MultiWeb: vier websites tegelijk bedienen met Nederlandse iPad-app

De iPad-app MultiWeb is een webbrowser voor maximaal vier websites op één pagina. Die kan je dan vervolgens ook nog eens tegelijk bedienen, al kan je ook kiezen voor 'slechts' 2 of 3 websites per pagina.

MultiWeb iPad meer websites tegelijk headerDe 16-jarige Nederlander Tom Freijsen heeft een iPad-app ontwikkeld met een eigenschap waar je niet altijd wat aan zult hebben, maar die zomaar ineens van pas kan komen bij een gesprek, presentatie of misschien wel brainstormsessie. Zijn app MultiWeb presteert het om maximaal vier webpagina’s tegelijk op de iPad te laten zien. En dat niet alleen: de vier websites zijn volledig tegelijk te bedienen dankzij de multitouch-besturing van de iPad.

MultiWeb drie pagina's tegelijkHet is een rare gewaarwording: vier vingers op het scherm bewegen waarmee je door vier verschillende websites scrollt. Het kan in MultiWeb, ervan uitgaande dat je het maximale aantal van vier vensters hebt geopend op een pagina. Als je daar nog niet genoeg aan hebt, kan je bovenin de navigatiebalk met pijltjesknoppen naar een volgende pagina gaan, waar je weet net zo makkelijk vier pagina’s opent.

Je kan in MultiWeb ook minder websites op een pagina tonen. In dat geval moet je niet op de plus drukken, maar op de zwarte achtergrond van de app. Je krijgt dan een pop-up met de mogelijkheid een standaardformaat, bredere, hogere of maximaal vullende pagina te openen. Zo kan je spelen met een indeling van twee of drie sites op een pagina. Helaas wordt dat niet helder uitgelegd in het instructiescherm, dus je moet het even ontdekken. Net zo jammer is dat het niet altijd lijkt te werken. We krijgen soms geen nieuwe vensters te zien als we er een willen openen.

MultiWeb recent gesloten pagina'sJe kan webpagina’s op drie manieren bekijken in de app. Standaard opent de applicatie ze als een iPhone, wat betekent dat je heel vaak op mobiele websites stuit van websites. Je kan er handmatig voor kiezen om de webpagina’s te benaderen als iPad (normale websites) of je kan pagina’s laden in de uiterst leesbare Readability-stijl, waarbij alle opsmuk van de website het veld ruimt voor een rustige, boek-achtige layout met een groot lettertype. Helaas moet je per venster aangeven dat je de sites wil openen in de iPad-weergave. Er is geen algemene instelling die voorkomt dat je elke keer (vaak lelijke) mobiele versies van websites laadt. Daar zien we graag verandering in komen. Bovendien werkt teruggaan naar de iPad-weergave niet meer als Readability eenmaal is gestart.

Er zijn een paar vernuftige dingetjes in MultiWeb, anders dan het openen en bedienen van meerdere sites tegelijk. Zo zijn de vorige- en volgende knoppen in elk venster vervangen voor een slider waarmee je naar de vorige of volgende pagina gaat. Handig is ook dat er geen adresbalk in beeld staat, maar dat je die krijgt te zien als je op de titel van een pagina drukt. Zo doet de applicatie een paar dingen goed, maar ook een paar dingen zeker nog niet goed genoeg. MultiWeb vereist nog wat sleutelwerk om naast leuk ook functioneel te zijn.

Downloaden: MultiWeb (€0,79)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 juni 2012, 12:40
Categorieën Diensten, Nederlandse apps
Onderwerpen apple, reclame, website, windows

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.