Officiële Burgernet-app voor iPhone uitgekomen

Burgernet heeft een iPhone-app. Je ontvangt pushberichten als je wordt verzocht een dader op te sporen of vermist persoon te signaleren.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Burgernet iPhone-appBurgernet heeft een eigen applicatie voor de iPhone uitgebracht. De applicatie heeft dezelfde functie als de gelijknamige sms-dienst en verstuurt pushberichten als er bijvoorbeeld net een inbraak is gemeld of als er een kind is vermist in de regio. Zo word je op de hoogte gesteld van het voorval en kan je meehelpen een verdachte te signaleren. Je geeft zelf een omtrek van je leefgebied aan in de app, waarop de berichten vervolgens worden toegespitst.

Burgernet

Burgernet is voortgekomen uit een samenwerkingsverband van gemeente, politie en burgers. De dienst werd in 1993 bedacht, telt nu ruim 1,3 miljoen deelnemers en inmiddels wordt 1 van de 10 gemelde misdaden dankzij Burgernet opgelost. Aldus de dienst zelf. Maar pas nu de iPhone-app er is, ligt de drempel om mee te doen echt laag. Je hoeft je niet eens meer aan te melden. Als je de applicatie installeert en pushberichten accepteert, doe je al mee volgens de omschrijving in de App Store. Verwarrend is dat wel, omdat je je in de app ook kan aanmelden met huisnummer en persoonlijke informatie.

In de volgende stap van de app geef je vervolgens je locatie aan op een kaart. Je kan de omtrek bepalen met een knop onderin en het gebied een naam geven, maar het lukte ons in de test niet om vervolgens op Klaar te drukken om het gebied op te slaan. Met de Sluit-knop linksboven landen we echter alsnog op een pagina met berichten afgestemd op de regio. Update: Als je ook een locatienaam invult, kan je wel op Klaar drukken. Pas dan worden pushberichten voor je gebied instelbaar. (Via John)

Burgernet overzicht berichten iPhone Burgernet bericht uitgelicht

Berichten

De lijst met berichten is duidelijk. De berichten zijn gesorteerd op onderwerp, zodat je niet alle meldingen door elkaar ziet staan. Je ziet steeds het laatste bericht per onderwerp op de pagina. We zien bovenin bijvoorbeeld een bedankbericht dat er met 810 deelnemers is uitgekeken naar een verdachte man op fiets. Tik het bericht aan en veeg opzij en je ziet het eerder verstuurde verzoek om uit te kijken naar die man. Berichten kunnen meteen gedeeld worden op Facebook en Twitter en centraal onderin vind je een snelknop om de politie te bellen. Aardig is dat je boven het geschreven bericht ook een kaart ziet waarop een radar wordt gesimuleerd. Je eigen plek en de plaats van het voorval worden erop belicht. Verder hoef je alleen nog te weten dat de kleur van het rondje de ernst van de zaak aanduidt in het overzicht. Blauw is klein, oranje is gemiddeld, rood is ernstig. Overigens zijn sommige berichten niet geschreven maar alleen ingesproken. In de instellingen kan je meerdere leefgebieden invoeren.

Gebruik

Burgernet wordt ingezet bij voorvallen als diefstal of inbraak, doorrijden na een aanrijding, beroving of vermiste personen. Als gebruiker van de app word je actief betrokken bij het signaleren van een oorzaak of verdachte. Dat maakt Burgernet anders dan het onlangs voor iOS 7 geïntroduceerde NL Alert. Dat zijn noodmeldingen waarvoor je je kan aanmelden, zonder tussenkomst van een app.

Downloaden: Burgernet (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Reacties: 36 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.