CACACamera: camera-app met kleurenfilters vóór je foto schiet

Met CACACamera pas je een kleurenfilter en bewerkingen toe voordat je een foto schiet. De app start snel op en is handig in bediening.

CACACamera header iPhoneIs er ruimte voor nog een camera-app in het enorme aanbod van foto-apps dat al voorhanden is op de iPhone? CACACamera overlegt een aantal wapenfeiten: het laat je kleurenfilters toepassen en voorbeschouwen nog voordat je een foto maakt, en de app is volledig gratis zonder reclame en in-app aankopen. Omdat de applicatie ook snel opstart, doet hij gooi naar het vervangen van de standaard camera-applicatie. Om echt snel gebruikt te worden, moet je wel even wennen aan de interface.

Techy

CACACamera – op de naam gaan we verder maar niet in – heeft een techy uitstraling die sterk doet denken aan Blux Camera, maar we vinden deze applicatie intuïtiever werken dan zijn inspirator. Afhankelijk van hoe je de iPhone vast hebt, zie je de menubalk met opties onderin of rechts in beeld. je ziet er vijf knoppen op rij die logische functies op een rij zetten: flits aan of uit zetten, wijzigingen ongedaan maken, een foto nemen centraal en groot in het midden, instellingen (waarna je een bedieningspaneel met exposure en zoomniveau in beeld krijgt; screenshot links) en je gemaakte foto’s bekijken. Net zoals andere foto-apps, slaat CACACamera foto’s eerst lokaal op in de app voordat je ze door kan zetten naar je fotoalbum.

Veegbeweging voor opties

De grote verrassing van de app komt echter met een veeg naar beneden of rechts – opnieuw afhankelijk van de houding. Daarmee verdrijf je de standaardknoppen en verschijnt er een ring in beeld, bestaande uit twee lagen (screenshot rechts). Met de binnenste kies je wat de buitenste ring moet tonen: de camerastand, kleurenfilters, randen om de foto en de interfacekleur van de applicatie. Onder de eerste optie tref je verschillende schietstanden. Naast een enkele foto nemen, kan je ook kiezen uit een timer, stabilisator, vierkante uitsnede, tilt-shift, big button (overal in beeld tikken voor een foto) en burst-modus: snel foto’s achter elkaar schieten. De kleurenfilters zijn aardig, met duidelijke effecten van vaalheid, zwart-wit, hoog contrast en filters waarin bepaalde kleuren prominenter naar voren komen dan anderen. In combinatie met de optie snel de exposure aan te passen, is het een sterk instrument.

CACACamera zoom en exposure instellen CACACamera kleurenfilter toepassen

Lastige lichtmeting

Op een ander vlak is de bediening van CACACamera duidelijk minder. Het is mogelijk om onafhankelijk van elkaar de scherpstelling en de belichting van de foto te regelen, maar eenvoudig is het niet. Je tikt daarvoor eerst lang in beeld om beide in één knop te regelen, en kan met de plus linksboven de scherpstelling drukken om beide eigenschappen uit elkaar te halen. Maar daar gaat het fout: de twee zijn moeilijk los van elkaar te bewegen, de lichtmeting lijkt ondergevoelig en bij het minste of geringste klappen de twee aparte factoren weer in elkaar zodat je de belichting opnieuw moet instellen. Dat kan echt beter.

Overweegbaar

In de bibliotheek van gemaakte foto’s kan je foto’s niet individueel oppakken om te bewerken. Aanpassingen doe je in CACACamera dus alleen vooraf. Wel kan je met opnieuw wat techy, maar hier wat priegelig en goedkoop uitziende menu’s, foto’s delen en selecteren om op je iPhone-fotoalbum op te slaan. Als je graag foto’s schiet met het kleurenfilter van tevoren ingesteld, is CACACamera een app om te overwegen.

Downloaden: CACACamera (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 maart 2013, 14:24
Categorie Fotografie en video
Onderwerpen camera, fotofilters, kleurenfilters

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.