iCulture speelt: Threes nu Nederlands en nog 3 leuke puzzelgames

We spelen drie verslavende puzzelgames op iPhone en iPad, als je TwoDots tenminste kan wegleggen! Perfect Paths, Harmony 2 en Folt.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Drie nieuwe puzzelgames iPhone iPadHet regent leuke puzzelspellen op de iPhone en iPad de laatste tijd. We maakten kennis met het verslavende woordspel Ruzzle Adventure en zijn verslingerd aan de uitdagende Candy Crush-variant TwoDots. Met name op het gebied van aankleding mag ook Hitman Go niet over het hoofd worden gezien. En hadden we het al gehad over Threes!? Het populaire schuifspel is nu in het Nederlands uitgevoerd na een update. En we nemen vandaag nog eens drie leuke nieuwe puzzelspelletjes voor iOS onder de loep: Folt, Har*mo*ny 2 en Perfect Paths. Drie echte hersenkrakers, waarvan er een doet denken aan klassieker Trainyard.

Threes: nu Nederlandstalig

Threes cijfers combinerenDe oorsprong van het gigantische succes van 2048 heet Threes!, en dat spelletje waarin je cijfers bij elkaar optelt door ze in elkaar te schuiven, heeft nu een eerste grondige update gekregen. Vanaf versie 1.1 is Threes Nederlandstalig, en dat is niet alles. Het spelletje start endelijk sneller op! Geen ellenlange animatie meer bekijken, maar meteen beginnen met puzzelen of verder gaan waar je geweest bent. Verder kan je nu helemaal opnieuw beginnen met het halen van hoogste scores en dus met een schone lei beginnen. En als laatst, wat vooral aardig is van spelers op de iPad, kan je het spel nu ook in de landschapsmodus spelen. Een welkome update van het spelletje dat net iets slomer, maar ook net iets slimmer gespeeld moet worden dan variatie 2048.

Downloaden: Threes! (€1,79, universeel, iOS 6.0+)

Folt: vierkanten verspreiden

iOS Puzzelgames Folt iPhone iPadKleuren van een veld wegspelen, dat kent iedereen wel. Maar eigenhandig kleuren aanleggen op het veld? Dat is andere koek. Het is de originele insteek van Folt. Met horizontale en verticale vegen leg je het volgende vierkante aangesloten aan het huidige vierkantje aan. Bovenin beeld zie je de kleuren van de eerste drie vierkanten die eraan komen. De kunst is drie of meer gelijkgekleurde vierkanten aan elkaar te leggen. Dan verdwijnen ze en maak je ruimte voor nieuwe vierkanten. Dat is broodnodig, want zodra je jezelf vastlegt tussen andere vierkantjes, is het game over – probeer het nog eens.

Folt beschikt nu al over liefst 155 levels en helemaal onderaan de levelsliert lees je dat het daarmee nog niet ophoudt. Vanzelfsprekend wordt het spel lastiger naarmate je vordert. Er komen meer kleuren en de doelstelling van een level wordt kleurspecifiek: niet ‘maak 15 combinaties’, maar ‘maak 15 rode combinaties’. Sta er ook niet raar van te kijken als je een tijdlimiet krijgt opgelegd. Als tegenprestatie kan je ‘skips’ kopen in de app waarmee je ongunstige kleuren overslaat, of koop je een permanent zichtbare vierde kleur, zodat je verder vooruit kan kijken. Omdat je het veld in Folt zelf neerlegt, is het een puzzelspelletje dat altijd eerlijk voelt. Je hebt jezelf in de nesten gewerkt, zal je veelvuldig denken bij het spelen.

Downloaden: Folt (gratis, in-app aankopen, universeel, iOS 7.0)

Har*mo*ny 2: lijnen, muziek en wallpapers

iOS Puzzelgames Harmony 2 iPhone iPadDe originele Harmonie kwam in oktober vorig jaar uit, werd in tegenstelling tot het nieuwe deel Nederlandstalig gepresenteerd en had met 1000 levels echt genoeg uitdaging. En toch vond ontwikkelaar BorderLeap het tijd voor een opvolger. De reden daartoe was het oplossen van onze grootste kritiek op de voorganger. Het is geen freemiumspelletje meer, maar een puzzelspel zonder in-app aankopen. Je betaalt voor de aanschaf en je kan gaan.

In Har*mo*ny 2 verruil je kleuren met elkaar door vakjes in elkaar te schuiven. Zo verander je grote rommelpotten van kleuren in strakke lijnen. De crux zit hem erin dat je elk vakje maar één keer mag verschuiven (tenzij anders aangegeven) en dat je van tevoren nog niet weet welk patroon je gaat maken. Dat levert soms nogal wat hersenbrekens op, maar troost je: nadat je een level hebt gehaald en een fraaie kleurencompositie hebt neergezet, kan je die meteen opslaan als achtergrond voor je iPhone of iPad. De presentatie wordt afgemaakt door een reustgevende ambient-soundtrack van 2 uur.

Downloaden: Har*mo*ny 2 (€1,79, geen in-app aankopen, universeel, iOS 7.0+)

Perfect Paths: voor Trainyard-fans

iOS Puzzelgames Perfect Paths Trainyard iPhoneBij het aanzien van de screenshots van Perfect Paths, schrik je je een hoedje. Hoeveel pijltjes moet je wel niet plaatsen om een paar blokken naar hun eindbestemming te krijgen? In de praktijk valt het gelukkig mee: je tekent de pijltjeslijnen met je vinger. De gekleurde blokken volgen je uitgezette pad vervolgens braaf. Maar het wordt al snel lastig. Hoe voorkom je doublures als twee blokken hetzelfde deel van het veld moeten gebruiken? Hoe zorg je ervoor dat ze het punt beide passeren?

Perfect Paths is een soort uitgekiende variant op Trainyard, misschien wel het eerste overdonderende puzzelsucces op de iPhone. Daarin werkte je met kleuren treinen en rails die over elkaar heen ligt, hier werk je met abstracte vormen. Dat schept wat afstand, maar de kleuren zijn wel lekker licht. Met Game Center-integratie, vriendenuitdagingen en de toezegging van nieuwe levels elke week, moet Perfect Paths je wel even bezighouden.

Downloaden: Perfect Paths (€1,79, geen in-app aankopen, universeel, iOS 7.1+)

iCulture speelt en beschrijft elke werkdag de leukste nieuwe games en updates voor iPhone en iPad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 juni 2014, 16:28
Categorie Games
Onderwerpen iculture speelt, puzzelgame, trein

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.