ForeverMap 2: iPhone-app met offline kaarten totaal vernieuwd

ForeverMap 2 van Skobbler voor de iPhone is een fantastische app waarin je kaarten en points of interests offline kan downloaden.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

ForeverMap 2 iPhone offline navigatie kaartenSkobbler, de ontwikkelaar van de populaire goedkope navigatie-app GPS Navigatie 2, heeft haar andere grote applicatie grondig vernieuwd. ForeverMap 2 is geen navigatie-app, maar een toepassing waarin je kaarten kan downloaden om later zonder internetverbinding te gebruiken. De app geeft in versie 3.0 toegang tot wereldwijde kaarten, toont je allerlei nuttige locaties op de kaart in de omgeving en heeft een nieuwe interface gekregen. Ter gelegenheid is de app tijdelijk niet voor 2,69 euro, maar voor 89 cent te downloaden.

Pure kaarten-app

ForeverMap 2 is nadrukkelijk geen app met ingesproken instructies en turn-by-turn navigatie. Het is een app waarbij je puur kaarten van landen kan downloaden, en dat kan je doen zonder extra te betalen. Wel dien je aardig wat ruimte op je iPhone te reserveren. De kaart van Frankrijk is bijvoorbeeld bijna 900 MB groot. Denemarken dan weer 52 MB. Met kaarten worden ook meteen de points of interests gedownload. In het hoofdmenu onder de knop Kaart downloaden zie je de omvangrijke landenlijst waarvan je de kaarten kan downloaden. Er zit geen limiet op het aantal kaarten. Tijdens het downloaden kijk je naar een animatie, waarbij je ook de voortgang in MB’s en procenten aangegeven ziet en zelfs de downloadsnelheid ziet staan. Je kan downloads pauzeren en annuleren.

ForeverMaps 2 landen kiezen ForeverMap 2 downloaden

OpenStreetMap

De applicatie maakt gebruik van OpenStreetMap voor de navigatie. Daar kleefde voorheen een minpunt aan, omdat de kaarten van de open source-dienst veel rommeliger en oubolliger oogden dan bijvoorbeeld Google Maps of Apple Maps. Daar is nu geen sprake meer van, zoals we gisteren ook al merkte in de fietsnavigatie-app Co-Rider. De kaarten zijn voorzien van minder kleuren wat het overzicht ten goede komt. Je ziet lekker veel straatnamen staan ook als je een beetje bent uitgezoomd en ingezoomd duiken ook de points of interests op. Die zijn donkergrijs, zodat ze het beeld niet overheersen. Aan pictogrammen zie je of je met bijvoorbeeld een bar, koffieketen, parkeerplaats, postkantoor, winkel, geldautomaat of afvalpunt te maken hebt. Druk er op een en je krijgt een helder vormgegeven keuzemenu: start route hier, route naar hier, favorieten of delen. Ze spreken voor zich. Daarnaast heb je onder de instellingen rechtsboven ook nog keuze uit drie andere kaartenstijlen: nacht, grijs en buiten. Allen zijn ze niet te kleurrijk.

ForeverMaps 2 route uitstippelen ForeverMap 2 optiemenu

Uiterlijk en indeling

Het is een verademing om te zien dat ForeverMap 2 zo’n begrijpelijk uiterlijk heeft, zeker omdat Skobbler’s GPS Navigatie 2 wel eens updates heeft gehad die de app beslist niet intuïtiever maakten. In ForeverMap 2 moet je hooguit even zoeken waar je in het hoofdmenu moet zijn. Er zijn best wat opties, maar ze worden gelukkig onderscheiden door tussenkopjes en aangeduid met pictogrammen.

Zoeken kan op vijf manieren: een adres zoeken, lokaal zoeken, op categorie zoeken, een route invoeren met een ingevoerde eindbestemming en als laatst kan je zoeken op coördinaten. Je kan in het instellingenmenu rechts altijd aangeven of je met auto, fiets of lopend bent, maar soms moet je tweemaal drukken om de route erop aangepast te zien worden. Op elke bestemming die je kan invoeren in de app, kan je weer kiezen uit verschillende opties die dubbelen met de functies in het hoofdmenu. Dat had niet gehoeven. In het hoofdmenu menu vind je verder recente en favoriete zoekopdrachten en algemene instellingen. Daarop geef je aan of de kaart moet draaien en of je offline wil werken.

ForeverMap 2 hoofdmenu ForeverMap 2 locaties kiezen

Geen kritiek, wel wensen

De kaarten van OpenStreetMap worden gevormd door input van de gebruikers die wegen benutten, bepaalde routes aanhouden en zelf wijzigingen in de kaarten doorgeven. Dat zorgt ervoor dat de betrouwbaarheid en de volledigheid van de kaarten vaak minder is in landen en op gebieden waar minder gebruikers komen. Omdat OpenStreetMap als enige kaarten aanbiedt die zich legitiem laten downloaden, valt dat ForeverMap 2 moeilijk aan te rekenen – maar jammer is het natuurlijk wel.

ForeverMap 2 heeft dankzij het ontbreken van in-app aankopen voor extra kaarten, beperkte concurrentie. Het in de reacties genoemde Pocket Earth (€2,69 zonder beperkingen) is een goed alternatief en downloadt ook relevante Wikipedia en reisgids-artikelen, maar gebruikt wel ouder uitziende kaarten. Ook andere applicaties met offline kaarten gebruiken vaak lelijkere (oude OpenStreetMap-)kaarten of zijn bezaaid met in-app aankopen, zoals bijvoorbeeld CoPilot GPS (gratis te downloaden). De app van Skobbler heeft dus een bijzondere positie. Er resteert dan ook vooral één grote wens voor ForeverMap 2 en dat is er een die de ANWB niet met ons zal delen. We zien naast hotels, hostels en uitgaansgelegenheden graag campings toegevoegd worden aan de lijst met points of interests. Dan volstaat ForeverMap 2 helemaal als dé betaalbare iPhone-app voor op reis. Ook zonder is het echter een fantastische reisapplicatie.

Downloaden: ForeverMap 2 (€0,89 ter introductie, normaal €2,69, iPhone, iOS 5.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 mei 2013, 17:18
Categorieën Navigatie, Nederlandse apps, Reizen
Onderwerpen google maps, gps, Navigatie, skobbler, vakantie, wenskaarten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.