Final Fantasy IV: The After Years uitgekomen op iPhone en iPad

Final Fantasy IV: The After Years voor iPhone en iPad is een 3D-vervolg van het origineel uit 1991. Het kwam eerder uit voor Nintendo Wii.

Final Fantasy IV After Years iOS headerAls je denkt dat het verhaal van Final Fantasy IV een gesloten boek was na het originele spel op de Super Nintendo in 1991, dan heeft Square-Enix een verrassing voor je. Als een donderslag bij heldere hemel heeft de uitgever Final Fantasy IV: The After Years uitgebracht voor iPhone en iPad, nadat het deel eerder uitkwam als download op de Nintendo Wii. In het spel pak je tien verhalen van hoofdpersonages op. Conform de serie is het natuurlijk een vrijbrief voor veel karakterontwikkeling en veel beurtelingse gevechten.

Nieuwe maan, nieuw gevaar

Net als Final Fantasy IV op de iPhone en iPad is ook The After Years uitgevoerd in 3D. De game speelt zeventien jaar na het origineel, zeventien jaar na de oorlog. De zoon van koning Cecil en koningin Rosa is een jongeman geworden: prins Ceodore. Hij sluit zich aan bij het vliegende leger Red Wings, stuit op een nieuwe maan aan de hemel en als die vol monsters blijkt te zitten, heb je natuurlijk de spreekwoordelijke poppen aan het dansen. Ceodore’s verhaal is de eerste die je speelt in de game en je moet hem uitspelen om de volgende verhaallijnen van zes personages te ontgrendelen. Die kan je in eigen volgorde uitspelen.

Gevechtssysteem

Hoewel Final Fantasy niet terughoudend is met de hoeveelheid verhalen en dialogen in elk deel in de reeks, zal je ook nu weer vooral bezig zijn met de beurtelingse gevechten waarin je het met een groep strijders opneemt tegen allerlei monsters. De omgevingen tijdens gevechten doen minder 3D aan dan de omgevingen die je ontdekt, omdat je gevechten steeds van opzij bekijkt. The After Years is niet zo statisch dat je steeds hoeft te wachten tot de tegenstander een nieuwe aanval initieert, maar maakt gebruik van een ‘active time battle’ waarin ook doorgevochten kan worden.

Final Fantasy IV After Years verhalen iOS Final Fantasy IV After Years gevechten

Toch zet je aanvallen in aan de hand van menu’s. Omdat het spel een doorzetting van de Nintendo Wii is, zijn die menu’s helaas niet voor het touchscreen geoptimaliseerd. De menu’s houden vast aan de traditie van de serie en laten je vaak drukken, waar vegen misschien logischer en sneller is. Wel origineel is dat de stand van de (in-game) maan effect heeft op de zwaarte van je aanvallen. Ook kan je de krachten van je strijders combineren door hun band te versterken aan de hand van minispelletjes of door de Affiniteit van personages te versterken. Zo worden gecombineerde aanvallen een stuk sterker.

In-app aankopen?

Final Fantasy IV verdient wel een waarschuwing voordat we de game aanbevelen. Op moment van schrijven hebben we nog geen mogelijkheid om te zien of je het hele spel krijgt voor de 14,49 euro die The After Years kost. In de App Store is nog geen enkel spoor van in-app aankopen te zien, maar op de Nintendo Wii kon je na de aanschafprijs van 10 euro in totaal nog 35 euro aan de andere verhaallijnen kwijt zijn! Deel het vooral met andere lezers als je er meer inzicht in hebt. Zodra we meer weten, lees je het in dit artikel.

Downloaden: Final Fantasy IV: The After Years (€14,49, universeel, iOS 4.3+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 november 2013, 10:43
Categorie Games
Onderwerpen final fantasy, square enix

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.