Ik Val Op: smartphone winnen met lichtfoto’s maken op de iPhone

Maak een lightpainting met de iPhone en wint een smartphone. Dat is de actie van de app Ik Val Op van de Nederlandse Fietsersbond. De applicatie heeft een instelbare sluitertijd waardoor je kan spelen met licht.

Ik Val Op lichtfoto maken lightpainting iPhoneDe Fietsersbond heeft een iPhone- en Android-applicatie uitgebracht om het fietsen met verlichting te promoten. Dat doen ze niet met een simpele instructie-app, maar met een prijsvraag waarmee je op een creatieve manier prijzen kunt winnen. Lightpainting wordt het genoemd. Met die techniek kan je een opvallende foto maken door de hoge sluitertijd van de camera. Degene die de mooiste ‘schildering’ maakt, wint een niet nader genoemde smartphone.

Een foto maken vanuit de applicatie gaat iets anders dan met de normale camera. Van tevoren bepaal je de sluitertijd van 1 tot 15 seconden. Dat is het aantal seconden dat de lens open blijft nadat je op een shutter-knop hebt gedrukt. In die tijd kun je de camera óf de compositie heen en weer bewegen om een tekening te maken van de lichteffecten op de foto. Een zoekopdracht op Google laat zien dat lightpainting een echte kunst is.

Behalve de lens open houden, kun je ook een zelfontspanner instellen. Daarbij blijft de lens nog steeds het aangegeven aantal seconden open, maar gaan er tien tellen aan de foto vooraf zodat je snel nog zelf in het beeld kan springen, bijvoorbeeld.

Het idee van Ik Val Op is natuurlijk dat je de foto’s maakt van fietsverlichting in het donker. De techniek komt het best tot zijn recht als er een groot contrast is tussen het lichteffect en de omgeving, maar het kan ook op hele andere manieren worden geprobeerd. Van een autoweg is al snel een zee van licht te maken met het effect, bijvoorbeeld. Helaas kan je de foto’s niet opslaan op het fofoalbum van de iPhone. Als je een foto wil gebruiken, verschijnt er een formulier waarmee je hem kan opsturen naar de Fietsersbond. Als je in plaats daarvan op ‘Done’ drukt, verschijnt hij in een rijtje gemaakte foto’s in de app zelf, maar de enige functie aldaar is de foto alsnog op te sturen. Als je dat eenmaal hebt gedaan, kun je een foto delen via Facebook. Wie de meeste likes haalt, wint de wedstrijd. Volgens de actie kunnen we ook foto’s delen via Twitter, maar die mogelijkheid zien we niet terug in de app.

Natuurlijk bevat de applicatie stiekem toch een beetje instructies over fietsen met verlichting. Het tabblad Ik Val Op dreigt meteen met boetes en regels. Een andere bijzondere functie is de Fietslamp. Als je twee iPhone’s of Android’s hebt, kan je op de ene telefoon een wit of rood ‘fietslampje’ aanzetten en er mee tekenen terwijl de ander een foto maakt.

Downloaden: Ik Val Op (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 oktober 2011, 13:57
Categorieën Fotografie en video, Nederlandse apps
Onderwerpen camera, fietsen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.