Paper Prime voor iPhone: sociale krant met nieuws over evenementen

Paper Prime voor iPhone is een nieuwsdienst die het nieuws groepeert op wereldberoemde evenementen, die elk een eigen vrolijke feed krijgen.

paper primeIs het een nieuwsdienst, is het een evenementen-agenda of is het een sociaal netwerk? Het duurt even voordat je begrijpt wat de nieuwe app Paper Prime nu precies wil. De applicatie blijkt een sociale krant, die het nieuws sorteert op evenementen. Van alles een beetje dus. Die cross-over aanpak van Paper Prime is relatief nieuw, en voor ons dus zeker een kijkje waard. Wanneer we met de gratis app aan de slag gaan vinden we op het beginscherm evenementen die momenteel of binnenkort plaatsvinden, die door de ontwikkelaars zijn uitgezocht. Denk bijvoorbeeld aan de Modeweek in Parijs, CES en SXSW. Als je erop tikt zie je nieuws over deze evenementen, weergegeven in een verticale tijdlijn. Het geheel is in een modern jasje gegoten, dat zich het best laat omschrijven als druk maar vrolijk.

Dat vrolijke van Paper Prime past goed bij het type evenementen dat de app op dit moment laat zien: modeweken, sportevenementen en tech-beurzen. Lifestyle dus. Iets zegt ons dat je nieuws over een vredesbesprekingen tussen Israel en Palestina of VN-conferentie niet snel in deze app zult tegenkomen. Het nieuws dat je doorbladert zijn in feite tweets van prominente bronnen over het evenement dat plaatsvindt, met foto’s op locatie. Bij de Modeweek in Parijs zie je bijvoorbeeld tweets en foto’s van Vogue Paris en Harpers Bazaar en bij CNES kom je tweets van Engadget en The Verge tegen.

Iedere losse tweet kun je favorieten, maar deze vinden we vervolgens nergens terug. Handiger is het om op de grote ster boven een bepaald evenement te tikken. Op die manier kun je een evenmentenfeed ook vanuit je profiel bereiken. In het overzicht zie je boven evenementen die nog moeten beginnen het aantal dagen, uren en secondes aftellen tot het start zal gaan; dat is leuk bedacht. Ook fijn: de app bedient soepel en maakt op een leuke manier gebruik van transparante elementen.

overzichtnieuws

In de app-wereld heb je ruwweg drie categorieën: de one trick pony’s die één ding heel goed doen, de apps die tot een bepaalde categorie behoren (een sociaal netwerk of een mail-app) en de apps die alles tegelijk willen. Paper Prime behoort duidelijk tot de laatste groep, en dat werkt voor ons enigszins averechts. Gebruikers worden bijvoorbeeld ook aangemoedigd om Paper Prime aan Twitter en Facebook te koppelen, maar wat we daaraan hebben wordt pas na een tijdje duidelijk. Het lijkt erop dat de koppeling alleen nodig is voor het aanmaken van een profiel in het eigen sociale netwerk van Paper Prime. Jouw volgers of vrienden van Twitter en Facebook spelen verder geen rol, dus je zult opnieuw mensen moeten volgen en volgers gaan verzamelen.

Doordat de app nu nog weinig gebruikers heeft word niet meteen duidelijk wat je hier aan zou hebben, maar het is wel te begrijpen waar de makers van de app naartoe willen: een sociale nieuwsdienst waar je niet alleen over bepaalde evenementen kunt lezen, maar ook interessante mensen als nieuwsbron kunt gebruiken door ze te volgen en hun bookmarks te bekijken. Of die combinatie werkt zal de tijd ons leren, maar wij kunnen ons niet aan het gevoel onttrekken dat Paper Prime beter uit de verf was gekomen als ze het bij een evenementennieuwsdienst hadden gehouden. Een app die het nieuws weergeeft aan de hand van evenementen is absoluut een origineel idee, maar dit voelt als teveel tegelijk.

Downloaden: Paper Prime (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 januari 2014, 15:00
Categorie Nieuws
Onderwerp evenement

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.