De Telegraaf HD vernieuwd: iPad-app is bijna de krant

De Telegraaf heeft een nieuwe iPad-app uitgebracht die meer dan ooit lijkt op de krant en de website. Je kan zelf je eigen pagina's aanmaken.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

telegraaf hd ipadDagblad De Telegraaf heeft haar iPad-app in een volledig nieuw jasje gestoken. De uitgever heeft de totale makeover van De Telegraaf HD zonet in de App Store gezet. De meest in het oog springende verandering is dat de applicatie er nu veel meer uitziet als de krant zelf, waar de applicatie voorheen erg strak vormgegeven was naar begrippen voor de krant van wakker Nederland. Nu is het onmiskenbaar een Telegraaf-uiting: koppen van chocoladeletters en serieuze en luchtige onderwerpen dwars door elkaar.


Artikelen schreeuwen om je aandacht als je de nieuwe applicatie binnenkomt. Je kan de toepassing in de liggende en staande houding van de iPad gebruiken, en in beide standen word je verwelkomend door een chaos van recente artikelen die door elkaar staan. Alle rubrieken dringen zich op, met de volgens de redactie meest aansprekende berichten prominent groter in beeld gebracht. Dat betekent in het geval van De Telegraaf: dikke zwarte letters in de kop, een groter dan normale foto en hier en daar zelfs een vette rode lijn er omheen.

Telegraaf HD voorpagina

Wie alleen het serieuze nieuws tot zich wil nemen, is niet aan het goede adres bij De Telegraaf. Die pakt het binnenlandse, buitenlandse en luchtige nieuws samen in de hoofdsectie ‘De Telegraaf’ bovenin de applicatie en biedt geen verdere filteropties. Je vindt de indeling bovenin de applicatie, als je de titel naar beneden trekt. Daar verschijnen eveneens de andere secties in de app: Privé, Telesport, De Financiële Telegraaf, Vrouw, Film & Uitgaan, Reizen, Over Geld, Mijn Bedrijf, AutoVisie, Digitaal en Games.

Telegraaf nieuwsbericht staandDat is echter niet alles: met de knop rechtsboven in de balk kan je eigen nieuwspagina’s aanmaken, die je zelf kan voorzien van een naam en van zoektermen waarmee de rubriek ingericht wordt. Voer ‘FC Groningen’ in als zoekterm en de pagina stroomt vol met berichten over de Noordelijke voetbalclub. Net als in de iPad-app van NU.nl kan je dus terecht voor je eigen nieuwsselectie, alleen hoef je hier niet eerst een artikel in te duiken om een steekwoord als zoekterm te activeren, maar kan je die meteen invoeren. Handig.

Artikelen in De Telegraaf HD openen in de liggende houding van de iPad als een pop-up op voorgrond van de nieuwspagina. Daarin staat steeds links het artikel getopt door een foto, met rechts een verwijzing naar andere berichten binnen dezelfde nieuwssectie. In de portretstand, vult het bericht het hele scherm. De geringe breedte van de tekst is fijn. Artikelen zijn lekker compact en alinea’s lezen daardoor makkelijk door. Aan de opmaak ervan schort het echter nog wel eens. We komen verschillende berichten tegen met witregels op plekken waar ze niet horen, woorden en leestekens zonder spaties ertussen en zelfs een foto-artikel waarin maar één foto van de tien stuks werkt. Ook apart: sommige artikelen met een goede foto in het nieuwsoverzicht, gebruiken opeens een rare uitsnede van de foto bij het artikel. Je kan elk artikel delen op sociale netwerken, e-mailen en je kan de lettergrootte instellen. In de balk bovenin tref je eveneens een paperclip voor gerelateerde artikelen en een vulpen waarmee je de reacties kan bekijken en zelf een reactie kan schrijven.

Telegraaf HD artikelpagina liggend

Met een menuknop rechtsboven kan je artikelen met veel beeld bekijken, en daarnaast tref je een knop voor video’s onder de noemer Telegraaf TV. Ook vind je zo virtuele kortingsbonnen van GroupDeal. Met knoppen links in de titelbalk open je een preview van de krant van de dag, een korte weersvoorspelling op locatie en de beurskoers. Het ontbreekt in de interface wel hier en daar aan een fijne swipe-optie. Zo wil je artikelen en foto’s kunnen sluiten met een pinch-beweging, maar kan dat enkel met de sluit-knop in de hoek. Wel kan je prima horizontaal tussen artikelen én rubrieken vegen. Het voornaamste probleem dat de applicatie traag was bij het opstarten, lijkt ontwikkelaar PINCH verholpen te hebben. Wel zie je foto’s soms pas na een laadanimatie.

De Telegraaf HD op de iPad is in zijn nieuwe gedaante een app die veel meer in de lijn van de krant en diens website ligt. De applicatie kan wat beter afgewerkt, sneller en veeg-vriendelijker worden, maar sluit als app veel beter aan op de grootste krant van Nederland dan de wat anonieme voorganger.

Downloaden: De Telegraaf HD (gratis, iPad, iOS 3.2+)

De vernieuwde Telegraaf HD-app is nog maar net live gegaan. Het kan daarom even duren totdat de update ook bij jou in de App Store verschijnt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

26 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.