Hatch: schattige Tamagotchi-app voor iPhone uitgekomen

Tamagotchi voor de iPhone, iPad of iPod touch? Hatch van Realmac is het antwoord, met een schattig Fugu-monstertje dat je moet verzorgen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Hatch iPhone-app Tamagotchi verzorgenDat het bijna twintig jaar na de originele Tamagotchi nog steeds leuk is om virtuele monstertjes te verzorgen, bewijst het enorme succes van de iPhone-app Pou wel. Het driehoekje dat om je aandacht vraagt en waarmee je spelletjes speelt staat al maanden torenhoog in de App Store. Ontwikkelaar Realmac, bekend van de todo-app Clear, vond het tijd voor een fraaiere Tamagotchi-app. Het resultaat Hatch blijft trouw aan de originele opzet. En dus voer je eten en ruim je poep op.

Hatch Corvus iPhoneWie zich van tevoren heeft ingeschreven op de website van Hatch, kreeg enkele uren geleden al een e-mail dat hun geadopteerde ei op het punt staat om uit te komen. Maar als je niet gereserveerd hebt is er geen probleem. Nadat je 1,79 euro voor de app hebt neergelegd, kan je een kleur ei kiezen dat gelijk is aan de kleur van het monstertje dat daarna je virtuele huisdier moet worden. Je wacht nog even tot het uitkomt – en als het pushbericht daar is, kan je met je ‘Fugu’ aan de gang.

Je Fugu verzorgen

Fugu. Dat is het ras van je nieuwe huisdier. Het is eigenlijk niks meer dan een rond kussen met voetjes, maar met zijn grote (Japanse anime-)ogen kijkt hij je evenwel schattig aan. Het uiterlijk van Hatch is erg cartoonesk, met een vrolijk bostafereeltje als achtergrond. De achtergrond heeft een parallax-effect en beweegt mee met het kantelen van je iPhone, iets wat helaas vast wel goed is voor bewegingsziekte bij spelers. Je Fugu zit, staat en ligt op groen gras en bovenin beeld zie je fruit aan de bomen groeien dat je te eten kan geven. Het ‘spel’ begint precies daarmee. Je geeft het beestje te eten, veegt hem over zijn buik, pakt zijn (of haar) cadeautjes aan en ruimt zijn poep op. Dat gaat op dezelfde manier als fruit voeren, zonder knoppen. Je pakt op en veegt het weg naar een hoek. Bij fruit zie je rechtsonder een recyclebak en linksonder een bewaarbuidel waarin fruit vers blijft. Het meeste zal je fruit voor de neus van je Fugu houden en hem voeren als hij zijn mond open doet.

Hatch Tamagotchi appel voeren iPhone Hatch items kopen shop iPhone

Inside Apple-grapjes

Het gesmak dat vrijkomt bij het verorberen van een stuk fruit is ronduit kinderlijk en dat geldt ook voor de inleiding in de app. Die wordt verzorgd door een jong jochie in een pak van je ei-kleur en die vertelt je wat te doen. Wie een app voor een zo breed mogelijke doelgroep verwachtte, kan erop afknappen. Wel zitten er leuke inside-Apple grapjes in de teksten van de app. Een van de kleuren van je Fugu-ei is spacegrey (app is Engelstalig) en zodra het joch een shop opent voor items, deelt hij mee dat hij ‘niet zijn hele leven suikerwater wil verkopen’.

Op gang komen

Het is even wennen om een iPhone-app in handen te hebben waarin je eigenlijk maar zo weinig kan doen. Eten, poep opruimen en aaien is geen grote hoeveelheid bezigheden en als de app geen pushberichten zou versturen elk dagdeel, is de kans best aanwezig dat je de Fugu even vergeet. Zodra de winkel opent en je een buideltje krijgt om spullen in te bewaren, krijg je wel een wortel voorgehouden om naartoe te werken. Maar omdat je in het begin alleen eikels spaart en leuke items alleen te koop zijn met (eveneens in bomen groeiende) sterren, voelt het steeds wisselende shopaanbod ver van je verwijderd.

Hatch fruitsoorten eten iPhone Hatch Tamagotchi likken iPhone

Het grootste gevoel van voortgang zit hem in de bloemetjes die je Fugu omringen. Hoe meer je het beestje tot tevredenheid verzorgt, hoe groter de bloemetjeskrans. Maak je de cirkel rond, dan kleurt die paars en doet Fugu een klein dansje. De app geeft aan dat je in een hoger level bent door het paarse bloemetje in het venster dan je vanaf de onderkant in beeld trekt. Je begint op niveau 60 en vanzelfsprekend moet die waarde omhoog. Verpruts je het echt, dan loopt je Fugu weg. Met sterren koop je nieuwe kleedjes, traktaties, een radiootje, extra bewaarzakken en steeds meer geinige items voor de Fugu – maar het moet dus even op gang komen.

Leuke toefjes

Hatch heeft wat geinige knipogen en trucjes. Sommige daarvan maken gebruik van de mogelijkheden van de iPhone en maken de app een stuk veelzijdiger dan een Tamagotchi-ei.

  • Op een gegeven moment kan je een camera. Daarmee maak je foto’s met de gespaarde stickers van je Fugu. Je kan foto’s meteen delen op Facebook, Instagram en meer.
  • Je kan cadeautjes met andere gebruikers uitwisselen, waaronder zelfs de drollen die je Fugu achterlaat…
  • Als je muziek afspeelt op de iPhone, wil je Fugu wel eens een paar pasjes zetten.
  • Last and eigenlijk wel least: met een pinch-to-zoom kan je de wangen van je Fugu samenknijpen.

Slordigheden

Helaas is Hatch niet helemaal vrij van slordigheden. Een naam geven aan het beestje kostte ons moeite. Ondanks meerdere tikken, wilde de naam van het beestje niet aangepast worden – en daarna bleef het naambordje aanhoudend in beeld staan totdat we de app herstartten. Ook is het gemakkelijk een vreugdedansje van je Fugu te missen, omdat net op dat moment het ‘uitlegjongetje’ in beeld komt en met zijn tekstvak net boven het dansje zit. Bovenal is het jammer dat het parallax-effect niet uitgeschakeld kan worden en dat het eetgeluid van je Fugu altijd hetzelfde klinkt. Het kan net iets verzorgder.

Goed genoeg?

Hatch begint dus wat traag, heeft wat slordigheidjes en de toon en geluiden zijn ondanks de Apple-grapjes wellicht te kinderlijk om als volwassene een ‘guilty pleasure’ aan Hatch te hebben. De app is vooral een leuk, schattig uitziend verzorgingsspelletje voor kinderen. Die zullen vallen voor het uiterlijk van Hatch, maar wellicht de veelzijdigheid van spelletjes en mogelijkheden van Pou missen. Als ouder heb je er geen omkijken naar: verzorgen staat centraal in het spel en van in-app aankopen ontbreekt elk spoor.

Downloaden: Hatch (€1,79, iPhone, iOS 6.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 november 2013, 18:05
Categorie Games
Onderwerpen realmac, tamagotchi

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.