iCulture speelt: 64-bits games voor je nieuwe iPad Air

Je hebt een iPad Air gekocht. Met deze 64-bits games haal je het maximale uit de prestaties van de iPad Air. Verbaas je vrienden met indrukwekkende graphics!
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

infinity-blade-3De iPad Air is ondertussen in handen van heel wat kopers beland. Je hoefde gisteren niet eens lang in de rij te staan om de nieuwste iPad te bemachtigen. Maar nu wil je er natuurlijk ook iets mee doen. Afgelopen vrijdag bleek uit onderzoeksgegevens van Distimo dat gamen op de iPad nog populairder is dan op de iPhone. Maar liefst 48% van de apps die iPad-bezitters downloaden is een game. Andere appcategorieën zoals amusement en onderwijs komen niet eens boven de 10%. Games zijn bovendien de beste manier om de 64-bits prestaties van je nieuwe iPad Air te laten zien. Daarom hebben we een round-up gemaakt van vier games die (bevestigd door Apple) al zijn aangepast voor de 64-bits chip. Later vandaag publiceren we ook een lijst met krachtige en indrukwekkende iPad-apps voor mensen die niet van games houden.

64-bit: onzin of opluchting?

De A7-chip in de iPhone 5s en de iPad Air is veelbelovend. Opstarttijden van games zijn veel korter en de 64-bits chip kan meer geheugen adresseren. Meer registers (geheugeneenheden) betekent dat data efficiënter verwerkt kan worden. Maar heb je er ook echt iets aan? Wie meteen na aankoop van een iPad Air aan de slag wil gaan met een flinke stapel 64-bit games, komt van een koude kermis thuis. Zelfs Geremy Mustard (producent van Infinity Blade III) vindt 64-bit momenteel nog een beetje overkill. “Maar het helpt wel echt met laadtijden. Dat geldt voor games en voor elke andere app. Het is verbazingwekkend hoe soepel het besturingssysteem aanvoelt door deze chip.” Volgens Apple levert de A7-chip acht maal betere CPU-prestaties en 72 maal betere grafische prestaties dan de originele iPad. Dat klinkt indrukwekkend, maar de meeste mensen zullen de prestaties vooral vergelijken met hun vorige (32-bits) iPad 2, 3 of 4.

Voor mensen die afhankelijk zijn van grafische prestaties (zoals bij games) gaat het er vooral om dat zowel het apparaat en het besturingssysteem zijn afgestemd op 64-bit. Er komen meer grafisch-intensieve 3D-games op de markt die gebruik willen maken van de 3,1 miljoen pixels op het scherm van de iPad Air. Hoe soepeler die samenwerking tussen hard- en software verloopt, hoe beter de gebruikerservaring.

Grootste struikelblok op dit moment: er zijn nog maar weinig games aangepast voor 64-bits. Dat is te wijten aan Apple, die de plannen heel laat bekendmaakte en alleen met een select groepje gameontwikkelaars samenwerkte om een paar mooie demo’s te kunnen geven. De volgende drie games zijn al aangepast voor de 64-bits chip van de iPad Air en laten goed zien wat er mogelijk is.

Suggestie 1: Infinity Blade III

Infinity Blade III kreeg afgelopen week nog een grote Soul Hunter-update. Soul Hunter bevat een nieuwe missie, locatie en vijand, waarbij je de degens gaat kruisen met Oslim om missende Infinity-wapens op te sporen. Eind september riepen we Infinity Blade III uit tot onze Game van de Week, nadat we het eerder die week al uitgebreid hadden besproken. Infinity Blade III is het slotstuk van de trilogie en het is Apple’s favoriete game om tijdens aankondigingen te demonstreren. De eerste twee titels speelden zich af in de fictieve Middeleeuwen, maar Infinity Blade III speelt zich af in de verre toekomst.

Infinity Blade III knokken in bronskleur

De spelwerelden in de zeven hoofdstukken van Infinity Blade III zijn per stuk net zo groot als de complete spelwereld uit het eerste deel van Infinity Blade. Infinity Blade III bevat mooie omgevingen, die op het scherm van de iPad Air goed tot hun recht komen. Maar eigenlijk draait de game natuurlijk om zwaardgevechten, dus daar moet je wel van houden. Dit is geen app voor toeristische rondwandelingen in mooie omgevingen. Er moet ook nog gevochten worden. Daarbij heb je keuze uit drie speltypes: dagelijkse uitdagingen, ClashMobs en Aegis Tournaments.

