Files: documenten bewerken en beheren op iPad en iPhone

Files is een nieuwe iPad- en iPhone-app om Microsoft Word, Excel en Powerpoint bestanden mee te beheren en te bewerken.

Files iPad documenten bewerken en beherenOpen je vooral documenten vanuit je e-mails? Gebruik je Dropbox, Google Drive of Microsoft SkyDrive voor de opslag van documenten? Het maakt de nieuwe applicatie Files niet uit. Het is de volgende app van de ontwikkelaar achter Documents 2 (App Store-link) waarmee je Microsoft Word en Excel mee kan beheren en bewerken. Ook kan je beginnen aan nieuwe teksten en spreadsheets, scans, tekeningen, foto’s en audio-opnames. De applicatie is gratis om te downloaden.

Offline en overzetten

Files synchroniseert niet actief met Dropbox, SkyDrive en Google Drive. In plaats daarvan doe je een beroep op de verschillende clouddiensten als je een document wilt bewerken of gewoon offline bij de hand wilt hebben. De applicatie downloadt het document en je kan er dan zonder internetverbinding bij. De app synchroniseert via iCloud tussen de app op iPad en iPhone, zodat je op de iPhone verder kan gaan waar je op het tablet gebleven was.

Files tekstverwerken iPad iPhone

Als je tevreden bent met de bewerkingen, kan je het vervolgens weer opslaan op de clouddiensten. Maar niet als enige: vanuit Files kan je documenten ook e-mailen, openen in andere apps, via USB en iTunes op je computer zetten en je kan zelfs een snel Wi-Fi-kanaal openen om bestanden snel op de pc of Mac te zetten.

Tekst bewerken

Bij het openen van een tekstbestand of spreadsheet, kan je die meteen bewerken. Dat gaat in Files eigenlijk net zo goed als in Documents 2. Scrollen door documenten gaat soepel, maar als je te snel gaat verdwijnt het document wel eventjes uit beeld voordat je alles weer ziet. Tekstbewerken is makkelijk met een actiebalk boven het toetsenbord, al kunnen de knoppen wel iets groter. Je lijnt de tekst ermee uit, maakt opsommingen en verandert bijvoorbeeld de kleur achter de tekst, naast algemene lettertype-instellingen. Het bewerken van spreadsheets is minder fijn, omdat je daar steeds op het tekstvak bovenin moet drukken om de tekst te bewerken. Een dubbele tik op het vakje voor tekstbewerking is evenzo handig. Ook jammer is dat je een nieuwe tekst niet kan opslaan als .doc-bestand, maar als rtf.

Files spreadsheets invullen iOS

In-app aankopen

Files voor iPad en iPhone heeft drie in-app aankopen waar het verdienmodel in de applicatie in schuilt. Voor 1,79 euro gooi je het spreadsheet volledig open: zonder die aankoop ben je beperkt tot 50 rijen. Hetzelfde bedrag leg je neer om een codeslot op de applicatie te zetten. En dan is er nog één buitensporig bedrag voor het afkopen van advertenties (die we nu overigens nog niet zien): dat kost 8,99 euro. Files haalt zijn inkomsten dus graag uit advertenties. Het staat het beheren en bewerken van documenten gelukkig nog niet in de weg.

Downloaden: Files (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 oktober 2013, 11:22
Categorie Productiviteit
Onderwerpen documenten, excel, file, google documenten, tekstverwerker

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.