BlackBerry trekt BBM-app voor iPhone terug na serverproblemen

BlackBerry heeft de uitrol van BBM voor iPhone stopgezet vanwege serverproblemen. Die werden veroorzaakt door een gelekte Android-versie.

bbm voor iphone 1Eigenlijk zou vannacht BlackBerry Messenger voor iPhone beschikbaar komen in de Nederlandse App Store. Maar BlackBerry heeft de uitrol van BBM stopgezet vanwege serverproblemen. De app was gisteravond al enkele uren beschikbaar in Nieuw-Zeeland, maar is nu weggehaald uit de lokale App Stores. BlackBerry zegt dat de serverproblemen zijn veroorzaakt door een gelekte versie van de Android-app. Die zou in 8 uur tijd maar liefst 1,1 miljoen keer zijn gedownload, waardoor de servers de berichtenstroom niet meer aankonden. De gelekte versie zou bovendien problemen veroorzaken. Daardoor is de officiële Android-versie van de app nooit verschenen. BlackBerry zegt dat de teams op volle sterkte werken om BBM weer beschikbaar te krijgen op iPhone en Android, maar ze zullen de apps alleen vrijgeven als het aan de verwachtingen voldoet.

Mensen die de iPhone-app al hadden gedownload kunnen het blijven gebruiken. De gelekte Android-versie zal worden geblokkeerd. Zodra alles weer werkt zal de app stapsgewijs per land beschikbaar worden gesteld. Maar er is nog veel werk aan de winkel, want uit ervaringen van de eerste gebruikers bleek dat BlackBerry nog geen rekening had gehouden met iOS 7, terwijl er al maandenlang bekend is dat de app eraan komt. Ook had BlackBerry blijkbaar geen grootschalige betatest georganiseerd, om te bepalen of de servers de groei aan gebruikers aankonden.

De nieuwe apps stonden op een ongelukkig moment gepland: net nu BlackBerry massa-ontslag heeft aangekondigd en heeft laten weten dat ze zich alleen nog op de zakelijke markt gaan richten. Terwijl de BBM-app vooral bedoeld is voor consumenten, als alternatief voor bijvoorbeeld WhatsApp. Maar het is de vraag of BlackBerry nog genoeg invloed heeft om gebruikers te laten overstappen.’Iedereen’ zit immers al op WhatsApp of op alternatieven zoals iMessage, KIK Messenger of Viber. Al je vrienden zitten ook op deze netwerken en de groep scholieren en studenten met een BlackBerry is de afgelopen tijd behoorlijk uitgedund. En als je naar de cijfers kijkt is BBM eigenlijk maar een dwerg in het totale landschap van messaging-apps: volgens BlackBerry zijn er wereldwijd 60 miljoen BBM-gebruikers die dagelijks 10 miljard berichten uitwisselen. WhatsApp heeft echter 300 miljoen maandelijks actieve gebruikers die 27 miljard berichten per dag versturen. En het relatief onbekende WeChat heeft in China 236 miljoen maandelijks actieve gebruikers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 september 2013, 7:00
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen bbm, blackberry

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.