NLziet vandaag officieel gestart

De Nederlandse videodienst NL Ziet is van start gegaan. Voor een vast bedrag per maand kun je premium video's van NPO, RTL en SBS bekijken.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

NL ZietDe Nederlandse videodienst NLziet is vandaag officieel van start gegaan. NLziet is een initiatief van de publieke omroep, RTL en SBS, waarmee je met één abonnement van €7,95 per maand toegang krijgt tot alle video on demand-diensten van Nederlandse tv-zenders. Hierbij worden de vertrouwde websites van de omroepen gebruikt: NLziet bevindt zich bovenop diensten zoals NPO Plus, RTL XL en Kijk.


NLziet is gegarandeerd zonder reclame. Je kunt twee streams tegelijk bekijken via de website en via native apps voor iOS en Android. De iOS-app ondersteunt nog geen AirPlay. “Daar zit een technische reden achter”, aldus de makers tijdens een persbijeenkomst in Hilversum, waarbij iCulture aanwezig was. “We gebruiken DRM van Microsoft die niet wil praten met de Apple TV.” Ook gaan de makers pas later kijken naar ondersteuning voor Chromecast.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op 12 juni, bij de start van de testfase van NLziet.

nlziet-webinterface

NLziet is maandelijks opzegbaar en een maand lang gratis te proberen. Het aanbod bestaat aanvankelijk uit 2.744 series en 31.654 afleveringen, wat in totaal neerkomt op 13.572 uur aan progamma’s. Dat aantal zal steeds toenemen. De nadruk bij NLziet ligt op Nederlandse producties. Er zitten wel een aantal buitenlandse programma’s tussen, maar dat is een stuk minder dan bijvoorbeeld Netflix. Series die nu op Netflix staan (zoals Flikken Maastricht) verdwijnen niet van Netflix nu ze op NLziet staan. De rechten voor dat soort series zijn niet exclusief.

Wat krijg je voor 7,95 euro per maand?

Met een (betaald) abonnement kunnen tv-kijkers films, series, documentaires en tv-shows terugkijken. Ook kunnen ze bij sommige programma’s tot zeven dagen vooruit kijken, zodat je bijvoorbeeld al de volgende aflevering van je favoriete tv-show kunt zien. Je kunt ook je favoriete programma’s opslaan en krijgt dan een badge te zien als er nieuwe afleveringen zijn. Tap erop en je komt bij de nieuwe aflevering. Op de websites van de NLziet-partners zal continu een universele zoekbalk bovenin het scherm staan. Programma’s staan ongeveer 5 minuten voor uitzending online, maar het kan in uitzonderingsgevallen wel voorkomen dat ze iets later te bekijken zijn. Met uitzondering natuurlijk van de tv-series die je alvast vooraf kunt kijken.

aanbod-nlziet

Wat kun je met de app?

In de iOS-app die NLziet gaat uitbrengen moet je eerst naar één van de drie platformen gaan: NPO, RTL of SBS. Daarna kun je zoeken naar een programma. Blijkbaar was het niet mogelijk om de databases van de drie aanbieders goed te integreren. Op de website kun je wel rechtstreeks via een universele zoekbalk het hele aanbod doorzoeken. Helaas krijg je geen pushnotificatie als er een nieuwe aflevering voor je favoriete serie is. Wellicht heeft dat te maken met Apple’s beleid om bij iTunes-verkopen 30% in rekening te brengen.

Wat is NLziet?

NLziet werd in november 2013 officieel door de providers aangekondigd. Toen werd gehoopt dat de nieuwe abonnementsdienst mogelijk al eind januari live zou gaan, maar deze deadline werd niet gehaald. Tijdens de aankondiging werd bekend dat NLziet ook in de vorm van een iOS-app of mobiele website zou worden aangeboden. Volgens de makers is het een wereldwijd unieke samenwerking: niet eerder is er een vergelijkbare tv-dienst tot stand gekomen, waarbij zoveel verschillende partijen deelnemen.

merkjes-nlziet

Nederland is met NLziet een abonnementsdienst voor televisieprogramma’s rijker. Afgelopen jaar verscheen Netflix in Nederland, een videodienst die je voor aan vast bedrag per maand naar (voornamelijk Amerikaanse) films en series laat kijken. Videoland Unlimited gaat hier de concurrent mee aan. NLziet is een abonnement waarin je veel actuele, Nederlandse programma’s kunt terugvinden.

iPad-screenshots van NLziet

Hieronder zie je een aantal screenshots van de iPad-app van NLziet, zodat je een indruk krijgt hoe het er op iOS uitziet.

iPad-interface:
nlziet-kijk-ipad-interface

Zoekresultaten:
nlziet-kijk-ipad-zoekresultaten

NPO Plus:
npo_plus

RTL XL:
rtl_xl

Downloaden: NLziet (gratis, universeel, iOS 6.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

44 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.