Hearthstone voor iPad nu in Nederland en België beschikbaar (review)

Review van Hearthstone, het ruilkaartspel van Blizzard dat nu op de iPad is verschenen. Ook in de Nederlandse en Belgische App Store te krijgen!
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Hearthstone iPadDe kaartgame Hearthstone kan nu ook voor de iPad worden gedownload in de Nederlandse en Belgische App Stores. Daarmee is één van de populairdere pc-games van het moment op de iPad te spelen. Ontwikkelaar Blizzard bracht Hearthstone begin deze maand al uit in de App Stores van Australië, Nieuw-Zeeland en Canada en maakte toen gelijk bekend dat inmiddels meer dan tien miljoen mensen de game hebben gespeeld. Dat is uiteraard niet zonder reden: Hearthstone is één van de meest gelikte digitale kaartspellen van het moment, waarin een normaal vrij verwarrend genre ontzettend goed speelbaar is gemaakt.


We hebben inmiddels al een paar weken met de iPad-versie van Hearthstone kunnen spelen, waarvoor we ook al aardig wat tijd hebben gestoken in Hearthstone op de Mac. We hebben hierdoor een aardig idee van wat deze game nou eigenlijk zo bijzonder maakt – en waarom dit volgens ons één van de meest diepgaande iPad-spellen van het moment is.

Beurtelings

Het spelprincipe van Hearthstone zal spelers van bijvoorbeeld Magic: The Gathering bekend voorkomen. Je neemt het op tegen een andere speler, iets dat je doet met een stapel virtuele kaarten met daarop fantasiewezens, spreuken en voorwerpen. Je mag iedere beurt een aantal monsters op het speelveld leggen, waarna je ze een beurt later mag gebruiken om vijandelijke monsters of je tegenstander zelf aan te vallen. Weet je de tegenstander terug te krijgen naar nul levenspunten, dan heb je gewonnen.

De essentie achter een potje is daarom vrij simpel: je speelt een kaart, wacht een beurt en gebruikt deze kaart om je vijand of zijn monsters aan te vallen. Het wordt alleen een stuk gecompliceerder gemaakt door de nodige willekeurigheden. Soms hoeven monsters dankzij speciale vaardigheden niet een beurt te wachten, of maken ze hun vrienden extra sterk. Een magisch voorwerp kan levenspunten genezen of een ontzettend sterk vijandelijk monster van het veld vegen. Zo zijn er tientallen kleine dingetjes die zowel jij als je tegenstander kunnen doen om het monstergevecht op het speelveld te beïnvloeden.

Goed te behappen

Hearthstone weet echter al zijn willekeurigheden en extra regels behapbaar te houden. Het spel geeft overzichtelijk aan wat alle kaarten in je hand en op het veld kunnen doen, waardoor je zelden wordt overdonderd door de vele keuzes die je hebt. Dat zie je zelfs terug in de structuur van een potje. Je verbruikt bijvoorbeeld kristallen om monsterkaarten vanuit je hand op het spelbord te leggen, kristallen waar je in eerste instantie maar één van hebt. Aan het begin van een beurt worden al je eerder verbruikte kristallen weer teruggegeven en krijg je er één extra bij. Hierdoor groeien je mogelijkheden een klein beetje met iedere beurt: in beurt één kan je één monster ter waarde van één kristal op het veld leggen, maar in beurt tien kunnen dit er tien tegelijk zijn. Een pas gestart potje Hearthstone voelt simpel en wordt pas geleidelijk gecompliceerder – en tegen die tijd ben jij ook warmgelopen.

Dan is er ook de tutorial. Als je voor het eerst speelt krijg je een aantal gevechten tegen de computer voorgeschoteld, waarin alle basisprincipes haarfijn worden uitgelegd. Dit gebeurt op een paar punten met tekst, maar de game laat je vooral leren door te proberen. Hierdoor is Hearthstone gelijk al leuk om te spelen.

Hearthstone iPad screenshot

Gelijk aan pc-versie

Hearthstone is eerst voor de pc uitgebracht, maar werd gelijktijdig voor de iPad ontwikkeld. Dat zie je ook duidelijk terug in de interface: de iOS-game is nagenoeg identiek aan het spel voor Windows en OS X. Alle knoppen staan op dezelfde plekken en je begint op exact dezelfde manier een potje en navigeert door je kaartenbibliotheek. Er zijn een paar swipes uniek voor de iPad, omdat een muis net iets anders werkt, maar deze voelen gelijk al vanzelfsprekend. De iPad-versie heeft ook alle functies die je ook op de pc zult vinden. Dit is een game die met aandacht voor de iPad is gemaakt, niet een snelle port van een eerder ontwikkelde pc-game.

Hearthstone extra kaart iPad

Geen ruilkaartspel

iCulture-lezer GJ wees er onlangs terecht op in de reacties: strikt gezien is Hearthstone niet een ruilkaartspel, maar een verzamelkaartspel. Je kunt namelijk je in de game bemachtigde kaarten niet ruilen met andere spelers. Wil je een nieuwe kaart bemachtigen, dan zijn er een aantal andere manieren waarop je dit gedaan krijgt. Door in level te groeien ontsleutel je de kaarten specifiek voor het personage dat je speelt en je kunt missies afronden om punten te sparen – waarmee je weer pakjes met kaarten koopt.

Tot slot kun je ook aan de hand van in-app aankopen nieuwe kaarten kopen. Voor een klein bedrag krijg je niet een specifieke kaart, maar een verzameling willekeurige kaarten. Deze pakketjes bevatten dezelfde soort kaarten dat je kunt krijgen door missies te spelen. Door te betalen versnel je dus in principe je voortgang: je krijgt in kortere tijd meer kaartpakketten, waarbij je een kans hebt zeldzame kaarten te bemachtigen.

Hearthstone in-app aankopen iPad

Alleen online

Hearthstone is voornamelijk een online spel. Hoewel je kunt oefenen tegen computergestuurde tegenstanders, worden je overwinningen in deze potjes niet meegeteld bij je dagelijkse overwinningen. De game vereist bovendien altijd een internetverbinding. Prima als je thuis op de bank zit, maar minder handig in de trein. Hoewel we een paar potjes op de Wi-Fi van NS hebben gespeeld, duurde het soms tien seconden tot één swipe door de game werd geregistreerd.

Omdat een internetverbinding altijd is vereist, kun je wel gebruikmaken van je eerder gemaakte Hearthstone-platform op een ander platform. Met andere woorden: heb je ooit op Windows of OS X gespeeld, dan kun je al je eerder bemachtigde kaarten ook op de iPad gebruiken.

Hearthstone collectie kaarten iPad

Conclusie

Hearthstone is een ontzettend diepgravend kaartspel, dat tegelijkertijd zeer toegankelijk is. Dat niet alleen: de fraaie aankleding zorgt ervoor dat de game je uitnodigt om te gaan spelen. Je wordt op geen punt bekogeld met lange uitlegteksten en onduidelijke keuzes die je moet maken, die een kaartspel als Hearthstone juist zouden kunnen verpesten. Hiermee heeft Blizzard misschien wel de heilige graal te pakken: dit is een game met de uitstraling en allure om de gewone Candy Crush-speler te lonken, maar de diepgravende systemen om de grootste fanatiekelingen bezig te houden.

Downloaden: Hearthstone (gratis, in-app aankopen, iPad, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
17 april 2014 om 19:17
Onderwerp
Categorie
Games
7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.