Downtime News: hoeveel tijd heb je voor nieuws op de iPhone?

Downtime News voor iPhone schotelt je Engelstalig nieuws voor op basis van de tijd die je hebt om artikelen te lezen. Een origineel idee.

Downtime News tijd voor artikelen iPhoneDe tijd die je hebt als uitgangspunt voor het nieuws dat je meekrijgt. Dat is de bijzondere insteek van Downtime News. Voordat je de laatste berichten leest in de nieuwe iPhone-app, geef je aan hoeveel tijd je te besteden hebt. Je kiest daarnaast uit trending, technologisch, zakelijk of politiek nieuws. Bij elk bericht zie je niet alleen een foto, maar ook uit hoeveel woorden het bestaat. In de app kan je kiezen tussen artikelen van 1 minuut, 5 minuten of (meer dan) 10 minuten.

Downtime News artikelweergave Als je de laatste optie kiest, zie je artikelen die maximaal 10 minuten leestijd in beslag kunnen nemen en dus niet alleen lange artikelen. Heb je één minuut om artikelen te lezen, dan zie je alleen artikelen met minder dan 250 woorden. Ze zijn afkomstig van gevestigde Amerikaanse nieuwsbronnen zoals AP, CNN en CBS News. Artikelen worden in de interface van de app geladen op afleidingsvrij wit en met een slanke letter die aardig leest.

Ethisch is de app weinig verantwoord: artikelen bevatten vaak maar niet altijd een verwijzing naar de bron, maar links naar het originele website ontdek je sowieso niet. De app kopieert dus nieuws van anderen en presenteert het soms als eigen werk. Die werkwijze gaat Downtime News trouwens niet altijd goed af. Sommige ‘artikelen’ zijn niets meer dan een opeenhoping van verwijzingen naar andere artikelen op de bronwebsite. Waar je dus niet op kan drukken, want links zijn er niet.

Downtime News hoeveel tijd voor nieuws iPhone Downtime News iPhone kort nieuws

Door de journalistiek gezien oneerlijke manier waarop artikelen worden gepresenteerd in de app, is Downtime News nog niet klaar voor primetime. Het is vooral een ludiek idee. Even bijlezen aan de hand van de tijd die je hebt – zal jij het gebruiken in plaats van de standaard first-stops als een NOS of NU.nl?

Downloaden: Downtime News (gratis, iPhone, iOS 6.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 januari 2014, 17:00
Categorie Nieuws

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.