kaartenplankje-2

Kaartenplankje laat mensen met handicap weer kaartspelen

Kaartenplankje is een app voor mensen die kaarten niet meer kunnen vasthouden. Een potje kaarten met vrienden kan gewoon doorgaan,
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

kaartenplankje-iphone-speelkaartKaartenplankje is een nieuwe Nederlandse app, die ervoor zorgt dat mensen met een handicap weer kunnen kaartspelen. Het idee is ontstaan door Ton van Zon, een inwoner van Sint-Michielsgestel die door een dwarslaesie de speelkaarten niet meer kon vasthouden. Tegenwoordig speelt hij met een iPhone en iPad op tafel. Dankzij de app heeft hij geen hulp meer nodig van anderen.


Eens per maand gaat de 61-jarige Van Zon een potje rikken met vrienden, een kaartspel dat in Zuid-Nederland en België veel wordt gespeeld. Door de dwarslaesie had hij bij het kaarten hulp nodig:

Ik moest voorheen tegen mijn vrienden zeggen welke kaart ze voor me moesten opgooien. Dan ben je eigenlijk altijd met tweeën bezig met een hand kaarten. Dat is niks.

kaartenplankje-1

Van Zon is gek op computers bedacht dat er voor de iPad iets te bedenken moest zijn, waarmee je kunt kaarten. Het bedrijf Myler Media zag het idee wel zitten en bouwde de app geheel gratis, naast de normale werkzaamheden. Dat kostte zo’n 400 uur. Eigenaar Robert Jan Hofman:

Wij maken vaker een sociale app, zoals wij het noemen. Dat doen we kosteloos en het moet technisch een uitdaging zijn.

Van Zon is tevreden: “De app werkt precies zoals ik het voor ogen had.”

Kaartenplankje: zo werkt het

Kaartenplankje is gratis te downloaden en is te gebruiken met of zonder fysiek kaartspel. De appontwikkelaar heeft een speciaal kaartspel gemaakt, waarbij achterop elke kaart een QR-code staat, maar die is niet strikt noodzakelijk. Je kunt de kaarten die na het delen ook handmatig invoeren in de app, maar dat is iets meer werk. De fysieke kaarten kun je na het invoeren tijdelijk aan de kant leggen.

Wat je in ieder geval wél nodig hebt, zijn twee iOS-apparaten die via Bluetooth met elkaar in verbinding staan, bijvoorbeeld een iPhone en een iPad. Met de iPhone scan je de QR-code achterop de fysieke kaarten, waarna ze zichtbaar worden op de iPad. De iPhone is ook nodig om aan de andere spelers te laten zien welke kaart je wilt leggen.

De iPhone leg je na het scannen dan ook naast de normale stapel kaarten van de andere spelers. Zodra je een kaart aantikt op de iPad, verschijnt die op het scherm van de iPhone en is dus voor alle andere spelers zichtbaar. Niet voor alle kaartspelletjes is dit even geschikt, maar bij het eerder genoemde spelletje Rikken blijkt het goed te werken.

kaartenplankje-2

De appontwikkelaar wil Kaartenplankje gaan verspreiden via bonden voor mensen met een beperking. Als ze de app verkopen voor een paar euro, houdt de appontwikkelaar er ook nog iets aan over om de app te blijven updaten.

Via: Brabants Dagblad (€)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 juni 2015, 15:06
Categorie Apps
Onderwerpen handicap, kaartspel
6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.