GU WO Infinity Blade III headerBij de dagelijkse uitdagingen verdien je battle chips of goud door bijvoorbeeld zoveel mogelijk aanvallen te blokken, zo goed mogelijk aanvallen te pareren of zolang mogelijk een te sterke baas overleven. Je wordt beloond met brons, zilver of goud. De ClashMobs werden al geïntroduceerd in het tweede deel van Infinity Blade, maar zijn in het derde deel verder uitgebouwd. Dit is een coöperatieve spelstand waarin spelers samen strijden om verder te komen en allerlei uitrustingen te verdienen. De beste uitrusting krijg je alleen voordat de timer is afgelopen. In de Aegis Tournaments halen spelers highscores na gevechten. Alleen de vechters met de beste scores komen een ronde verder.

Downloaden: Infinity Blade III (€5,99, universeel, iOS 6.0+)
Lees onze review: Infinity Blade III voor iPhone en iPad: slotstuk van trilogie uitgekomen

Suggestie 2: Sky Gamblers: Cold War

Een tijdje geleden kon je al gratis kennismaken met Sky Gamblers-serie, want Apple gaf Sky Gamblers: Storm Raiders een week lang gratis weg door het uit te roepen tot App van de Week. Diezelfde game was eerder al door iPhoneclub uitgeroepen tot Game van de Week. Genoeg redenen dus om destijds te downloaden, ook omdat de serie een flinke ontwikkeling had doorgemaakt. De eerste game uit de Sky Gamblers-serie (Rise of Glory, €2,69) was nog wat onhandig te besturen, maar bij de tweede game (Air Supremacy, €2,69) had Atypical Games z’n draai gevonden. Pas bij de derde titel Storm Raiders wisten ze de titel Game van de Week binnen te slepen. Inmiddels is Atypical toe aan de vierde game, die we hier zullen bespreken: Sky Gamblers: Cold War verscheen in juli 2013 en werd door ons geprezen om het visuele spektakel.

sky-gamblers-ipad-air

De games lijken inhoudelijk erg veel op elkaar, maar wat er te zien is, leidt elke keer weer tot verbazing. Cold War oogt misschien nog wel fraaier en gedetailleerder dan z’n voorgangers. Je vliegt door Vietnam-achtige berglandschappen over kleine dorpjes, scheert over gigantische vrachtschepen en bekijkt alles desgewenst vanuit de cockpit.

Sky Gamblers: Cold War is een game die Apple fanatiek promoot om de grafische mogelijkheden van de iPad Air te laten zien. Maar ook hier ben je geen rondreizende toerist, maar zul je in deze air combat game zelf aan de slag moeten gaan. Door het voeren van luchtgevechten, waarbij je regelmatig wordt belaagd door raketten of spervuur. Je kunt de drukke dogfights met loopings zowel online als offline spelen. Onder de zes beschikbare speltypes vind je onder andere een Verover de Vlag-modus. Er is ook een geweldloze modus als je toch gewoon lekker van het uitzicht wilt genieten.

Downloaden: Sky Gamblers: Cold War (€4,49, universeel, iOS 5.0+)
Lees onze bespreking op iPhoneclub: iCulture speelt: Sky Gamblers: Cold War

Suggestie 3: Call of Duty: Strike Team

Alweer een game uit een serie – maar wel eentje die hoog staat aangeschreven bij spelers. Eerder al kwamen er twee delen in de serie Call of Duty: Black Ops Zombies uit. Deze nieuwe game verscheen op 5 september vanuit het niets als grote verrassing in de App Store. Activision paste Call of Duty: Strike Team alvast aan voor de 64-bits chip in de iPhone 5s en iPad Air, waarbij je welrekening moet houden met de hoge systeemeisen en flink wat opslagruimte. Alleen de download is al 1,3 gigabyte.

Call of Duty Strike Team helikopterperspectief

Call of Duty: Strike Team is behalve een schietspel dat je vanuit de hoofdpersoon bekijkt, ook een strategische game. Vanaf bovenaf coördineer je aanvallen van je groep soldaten voordat je zelf het wapen ter hand neemt. De game speelt zich net zoals de Modern Warfare-delen op de console en pc af in een licht toekomstig decor. Er zijn twee speltypes. Voor het grootste deel heb je te maken met een verhaallijn, waarin je een oorlogsverhaal afwerkt door locaties over de hele wereld te bezoeken. De Survival Mode zorgt voor meer herspeelbaarheid. In dat speltype probeer je zo lang mogelijk met je eigen groep soldaten te overleven, terwijl je telkens opnieuw door vijandelijke soldaten wordt aangevallen. De soldaten die je belagen zijn steeds zwaarder bewapend en steeds talrijker. De Survival Mode is eveneens gekoppeld aan de online leaderboards, zodat je jouw score kan vergelijken met die van andere spelers.

