KPN MB Meter app voor iPhone controleert dataverbruik, ook van andere telecomproviders

KPN heeft de KPN MB Meter uitgebracht voor de iPhone. Daarmee kunnen abonnees van alle telecomproviders zien wat ze maandelijks en dagelijks aan data verbruiken, inclusief reminders.

KPN MB Meter iPhone app voor dataverbruikDe mobiele abonnementen zijn duurder geworden en de datalimieten fors strenger. Dat geldt voor alle drie de telecomproviders. KPN komt (als eerste van de providers) met een aparte applicatie die het mobiele dataverbruik per maand voor de gebruiker laat zien. Behalve het dataverbruik via 3G of GPRS, wordt ook het aantal MB’s op Wi-Fi verbindingen getoond. Een handige optie is dat gebruikers een waarschuwing voor een daglimiet of een maandlimiet kunnen instellen, die vervolgens als pushberichten wordt getoond.


De applicatie is ook te gebruiken als je geen gebruik maakt van het KPN-netwerk. KPN MB Meter meet het dataverbruik op je iPhone zelf en niet het verbruik dat bij de zendmasten van de telecomprovider doorkomt, ook om je accu enigszins te sparen. Het dataverbruik wordt steeds berekent als de telefoon van zendmast wisselt of als je de app zelf opent. In die metingen kunnen overigens minimale verschillen zitten, dekt KPN zich op voorhand in.

Hierdoor kan in sommige gevallen een waarschuwing te laat komen: als je een tijd lang op dezelfde locatie zit en dus niet van zendmast wisselt, geeft de applicatie de nieuwe verbruikscijfers nog niet door en kun je de waarschuwing pas krijgen als de limiet is overschreden. Door de app regelmatig te openen, houd je een beter overzicht op het dataverbruik.

De applicatie zelf is onderverdeeld in de secties Verbruik en Geschiedenis. De eerste toont de actuele cijfers. Onder het tweede tabblad kun je het verbruik van de laatste dagen en maanden zien. Met name de functie om dataverbruik per dag te bekijken is welkom: zo zie je precies onder welke omstandigheden je veel data hebt verstookt. Onder het derde tabblad Instellingen, kun je zelf aangeven wat je datalimiet is. Ook is er de optie extra waarschuwingen in te stellen.

Wel belangrijk: KPN MB Meter berekent het verbruik per kalendermaand, terwijl de rekening van je provider over een andere periode kan lopen. Daardoor kun je dus alsnog je bundel overschrijden, terwijl het in de app anders lijkt. Ook moet je de app weer opstarten nadat je iPhone uit heeft gestaan. Als de applicatie niet op de achtergrond draait, registreert hij het dataverkeer namelijk niet. Dat is overigens ook het geval bij vergelijkbare apps van andere ontwikkelaars, zoals DataMan Pro, Air Meter en Download Meter.

Downloaden: KPN MB Meter (gratis)

Internet bepalend bij nieuwe abonnementen

De KPN MB Meter-app werd op hetzelfde moment aangekondigd als de 3 maanden-gewenningsperiode die de provider onlangs invoerde voor nieuwe abonnees. KPN voert de nieuwe abonnementen in om de daling in sms-verkeer en gigantische stijging in dataverbruik financieel te ondervangen. Bij de nieuwste abonnementen is het aantal belminuten niet langer bepalend, maar de hoeveelheid dataverkeer. Daardoor moet de klant vooraf nauwkeuriger inschatten hoeveel data hij gaat verbruiken. Het probleem is echter dat de meeste mensen geen flauw idee hebben hoeveel data ze maandelijks nodig hebben. De gewenningsperiode van 3 maanden is bedoeld om klanten niet meteen op hoge kosten te jagen. Daarbij krijgen gebruikers ook al waarschuwingsberichten toegestuurd. Eerder deze maand introduceerde T-Mobile al een datateller voor nieuwe abonnees op haar website.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

31 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.