Ecoute: fraaie nieuwe iPhone-muziekspeler

Ecoute is een nieuwe muziekspeler op de iPhone en iPod touch waarmee je de standaard muziekspeler van Apple op een meer visuele wijze kan vervangen. Hij laat punten liggen op toegevoegde waarde op concurrerende apps.

Ecoute header nieuwe muziekspeler iPhoneDe standaard Muziek-app die Apple van huis uit installeert op de iPhone en iPod touch, is nou niet echt een oogstreling. De applicatie is niks anders dan een lijstjesoverzicht van liedjes die je op het toestel hebt gezet, of via iTunes Match hebt gekoppeld. Ecoute is een nieuwe muziekspeler op de iPhone die de standaard muziekspeler met wat visuele flair opzij wil zetten. Je kan daarnaast meteen nummers scrobblen op Last.fm en delen op Twitter.

Het is een rare tegenstrijd: Ecoute was er al even als toepassing voor de Mac, en had daarin als hoofddoel om de ‘zwaarte’ uit iTunes te halen en een veel eenvoudigere app neer te zetten. Bij Ecoute voor de iPhone en iPod touch lijkt het tegenovergestelde het geval. De ontwikkelaar heeft overduidelijk gespeeld met het idee vooral een mooiere muziekspeler voor de iPhone te maken. De verwachte features zitten er gelukkig gewoon in: iTunes Match wordt ondersteund en ook AirPlay is te gebruiken met de app.

Verder is de app vooral meer visueel. Of je nou kijkt bij de artiesten, liedjes, genres, albums of je favorieten: alles wordt afgebeeld in vierkantjes met albumcovers erin. Zodra je een nummer afspeelt, schuift van de onderkant een balk in beeld met daarin groot de cover van het nummer dat speelt. Met een veeg duw je hem terug om het menu weer te zien, met een veeg over het huidig spelende nummer, ga je naar de vorige of volgende track. Druk een keer op de afspeelbalk, en je krijgt een plectrum in beeld waarmee je het nummer kan doorspoelen, geflankeerd door een shuffle- en repeatknop.

In het menu aan de bovenkant, kan je vegen tussen verschillende indelingen van je muziek: per artiest, playlist, album, genre, liedjes, Genius, composers, podcasts en compilaties. Door een knop lang ingedrukt te houden, zie je meteen de mogelijkheid een lijst te starten of te starten met shuffle-functie. Ook kan je met de Move-optie de menubalk van volgorde veranderen. De zoekoptie blijft altijd in beeld staan.

Wat de compilatie-functie precies inhoudt, kunnen we niet achterhalen in de app. Er wordt geen uitleg gegeven bij de functie, en we kunnen enkel vermoeden dat je er ter plekke in de app een afspeellijst mee kan maken. Maar hoe? Daarop vertikt de app echter pluspunten te scoren ten opzichte van de originele muziek-app. Waar het in Spotify bijvoorbeeld eenvoudig is een knopje bij een nummer in te drukken om hem toe te voegen aan een playlist, ontbreekt de optie in Ecoute. En ook op andere punten laat het mogelijke pluspunten ten opzichte van de originele app schieten. Zo kan je wel genres en albums bekijken, maar dan weer niet albums per genre bijvoorbeeld. Het zijn simpele dingetjes die links blijven liggen.

Zo is Ecoute, op het uiterlijk dat je kan aanstaan na, niet echt van toegevoegde waarde op bestaande muziekspelers. De app is niet bijzonder makkelijk in de auto te bedienen (zoals CarTunes (€3,99)) en ook qua design zijn er meer uitgesproken voorbeelden te vinden, zoals het Nederlandse Play It (€0,79).

Downloaden: Ecoute (€2,39)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 augustus 2012, 18:07
Categorie Muziek
Onderwerpen auto, muziek, play it

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.