Officiële OV-chipkaart app voor iPhone uitgekomen

De officiële iPhone-app van de OV-chipkaart is uitgebracht. Je ziet er je saldo in, bekijkt transacties en de applicatie is lekker simpel.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

OV-chipkaart iPhone officiële appDe officiële OV-chipkaart app is nu te downloaden op de iPhone. De applicatie is uitgekomen op iPhone en Android en is ontwikkeld door Translink, de ontwikkelaar van de OV-chipkaart in Nederland. In de app zie je je saldo, transacties en oplaadpunten. De applicatie is vooral lekker eenvoudig. Als je bent ingelogd met je gebruikersnaam en wachtwoord, zie je onderin een pop-up staan die je laatste saldo op de OV-chipkaart weergeeft.


Met een tik op je saldo, zie je een overzichtspagina van je kaartnaam en kaartnummer. Daarop zie je verder de geldigheidsheidsduur van de pas en abonnementen die je hebt geactiveerd. Zo zie je bijvoorbeeld dat je in aanmerking komt voor Dal Voordeel, NS of een apart abonnement van een lokale vervoerder. Verder zie je of je automatisch oplaadt, met welk bedrag de kaart automatisch wordt opgeladen en van welk rekeningnummer je dat doet.

OV-chipkaart hoofdmenu OV-chipkaart iPhone transacties

De hoofdrol in het hoofdmenu is echter weggelegd voor vier grote knoppen, in de kleur magenta die meteen aan T-Mobile doet denken. Dezelfde knoppen komen terug in het witte schuifmenu links. In het hoofdmenu benader je met de klok mee transacties, de adresvinder voor ophaalpunten, een feedback-functie waarvan we er niet van overtuigd zijn dat hij de uiteindelijke app haalt en een uitgebreide sectie met vragen en antwoorden.

Adresvinder

De adresvinder in de applicatie toont de ophaalpunten voor de OV-chipkaart. Met een druk op een markering krijg je inzicht in het exacte adres van de locatie, zie je de verschillende diensten die er voorhanden zijn en werp je een blik op de openingstijden van de winkel of het servicepunt. Het is wel een raadsel waarom die tijden zelf zo lichtgrijs en moeilijk leesbaar zijn weergegeven.

Privacy-instelling

Voordat je de app in gebruik neemt, word je geïntroduceerd met drie schermen waarvan het laatste scherm je verzoekt in te loggen. Daar registreer je ook een nieuw account. Met een vinkje kan je daarin bovendien aangeven of de applicatie (anoniem) mag bewaren hoe je de app gebruikt. Die optie kan je dus simpel uitzetten.

OV-chipkaart schuifmenu iPhone-app OV-chipkaart ophaalpunten iOS

De concurrentie op rij

OV-chipkaart is niet de eerste applicatie op iPhone die je inzicht geeft in je saldo en transacties op de kaart. Eerder deden onofficiële apps al een gooi. In OV Chipinfo kan je trouwens ook niks méér dan dat. Wel is de datering van de laatste transacties erin duidelijker. OV-Chipstatus is een vergelijkbare app en was qua overzicht van transacties waarschijnlijk het voorbeeld voor de nieuwe officiële app. De app prijst zichzelf echter uit de markt: hij kost 89 cent in aanschaf en is al een jaar niet bijgewerkt. Hij gaat trouwens ook al sinds 2009 mee.

OV Butler iPhone-app concurrent OV-chipkaartOV Butler ligt op een andere manier stil. De app is nog wel regelmatig geüpdatet, maar de app haalt niet bij iedereen transacties op. Vreemd, want de app weet wel het huidige saldo. En ook jammer, want OV Butler had de originele insteek dat je vertraagde reizen en andere problemen meteen kon melden via een claimformulier in de app. Op iPhoneclub besteedden we verder nog aandacht aan de app OV Saldo. Die laat je saldo en transacties zien in Apple’s Passbook, maar heeft door een inmiddels verwijderde functieblokkade van Translink zelf, wel de laagste App Store-score van alle alternatieven: 1,5 ster.

De meest serieuze tegenstander is OV Delay van Deviate. Die gratis app richt zich voornamelijk op vertrektijden en vertragingen van bus, tram en trein ook op inzicht in de OV-chipkaart. Die verschaf je na een in-app aankoop van 1,79 euro, waarna ook de reclame uit de app verdwijnt. OV Delay biedt geen algemene statusinformatie over je chipkaart, maar toont wel je huidige tegoed en transacties.

Downloaden: OV-chipkaart (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Met dank aan Ronald voor de tip

Reacties: 22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.