS heb je natuurlijk altijd Safari nog achter de hand. Voor specifieke toepassingen, zoals het dagelijks bezoeken van een aantal websites, kan Coast best handig zijn. Het is alleen even wennen dat je niet de normale URL’s in kunt tikken, zoals je bij een browser gewend bent. Maar dat is juist wat Opera wil veranderen. “Browsers zijn al 20 jaar hetzelfde en die conventies gaan in de weg zitten”, beweren de makers. Dit is meer afgestemd op touchscreens.

Downloaden: Coast by Opera (gratis, universeel, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 april 2014, 21:33
Categorie Diensten
Onderwerp opera

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.