Clevermind voor iPad wil Alzheimerpatiënten helpen

Clevermind voor iPad is een nieuwe Amerikaanse iPad-app die senioren, familieleden en verzorgers helpt om beter met Alzheimer om te gaan

ClevermindClevermind is een nieuwe Amerikaanse iPad-app die senioren, familieleden en verzorgers helpt om beter met de ziekte van Alzheimer om te gaan. De unieke app is helaas nog niet eenvoudig in Nederland te gebruiken – de workaround is Amerikaanse telefoonnummers en postcodes invoeren – maar geeft wel een interessante ontwikkeling aan. We kenden al een heleboel apps die de hersenen trainen, zoals Lumosity en Fit Brains Trainer, maar Clevermind is qua inhoud en bediening volledig aangepast op de cognitieve vaardigheid van Alzheimerpatiënten. En dat zagen we nog niet eerder zo duidelijk in een app terug.

Volgens de ontwikkelaars worden de gevolgen van Alzheimer, zoals geheugenverlies, verminderd en vertraagd als je de hersenen actief en alert houdt. Om dat te bereiken heeft Clevermind een interface die naar je stem luistert, een dagboek om in te schrijven of tekenen, spelletjes, quizzen met trivia en geïntegreerde Facebook- Twitter- en Pinterest-functies. Om het bedienen van de app zo eenvoudig mogelijk te maken heeft Clevermind grote knoppen en lettertypes en een intuïtieve interface. In de interface zit een kalender die is geïntegreerd met jouw iOS-agenda.

Voordat de senioren met de app kunnen beginnen moeten ze een aantal gegevens over zichzelf invullen, zoals het aantal kinderen dat ze hebben. Verzorgers of familieleden kunnen dit ook voor hen doen. Bij Important Questions kunnen Alzheimerpatiënten zichzelf later op deze informatie testen, om de hersenen scherp te houden. Daarnaast heeft Clevermind simpele knoppen die naar bekende websites leiden, zodat ouderen gemakkelijk op het internet kunnen surfen.

clevermind menu clevermind training

Zoals eerder gezegd is het gebruik van Clevermind voor Nederlandse senioren nog niet ideaal, omdat de app zich vooral op Amerikanen richt. Hopelijk past Clevermind dit nog aan of komt er snel een Nederlandse variant op de markt. Wie in de tussentijd toch graag alle handige functies van Clevermind wil gebruiken en Engelse teksten geen probleem vindt kan dus Amerikaanse telefoonnummers en postcodes invullen bij de registratie. De ontwikkelaars willen de app in de toekomst in ieder geval nog uitbreiden en verbeteren, op basis van feedback van gebruikers.

Downloaden: Clevermind (tijdelijk gratis, iPad, iOS 3.2+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 augustus 2013, 11:22
Categorie Lifestyle
Onderwerpen Alzheimer, geheugen, geheugenverlies, hersentraining

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.