GlassesOff voor iPhone: een app die je beter laat zien?

GlassesOff voor iPhone werkt verziendheid en het gebruik van een leesbril tegen. De app leert je hersenen vage objecten beter te herkennen.

glassesoffEr is een bijzondere nieuwe app in de App Store verschenen: GlassesOff. De app traint je hersenen en claimt daarmee ouderdomsverziendheid tegen te gaan. Mensen die opzien tegen het gebruik van een leesbril zouden dat moment met GlassesOff kunnen uitstellen. Mensen die al een leesbril hebben zouden de bril zelfs weer kunnen opbergen. Die beweringen klinken sceptici misschien ongeloofwaardig in de oren, maar volgens The Wall Street Journal bleek uit een wetenschappelijke studie wel degelijk dat personen na het trainen met de app 1,6 keer kleinere letters konden herkennen.

Wanneer je de app opent zie je hoogstwaarschijnlijk een blauwe cirkel met jouw plaats in de wachtrij. Een vreemde gewaarwording, een wachtrij in een app. Is dat soms om de wachtrij bij de opticien na te bootsen? Een bezoekje aan de veelgestelde vragen leert ons dat de ontwikkelaars van GlassesOff het systeem hebben ontworpen “om de groei te monitoren”. Vooruit dan maar. Als je pushnotificaties hebt toegestaan krijg je een bericht wanneer je aan de beurt bent, maar wij lieten de app openstaan en konden binnen een minuut aan de slag.

test

De app traint je ogen op allerlei manieren en doet soms denken aan een geavanceerde ogentest bij de opticien. Je moet bijvoorbeeld aanwijzen welke kant de letter E op stond, die je een seconde geleden te zien kreeg. De app begint met een evaluatie van je ogen, waarna je hoort in hoeverre jij voordeel uit het gebruik van de app zou kunnen halen. Volgens de ontwikkelaars van het programma kan GlassesOff vooral het verschil maken bij personen van 40 tot 70 jaar. Na het evalueren van jouw ogen krijg je een gepersonaliseerd trainingsprogramma van 12 tot 15 minuten. Ga er dus wel even voor zitten.

Om je verziendheid op de lange termijn te verbeteren wordt aangeraden om drie keer per week 12 tot 15 minuten per dag te oefenenen, voor een periode van ongeveer 3 maanden. Nadat dit basisprogramma is afgerond kun je voor €8,99 vier maanden een programma volgen om de behaalde verbeteringen in stand te houden, met 1 a 2 sessies per maand. Dit is overigens een tijdelijke aanbieding; daarna zullen de kosten voor het vervolgprogramma rond de 40 euro liggen.

introsituatie

Voor wie geïnteresseerd is in de achterliggende werking van het wetenschappelijke programma: uiteindelijk traint de app vooral de hersenen, en niet zozeer de ogen. Onderzoekers die het programma hebben ontwikkeld zeggen dat de oefeningen de elasticiteit van de ogen niet kunnen verbeteren, maar wel de herkenning van vage afbeeldingen en objecten in de hersenen. Hierdoor leren de hersenen om de gebrekkige informatie die ze van verouderde ogen krijgen beter te interpreteren.

Downloaden: GlassesOff (gratis, iPhone, iOS 5.1+)

e ontdekken

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 december 2013, 9:20
Categorie Geneeskunde
Onderwerp hersentraining

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.