Downloaden: Call of Duty: Strike Team (€5,99, universeel, iOS 6.0+)
Lees ons artikel: Call of Duty: Strike Team uitgebracht voor iPhone en iPad en iCulture speelt Call of Duty: Strike Team

We maakten zelf een gameplay-video van Call of Duty: Strike Team, die je hieronder kunt zien.

Suggestie 4: Total Conquest

Eigenlijk is Total Conquest een beetje een magere keuze, maar we moeten ‘m meenemen omdat de game geoptimaliseerd is voor 64-bits en omdat het spelgenre ‘dorpje bouwen, dorpje plunderen’ mateloos populair is. Gameloft aapt met deze game Clash of Clans na, het mateloos populaire spel dat al wekenlang in de top 10 staat. Natuurlijk ook met soortgelijk icoontje, die bij Clash of Clanss nog een bloeddorstige blik had, maar bij Total Conquest een wat sullige tandpasta-glimlach laat zien. Het is moeilijk om de verschillen tussen beide games te ontdekken. Zelfs de cartooneske visuele stijl van Total Conquest lijkt op het origineel.

Total-Conquest-Gameplay-Screenshot-3-by-Gameloft

Ook het spelprincipe is hetzelfde. Je begint met de bouw van een Romeinendorp met een dorpscentrum en barakken waar je soldaten kan trainen. Eerst train je een stel soldaten zodat je andere dorpen van spelers of computers kunt plunderen. De buit bestaat uit voedsel om de nieuwe soldaten te trainen en geld voor alle zaken die belangrijk zijn voor uitbreiding. Met geld breid je het dorpshuis verder uit, koop je grotere geld- en voedselopslagen en investeer je in nieuwe gebouwen die weer nieuwe uitbreidingen, nieuwe types soldaten en verdedigingsmechanismen vrijspelen. Je verdedigt jezelf met muren, wachttorens, bunkers en grote pijlenschieters. Hoe verder je komt, hoe meer verdedigingsmechanismen erbij komen. Toch moet je oppassen, want een dorp is snel geplunderd, dankzij trucjes die de aanvallende partij kan toepassen.

Downloaden: Total Conquest (gratis, universeel, iOS 5.0+)
Lees ons artikel: Total Conquest: Gameloft maakt Clash of Clans na

Geen 64-bits, toch leuk

Niet alle games zijn al aangepast voor 64-bits, maar ook voordat Apple de iPad Air aankondigde waren er natuurlijk al genoeg indrukwekkende games die grafisch geweld op je scherm toveren. Hieronder een aantal suggesties voor games die ook goed tot hun recht komen op de iPad Air.

lili-icoonLili (€2,69) – Voor als je een geweldloze avonturengame zoekt, waarin je raadsels moet oplossen. Meisje komt op een mysterieus eiland terecht en komt daar vreemde figuren tegen. Ze moet ook puzzels oplossen. Je kunt vrij rondlopen in deze avonturenwereld, vol met bomen en planten. Door met je vingers over het scherm te vegen kijk je rond. En je mag er zo lang over doen als je wilt. Lees ons artikel.

baldurs-gate-enhanced-editionBaldur’s Gate: Enhanced Edition (€8,99) – Verscheen in december 2012 en draait om een klassiek verhaal rond mysterie, intriges en avontuur. Denk aan Dungeons & Dragons. De Enhanced Edition is een verbeterde versie van het eerder verschenen legendarische rollenspel Baldur’s Gate. De eerste pc-versie bracht Bioware al in 1998 uit. Maar deze nieuwe versie voor iOS is gemaakt door Beamdog. Lees ons artikel.

xcom-enemy-unknown-icoonXCOM: Enemy Unknown (€8,99) – Verscheen afgelopen zomer als iPhone- en iPad-game. Tactisch oorlogsspel met grote geweren en granaten, dat goed gebruik maakt van de schermkwaliteiten van de iPad Air. Kostte bij verschijning maar liefst €17,99, maar ontwikkelaar 2K is zo verstandig geweest om de prijs iets realistischer te maken. Multiplayer wordt in een latere versie toegevoegd. Lees ons artikel.

