OpenLabel: iPhone-app creëert informatie achter de streepjescode

OpenLabel kan het Foursquare van producten worden: je scant een streepjescode en je ziet de recensies van anderen en kan zelf oordelen.

OpenLabel header iPhone iPod touchWanneer je met Foursquare incheckt op een locatie, krijg je de positieve en negatieve kanten van de plek erin meteen te lezen. Dat is wat de nieuwe iPhone-app OpenLabel wil bereiken met producten. Met de applicatie kan je een streepjescode scannen en zodra je dat gedaan hebt, krijg je te zien wat andere gebruikers erover zeggen. Zelf kan je in de app ook een product aanbevelen of afraden, en geef je meteen aan waarom. Zo wil de app een publiek platform voor consumenten en organisaties worden.

Die ambitie valt te lezen in het introscherm van de applicatie, voordat je een account aanmaakt voor de dienst. Die beperking is meteen een eigenaardige. Als je een grote database wil hebben, maak je de dienst toch openbaar voor iedereen en laat je iedereen een streepjescode scannen om OpenLabel te proberen? Gelukkig vergt registreren niet teveel: een voor en -achternaam en een mailadres volstaan.

Daarna heb je toegang tot de camera met streepjescode-scanner in beeld, en zoals het een nieuwe app van deze categorie betaamt, zal je heel veel producten eerst moeten invoeren in het systeem. Een productpagina bevat bovenin de naam en streepjescode en daaronder zie je in een groen en rood vak hoe vaak het product is aan- of afgeraden. Dan volgt de lijst met beoordelingen, met een duidelijke ‘buy’ of ‘avoid’ gevolgd door een reden die door de recensent is aangegeven met een pictogram – zoals bijvoorbeeld politiek, smaak, prijs of gezondheid. Een toelichting is maximaal 140 tekens lang en mits de koppeling met Facebook is gemaakt, zie je ook een foto van de recensent. De beste beoordelingen worden als het goed is, omhoog gestemd door de gebruikers.

OpenLabel scannen en menu OpenLabel recensies onder elkaar

Het tabblad The Feed in het menu aan de linkerkant, laat nog niks zien. Met Scan History bekijk je je laatste acties, het tabblad Followers leidt je naar volgers en gevolgden en met het vrienden-tabblad kan je via Facebook verbinden met anderen. My Profile biedt naast volgersinformatie, ook toegang tot je scans, sentiments (hoeveel buy’s en avoids) en stemmen. Je kan er je profielfoto aanpassen, maar net als bij het toevoegen van een productfoto, loopt de app dan vast. De scanner zelf werkt in onze test uitstekend. We hoeven niet terug te vallen op het handmatig invoeren van een code.

Het principe van OpenLabel is ijzersterk, als het gebruikersbestand maar uitgebreid genoeg wordt. Dat is iets wat op dit moment nog moeilijk is na te gaan. In ieder geval is er na het vergaan van Oink en Stamped ruimte voor een nieuwe goede recensie-app en lijkt OpenLabel in die behoefte te voorzien. Het grote voordeel van OpenLabel is dat, als het eenmaal van de grond is, uiterst handig is als je ter plekke in een winkel wil zien of een product goed is.

Downloaden: OpenLabel (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 december 2012, 14:06
Categorie Lifestyle
Onderwerpen foursquare, recensies, skyscanner, streepjescode

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.