Total Conquest: Gameloft maakt Clash of Clans na

Gameloft heeft Clash of Clans nagemaakt op iPhone en iPad. Total Conquest is praktisch hetzelfde spel met een Romeinen-sausje.

Total Conquest Clash of Clans kloon iPhone iPadEr wordt weleens gezegd dat het klonen van games niet loont, omdat het nieuwe spel toch niet zo populair wordt als het origineel. Het heeft de grote mobiele gamesuitgever Gameloft er niet van weerhouden in een oude gewoonte terug te vallen. Na steeds meer eigen en hoogwaardige spellen uit te brengen, heeft Gameloft nu een regelrechte kloon van het gigasucces Clash of Clans uitgebracht. Hij is amper een weekend uit en scoort nu al hoog in de App Store.


Er zijn heel wat ontwikkelaars die zich bezig houden met het kopiëren van het spelprincipe van Clash of Clans, maar dat ook Gameloft zich eraan waagt, doet de wenkbrauwen wel fronzen. De uitgever lijkt er niet echt trots op te zijn: in tegenstelling tot andere, grote releases (zoals het indrukwekkende Asphalt 8: Airborne) is er zelfs geen launchtrailer of aankondigingstrailer uitgebracht van het strategiespelletje. De enige video dateert van twee maanden geleden op de E3-gamebeurs. Daarin is al goed te zien in hoeverre Total Conquest op Clash of Clans lijkt.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Verschillen vinden

Het is moeilijk om verschillen tussen de twee games te ontdekken. Zelfs de cartooneske visuele stijl van Total Conquest doet sterk denken aan Clash of Clans. De gelijkenis komt zelfs terug in het lettertype dat het spel gebruikt. Wel is het decor net even anders. Hier bouw je geen Vikingdorp op, maar speel je met de Romeinen. Dat betekent dat de figuurtjes, gebouwen en tekeningen tijdens de laadschermen wat meer rode accenten hebben dan de gele van Clash of Clans. Ook is hier en daar net iets beter nagedacht over hoe je het spel oppakt als beginner. Word je in CoC vrij snel in het diepe geworpen; hier krijg je net genoeg uitgelegd om de complete basis van het spel te begrijpen voordat je zelf dingen uitzoekt. De menu’s zijn hier en daar ook wat overzichtelijker. Het spel toont steeds subtiel wat een volgende logische stap is om door te groeien. Als je besluit ten strijde te trekken met je getrainde soldaten, zie je bijvoorbeeld een duidelijk scherm waarbij je kiest tussen een plundering van een online tegenstander of van een computergestuurd personage in het verhaal. Maar nogmaals: de verschillen zijn erg klein. Alles werkt hetzelfde en je bent als Clash of Clans-veteraan meteen in een vertrouwde omgeving.

Total Conquest dorp platbranden iPhone

Bouwen en plunderen

Aldus is het spelprincipe hetzelfde. Je begint met de bouw aan een Romeinendorp met een dorpscentrum en barakken waar je soldaten kan trainen. Train een stel soldaten en je kan andere dorpen van spelers of computers plunderen. De buit bedraagt voer om nieuwe soldaten te trainen en geld voor alle zaken die belangrijk zijn voor uitbreiding. Met geld bouw je het dorpshuis uit, koop je grotere geld- en voedselopslagen en investeer je in nieuwe gebouwen die weer nieuwe uitbreidingen, type soldaten en verdedigingsmechanismen vrijspelen. Je verdedigt jezelf bijvoorbeeld met muren, wachttorens, bunkers en grote pijlenschieters. Hoe verder je komt, hoe meer verdedigingsmechanismen erbij komen. Toch is de aanvaller lange tijd aan de winnende hand. De baissverdediging is bizar makkelijk omver te werpen en een dorp is zo geplunderd. Dat komt mede door een paar trucjes die je als aanvallende partij hebt.

Toverdrank en simpele versterking

Total Conquest andere spelers bestrijden 2Total Conquest geeft je tijdens je plundering twee mogelijkheden tot snelle versterking. Die versterking zit hem in de kroontjes, een van de verschillende valuta waarmee je rekening moet houden in het spel. Je krijgt er vanaf het begin al enorm veel, zodat je snel gewend raakt aan het bijplaatsen van extra soldaten tijdens een plundering. Een basissoldaat extra inzetten kost je vijf kroontjes, maar het loopt al snel op bij beter getrainde eenheden. Daarnaast kan je de kroontjes uitgeven aan verschillende toverdrankjes. De een zorgt ervoor dat je vijand is afgeleid en even iets anders gaat doen dan jou in de weg zitten, bij een ander bevriest ze en nog een ander stuurt een reeks stekelige wespen op de tegenstander af. De drankjes kosten 5 tot 30 kroontjes per stuk en je hebt ze meteen tot je beschikking. Ook versnel je bouwen met kroontjes, sla je wachttijden over en zet je een schild op je dorp zodat je een periode niet kan worden aangevallen. Als je eraan gehecht bent geraakt, volgt de klap: 200 nieuwe kroontjes kosten 1,79 euro en je kan er zelfs 14.000 kopen voor 89,99 euro.

Het is jammer dat Total Conquest ook niet maar iéts anders probeert in het plundergedeelte dan Clash of Clans. Ook hier moet je toekijken welke gebouwen je troepen als eerst aanvallen, terwijl je misschien liever eerst andere doelwitten wil bestormen. De strategie blijft beperkt tot bepalen waar je soldaten worden geplaatst voordat ze aanvallen.

Gemiste klap

Total Conquest iPad iPhone headerIn verhouding tot Clash of Clans begint Total Conquest door de mogelijkheden met kroontjes wat sneller en het is bijna akelig om toe te geven, maar samen met de afwerking van het spel zorgt het er wel voor dat het gewoon een leuke game is. Toch vertikt Gameloft het om het immens populaire Clash of Clans écht lastig te maken. Dat spel is immers nog niet verkrijgbaar op Android en Total Conquest… ook niet. Je kan eenvoudig verbinden met vrienden via Game Center als gevolg, maar crossplatform met Android-bezitters spelen is ook hier niet mogelijk. In een game die erop uit is zo snel en schaamteloos mogelijk geld op te leveren, is dat een onbegrijpelijke keuze.

Downloaden: Total Conquest (gratis, universeel, iPhone 4+, iPod touch 4th gen+, iPad 2+, iOS 5.0+)
Ook verkrijgbaar: Clash of Clans (gratis, universeel, iOS 4.3+)

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.