Day One: stijlvolle dagboek-applicatie voor de iPad

Evernote voor de iPad heeft een serieuze concurrent: Day One. Dat is een strak uitziende dagboek-applicatie met talloze mogelijkheden om tekst op te maken en links toe te voegen.

Day One voor de iPad headerDe dagboek-applicatie Day One is nog niet eerder besproken op iPadclub. Zo aan het begin van de maand en de week is het misschien een mooie gelegenheid om er eens naar te kijken. Het is namelijk een strak gestileerde app waarin je kunt bijhouden wat je doet. De app is ook prima te gebruiken als tekstverwerker met verschillende opmaakfuncties en hij synchroniseert draadloos met de bijbehorende applicatie op de iPhone en Mac.


Day One is een universele app voor de iPad en iPhone en kost daarop eenmalig 1,59 euro. Wie de toepassing ook op zijn Mac wil hebben, moet wat dieper in de buidel tasten en nog eens 7,99 euro betalen. De applicatie synchroniseert de artikelen draadloos doormiddel van Dropbox, waarop je een gratis account kan nemen. De app plaatst de artikelen in een aparte map en plukt ze vanuit een ander systeem automatisch vanaf die locatie.

Op alle drie de platformen hanteert Day One een zakelijke, maar ook frisse kleurstelling met witte tekstvelden, een donkergrijze menustructuur en lichtblauwe accenten. Daardoor word je niet afgeleid tijdens het schrijven; de werkomgeving doet alleszins neutraal aan.

Een werkomgeving is een goede omschrijving omdat Day One eigenlijk meer is dan een dagboek. Daar zorgen de opmaakmogelijkheden voor. Je kan tekst selecteren en voorzien van een link, je kan tekst cursief en vetgedrukt maken, er zijn verschillende opsommingsvormen (bolletjes en cijfers) en het is zelfs mogelijk om webcode in te voeren zonder dat de code zelf verloren gaat in de tekst. Dat is bij andere tekstverwerkers nogal eens het geval. Er is een mogelijkheid om koppen in verschillende formaten uit te voeren en een optie om quotes in te voeren maakt het af. Als je de tekstopmaak op een of andere manier niet kan waarderen, kan je hem uitschakelen in de instellingen.

Het hoofdmenu van Day One bevat drie opties om dagverslagen te doorzoeken. All Entries laat een overzicht van de verslagen per dag zien, waarbij in de horizontale stand van de iPad links de berichten per dag zijn gegroepeerd. Favoriete berichten kun je markeren met een ster en die tref je onder het hoofdmenu bij de optie Starred. Entries By Year tenslotte, laat een scrollbare jaarkalender zien met blauwe vakken op de dagen die zijn beschreven.

Met de herinneringsfunctie kun je jezelf ertoe aansporen elke dag wat te schrijven in Day One. Je kan instellen met welke frequentie en op welk tijdstip je een pushbericht daarvoor krijgt. Er zijn meerdere herinneringen tegelijk in te stellen, maar je kan ze niet voorzien van een naam.

Day One wachtwoord instellen

Het aardigste aan Day One is de draadloze ondersteuning van Dropbox. Ongeacht of je het dagboek bijhoudt op de iPad, iPhone, iPod touch of Mac: dankzij de online synchronisatie ga je altijd verder waar je gebleven was. In toekomstige versies krijgt de applicatie de mogelijkheid tot het invoeren van foto’s, tags en een zoekfunctie. De app is een serieus alternatief voor het geroemde Evernote en de vele andere applicaties die je op dit gebied kan krijgen.

Downloaden: Day One (€1,59)

Day One kwam in maart 2011 uit. De laatste versie, 1.3.1, dateert van 19 juli en voerde onder andere tekstopmaak, tekstgrootte, bugfixes en een snellere toetsenbordrespons in.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.