Bonus: 10 aanraders voor de iPad Air

Ze halen nog niet het maximale uit de 64-bits chip van de iPad Air, maar de moeite waard om eens te proberen:

  • Asphalt 8: Airborne (€0,89) – Racegame uit een langlopende serie. Probeert zo realistisch mogelijk te zijn en slaagt daar goed in.
  • Year Walk (€3,59) – Apart puzzelavonturenspel, waarbij je in een unieke wereld terechtkomt. Griezelige sfeer, bijzondere puzzels. Zie trailer.
  • Device 6 (€3,59) – Helemaal geen grafisch geweld in deze pas verschenen game, maar wel een bizar avontuur en een heel bijzondere manier om te presenteren. Je draait de iPad rond en tikt op onderdelen op het scherm om te ontdekken hoe het mysterie in elkaar steekt. Zoekt de grenzen van games en literatuur op.
  • The Room (€1,79) – Over deze game hebben we op de redactie wat gemengde gevoelens. Apple riep het uit tot dé game van het jaar 2012, terwijl onze gameredactie het maar zo-zo vond. Waarom is ook wel te begrijpen: je gaat in een mysterieuze kamer, waarin alleen een oude kist staat, een mysterie oplossen. Zodra je weet waar de clou zich bevindt, is de herspeelbaarheid weg. Eenmalig leuk en binnen een paar uur op te lossen. Ziet er wel mooi uit.
  • Superbrothers: Sword & Sworcery EP (€4,49) – Niet een gloednieuwe game (hij dateert al van maart 2011), maar wel een mijlpaal in de ontwikkeling van iOS-games. Blokkerige graphics in deze avonturengame waarbij de nadruk ligt op de audiovisuele stijl. Oh, en je gaat ook nog vechten met zwaarden.
  • FIFA 14 (gratis) – Misschien hou je wel van sportgames. Geeft niks, ook daarvoor biedt de App Store een ruime keuze. FIFA 14 bevat echte spelers en echte teams. Je speelt echte competities na in een voetbalgame die zo authentiek mogelijk probeert te zijn.
  • Walking Dead: The Game (gratis) – Gebaseerd op Robert Kirkman’s stripreeks, al zullen veel mensen het vooral kennen van de tv-serie die ervan is afgeleid. De game speelt zich af rond een truck stop langs een snelweg in de Amerikaanse staat Georgia. Afgestemd op seizoen 1 van The Walking Dead, vertelt vijf overlevingsverhalen die met elkaar verweven zijn. Zie trailer. Binnenkort ook: The Walking Dead Season 2.
  • Plants vs Zombies 2 (gratis) – Fantastische tower defense-game die enorm populair is. Zonder twijfel de meest gespeelde tower defense-game op de iPhone en iPad, die je kunt spelen zonder een cent uit te geven. Onvermijdelijk als je van dit genre houdt. Zie trailer.
  • Real Racing 3 (gratis) – Het alternatief voor Asphalt 8. Ook hier gaat het om zo realistisch mogelijk racen op een circuit. Sinds kort met Ferrari’s en talloze officieel gelicenseerde circuits. Meer dan 50 gedetailleerde auto’s van fabrikanten als Porsche, Lamborghini, Dodge, Bugatti en Audi.
  • Modern Combat 4: Zero Hour (€5,99) – Voorgaande versies van Modern Combat deden denken aan Call of Duty. De nieuwste aflevering in de serie heeft wat meer een eigen signatuur gekregen. Verbluffende graphics en meerdere multiplayer-modes in deze first person shooter. Zie trailer hieronder.

https://www.youtube.com/watch?v=qCulvhFX-MM

In dit overzicht beweren we niet dat we een round-up van “de beste” games hebben gemaakt. Wel hebben we een bloemlezing gemaakt van een ruime variëteit aan games die op de iPad Air goed tot hun recht komen. Wil je de 64-bits kwaliteiten van de iPad Air beleven, dan moet je de vier eerstgenoemde games installeren. De overige games komen goed tot hun recht op de iPad Air, maar zijn nog niet specifiek voor 64-bits geoptimaliseerd.

Heb je zelf aanraders waarmee de iPad Air goed tot z’n recht komt? We horen het graag!

Elke dag komen er nieuwe games uit, zoals het recent verschenen Anomaly 2 of Papa Sangre II. Je blijft moeiteloos op de hoogte door elke dag onze rubriek iCulture Speelt te volgen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 november 2013, 12:51
Categorie Games
Onderwerpen game, ipad air 2

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.