iOS game-update: Plasma Sky, Droomis en EA blij met gratis Real Racing 3

Real Racing 3 doet het prima als gratis game op de iPhone en iPad en EA is dan ook erg blij met haar keuze. De game Droomis is ook gratis.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

GU DI header Real Racing 3 iPhone iPadIs een gratis te downloaden game waarin je alsnog geld moet uitgeven voor allerlei privileges, nou een goede zaak of niet? Je weet niet of je een eerlijke kans maakt als speler, maar probeert door het prijskaartje wel veel eerder een spel. Uitgever EA is vastberaden: ‘gratis’ games zijn het helemaal. Dat stelt de uitgever aan de hand van cijfers omtrent Real Racing 3. Het nieuwe highscorespelletje Droomis is ook gratis. Onze Trailer van de Dag niet. In ander nieuws: de veelgebruikte spelmotor van iOS-games Unity ondersteunt nu AirPlay.

EA blij met freemium-model Real Racing 3

GU DI Real Racing 3 tevreden met freemium“Real Racing 3 freemium maken was de juiste keuze.” Dat zegt Nick Earl, vice-president van mobiel en sociaal van EA. Hij reageert daarmee op de vele commotie die is ontstaan toen de gamesuitgever bekend maakte dat het racespel gratis te downloaden zou zijn, maar dat je moet betalen voor het onderhoud van je auto. “De hoorbare minderheid haalde uit naar freemium. We respecteren dat en begrijpen het, maar de markt heeft gesproken”, zegt Earl tegenover Gamesindustry.biz. Op de site is een grote infografiek te vinden waarop enkele speelstatistieken van het spel zijn verwerkt, en die zijn niet gering. Real Racing 3 is in maar liefst 90 landen de nummer één gratis app geweest en werd in één week meer gedownload dan Real Racing en Real Racing 2 samen in hun eerste week. Elke dag worden 25 miljoen races verreden en in totaal staat het aantal op meer dan 350 miljoen scheursessies. De gemiddelde tijd die spelers eraan besteden bedraagt 25 minuten (met of zonder wachten op onderhoud, is niet bekend) en in totaal brachten spelers meer dan 14 miljoen uur door in het meest realistische racespel op de iPhone, iPod touch en iPad. Één statistiek laat EA in het midden: wat de keuze financieel heeft opgeleverd. Wel staat de app in de top 25 met apps die het meest opbrengen in de Amerikaanse App Store. In de Nederlandse winkel staat de game daar elfde, in de Belgische App Store eveneens erg hoog.
Een tegengeluid is afkomstig van het Nederlandse Vlambeer. Die stelt op dezelfde website dat je als ontwikkelaar niet bang moet zijn om 2,69 euro voor een spel te vragen – wat Vlambeer deed bij het populaire Ridiculous Fishing.
Downloaden: Real Racing 3 (gratis, universeel, iOS 4.3+)

Unity 4.1 maakt AirPlay mogelijk

GU DI Unity logo AirPlay 4.1We hebben het nog wel regelmatig over de Unreal Engine 3 die games als Infinity Blade en Horn mogelijk maakt op de iPhone en iPad, maar de Unity-engine noemen we eigenlijk zelden bij naam. Die wordt gewoon iets minder gecommuniceerd, door ontwikkelaars ook. Maar wat is de spelmotor belangrijk voor een groot deel van de iOS-games. En wat is het dan toe te juichen dat een update van Unity naar versie 4.1 ervoor zorgt dat alle ontwikkelaars zonder enige moeite Airplay kunnen implementeren in hun games! Wie gebruikt maakt van een Apple TV thuis, zal het zeker gaan waarderen. Dankzij Unity 4.1 kan je dadelijk misschien wel games als Dead Trigger 2, Temple Run 2, Year Walk, The Room, Bad Piggies, Ravensword Shadowlands, het Nederlandse Momonga Pinball Adventures, ORC Vengeance en nog veel meer games die ruiken aan Game van de Week-nominaties in de iOS game-update, op je televisiescherm spelen vanaf je iPhone of iPad; simpelweg omdat de spelmotor het nu mogelijk maakt. Bravo, Unity!

Droomis: draak doet een highscorespel

GU DI Droomis iPhone iPod touchEen highscorespelletje waarbij niet naar de rechterkant van het beeld beweegt of de diepte inrent, maar gewoon ouderwets omhoog zoeft. Het is even geleden en reden temeer om Droomis een kans te geven. De game voor de iPhone en iPad is gemaakt door Magic Bean en laat je ‘omhoog’ vliegen met een sliertige draak die vooral muntjes op het pad tegenkomt. Je dient zo hoog mogelijk te komen en om dat te bereiken, kantel je de draak, houd je het beeld ingedrukt om muntjes naar je toe te ‘magneten’ en tap je op het scherm om tegenstanders recht voor je te doden met je drakenadem. Het concept is best goed, maar over de uitwerking zijn we minder te spreken. Droomis is zelf niet alleen wat slomer, maar reageert ook wat logger qua besturing dan de meeste spellen in het genre. Dat geeft het spelletje nou niet echt een gevoel van spanning. Daarbij zijn de vijanden zeker in de eerste wereld nog maar bijzaak en pak je vooral zoveel mogelijk munten op. Als hoofdtaak van het spel, is dat niet echt een succes. Zeker gezien een aanlokkelijk geluidseffectje erbij ontbreekt. Dankzij de munten wordt Droomis uiteindelijk wel wat beter, als je ze uitgeeft aan nieuwe werelden om doorheen te vliegen en betere draken om mee te spelen. Geen draak van een spel, ook geen hoogvlieger.
Downloaden: Droomis (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Trailer van de Dag: Plasma Sky

GU DI Plasma Sky hardcore modus leaderboardIn een aloud arcade-genre waarin de meeste nieuwe adopties op de iPhone en iPad te verwaarlozen zijn, valt soms ook een lichtpuntje te zien. Plasma Sky is een traditionele vlieg-schietgame, waarbij het schip met je vinger of met kantelen beweegt. Schieten doe je automatisch en zo moet je blijven overleven in gala’s van laserstralen, rondzwevende mijnen en op je af vliegende vijanden. De game van John Dunbar doet ouderwets aan door de onvervalste bliepjesmuziek en valt zelfs te scharen onder de niche van de ‘bullet hell’ games, waarbij je zoveel tegenstand op je afgestuurd krijgt dat je eigenlijk amper kan overleven met je ruimteschip/ vliegtuig. Anderzijds voelt het ook als een modern spel. Dat wordt vooral gerealiseerd door de fraaie lichteffecten, die ook wel wat doen denken aan het voor dit genre bepalende Geometry Wars – een van de eerste downloadgames voor Xbox Live Arcade. In Plasma Sky komen ze in allerlei kleuren voor en zien ze er fraaier uit dan de lightsabers van Star Wars. De effecten tillen echt het uiterlijk van het spel. Ben je ervoor gevallen, dan wachten je liefst 80 levels. En denk maar niet dat je daar met twee vingers in de neus doorheen komt.
Downloaden: Plasma Sky (€1,79, universeel, iOS 4.3+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 maart 2013, 20:00
Categorie Games
Onderwerpen arcadegame, highscore, iculture speelt, real racing

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.