BurgernetNL: is onofficiële Burgernet-app op iPhone beter?

BurgernetNL is een nieuwe, onofficiële Burgernet-app voor iPhone en iPad. Je kan meldingen ontvangen voor drie locaties.

BurgernetNL burgernet-app iPhone iPadHet kan snel gaan. Ruim een week nadat Burgernet een officiële iPhone-app uitbracht, is er ook een onofficiële variant verkrijgbaar op iPhone en iPad. Geen overbodige luxe: de officiële app loopt soms vast bij gebruikers of laat ingesproken audiomeldingen niet horen. In het nieuwe BurgernetNL kan je drie locaties invoeren waar je meldingen voor wilt ontvangen, je hebt een zoekfunctie en kan direct bellen met verschillende politienummers.

Aanmelden hoeft niet

Ontwikkelaar WorldAppz zegt de app te hebben gemaakt om Burgernet meer bekendheid te geven en niet zozeer om de ultieme concurrent te maken voor de officiële Burgernet-app. De insteek is hetzelfde. Je downloadt hem en ontvangt pushberichten voor je regio, waarin de politie je verzoekt om uit te kijken naar vermiste personen, dieven en doorrijders na een ongeluk. Het is in de onofficiële app (snel te herkennen aan de NL achterin de naam) niet mogelijk je aan te melden bij Burgernet. Een noodzaak om dat te doen is er ook niet. Omdat de app een lijst met belangrijke telefoonnummers heeft, kan je meteen tot actie overgaan na een melding. Jezelf inschrijven en aanmelden bij de dienst met adres en je persoonsgegevens is daardoor praktisch overbodig geworden.

Alles onder elkaar

BurgernetNL is te downloaden op de iPhone en iPad, maar lijkt vooral gemaakt voor de telefoon. De eerste pagina laat de meldingen zien in chronologische volgorde onder elkaar. Aan een kleine landkaart zie je voor welke regio het bericht is en daarachter lees je of het gaat om een spraakbericht, of lees je al een deel van de beschrijving bij een getypt bericht. Je ziet de locatie waar het voorval zich voordeed, de afstand tot je huidige locatie en hoe oud de melding is.

BurgernetNL lijst meldingen iPhone BurgernetNL melding pagina

In tegenstelling tot de officiële app doet BurgernetNL niet aan inleidingen van berichten op de hoofdpagina. Hij is wat meer gericht op koppen snellen. De applicatie zet alle nieuwe meldingen onder elkaar. Meldingen binnen hetzelfde onderwerp worden niét gegroepeerd in één bericht, zoals de officiële app te werk gaat. Als je gelezen berichten niet langer wilt zien, druk je op de prullenbak en verdwijnen ze.

Berichtpagina’s

Berichtpagina’s zijn voorzien van een kaart waarop je de locatie kan zien. Daaronder kan je een spraakbericht openen en stoppen, je ziet welk adres er aan de melding verbonden is en leest de concrete melding van het bericht. Met de wereldbol open je de mobiele website, het vliegertje opent opnieuw de kaart. Voor de rest heeft de applicatie niet zoveel om het lijf. In het tweede tabblad zoek je op plaats, straat of postcode en het derde is de lijst met telefoonnummers als 112 en Burgernetnummer 0800-0011.

BurgernetNL locatie op kaart BurgernetNL alarmnummers iPhone-app

Burgernet of BurgernetNL?

Los van de problemen die gebruikers ervaren met de officiële Burgernet-app, zijn het de instellingen die ervoor kunnen zorgen dat je uitwijkt naar het nieuwe alternatief. BurgernetNL geeft je uitvoerig controle over de omgeving waarvan je berichten ontvangt. Je bepaalt de straal om je huidige locatie en kan nog twee alternatieve locaties invoeren, ook met een straal er omheen. Eveneens bepaal je de straal bij een zoekopdracht. Er is zelfs een mogelijkheid om álle burgernetberichten te ontvangen. Voor de fanatiekeling. Verder ziet de officiële app er wel wat verzorgder uit, ervaren wij geen problemen meer met audioberichten en spelen de audioberichten er bovendien door als je verder navigeert door de app. Dat is in BurgernetNL niet het geval. Dus nee, de onofficiële app is niet perse beter.

Downloaden: BurgernetNL (gratis, universeel, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 oktober 2013, 11:31
Categorieën Nederlandse apps, Nieuws
Onderwerpen burgers, politie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.