Applijst: iPhone en iOS-apps voor troonswisseling en Koninginnedag 2013

iPhoneclub.nl zet allerlei iPhone, iPad en iOS-apps op rij voor de abdicatie en Koninginnedag 2013. Laat de troonswisseling maar komen!
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Koninginnedag 2013 iPhone iOS appsEr staat ons Nederlanders een bijzondere Koninginnedag te wachten. Niet alleen zullen er op 30 april feestelijkheden zijn vanwege Koninginnedag, maar ook wacht er een troonswisseling van koningin Beatrix naar koning Willem. Uiteraard springen de nodige Nederlandse app-ontwikkelaars op die gebeurtenis en het gefuif er omheen. En dus zet iPhoneclub.nl de leukste en handigste iPhone- en iPad-apps omtrent de abdicatie en de voorlopig laatste Koninginnedag in Nederland, op een rij.

We hebben de applicaties in twee categorieën opgedeeld: applicaties voor de iPhone en universele apps in één categorie, omdat die zowel op de iPhone als iPod touch en iPad werken. De twee applicaties die exclusief voor de iPad gemaakt zijn, vind je onderaan.

Dit is een herpublicatie van een artikel dat op 23 april 2013 op iPhoneclub verscheen.

Apps voor iPhone en iOS

30 APPril

AA 30 APPril iPhone20.000 Gebruikers heeft deze iPhone- en Android-app van de Nederlandse politie nodig. Dan kan het een goede indicatie geven van de drukte in Amsterdam op 30 april, die je kan aflezen op een heatmap op de kaart van de hoofdstad. Verder kan je EHBO-posten, toiletten en andere voorzieningen vinden in de app, lees je tweets en meldingen van de politie en OV-bedrijven en bekijk je het evenementenprogramma van Amsterdam. Je kan pushberichten ontvangen als het te druk wordt en je je beter kan verplaatsen.

Doen? Ja, als je de telefoon halverwege de dag kan opladen.
Downloaden: 30 APPril (gratis, iPhone, iOS)

AllesOranje

AA AllesOranje iPhoneEen oversimplistische applicatie die maar één ding doet: de foto die je op dat moment schiet, overgieten met een oranje laag. Want op Koninginnedag is nog niks oranje natuurlijk. Dat doet de wat instabiel aanvoelende toepassing met een reclamebalk onderin beeld en een enkele deelmogelijkheid naar Facebook. Ontwikkelaar Astral Vision komt ermee weg omdat ze stelt dat haar app de Oranjegekte persifleert.

Doen? Nee joh.
Downloaden: AllesOranje (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Koninginnedag 2013

AA Koninginnedag 2013 iPhoneKoninginnedag 2013 richt zich op de festiviteiten in Alkmaar, Almere, Amsterdam, Arnhem, Breda, Delft, Den Bosch, Dordrecht, Eindhoven, Enschede, Etten-Leur, Groningen, Haarlem, Katwijk, Leeuwarden, Leiden, Limbricht, Nijmegen, Oss, Poeldijk, Rijssen, Rotterdam, Sliedrecht, Sneek, Utrecht, Veghel, Vlaardingen, Vlissingen en Zwolle. Bij elke stad zie je de verschillende evenementen die er zijn en daarvan een beschrijving en link. Niet zo handig als een tijdlijn, maar beter dan niks. Koninginnedag 2013 van Toine van Gurp toont verder nieuws, Oranje-tweets en de tekst van het Koningslied.

Doen? Lees het lijstje steden er eerst op na.
Downloaden: Koninginnedag 2013 (€0,89, iPhone, iOS 5.0+)

Koninginnedag Delft

AA Koninginnedag Delft iPhoneDe technische studentenstad Delft heeft een app speciaal voor haar eigen Koninginnedagviering gemaakt en die is best aardig: je ziet een programma per podium waarbij je op artiesten kan drukken voor meer informatie én kan je eigen dag samenstellen. Locaties vind je terug op de kaart, en tweets met de woordencombinatie Koninginnedag en Delft zie je op de hoofdpagina terug.

Doen? Verplicht nummer als je 30 april in Delft bent.
Downloaden: Koninginnedag Delft (gratis, iPhone, iOS 4.3+)

Konings App van De Telegraaf

AA Konings App van De Telegraaf iPhoneDe krant van wakker stampot eten Nederland heeft een app uitgebracht die behelst waar de krant bekwaam in is: nieuws brengen. De applicatie heeft een krantachtige uitstraling en brengt daarin allerlei nieuwsberichten over de troonswisseling, als ook achtergrondinformatie over Beatrix, Willem-Alexander en andere leden van het Koninklijk Huis. Mocht er weer een waxinelichthouder gegooid worden, dan lees je het hier ongetwijfeld snel.

Doen? Als je niet genoeg krijgt van de troonswisseling.
Downloaden: Konings App van De Telegraaf (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Koningsapp

AA Koningsapp iPhoneHet hoofdmenu van deze app bestaat uit tekst en dat zijn meteen de knoppen in de categorieën 30 april, de koning, Koninklijk huis en Leuk. 30 April is de meest praktische met nieuws, een agenda van de abdicatie en een kaart van de vaarroute. Verder kan je in de app het tv-interview terugkijken, foto’s bekijken, de Twitterstream van het Koninklijk huis volgen, hun paleizen en provinciebezoeken zien, zie je muziek in de app en reclameuitingen en grappen die inspelen op de abdicatie.

Doen? Als je naar Amsterdam gaat of wilt weten wanneer de tv zeker aan moet op 30 april.
Downloaden: Koningsapp (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Koningsdag NL

AA Koningsdag NL iPhoneEen app die qua naam vooruit kijkt, maar technisch achterhaald en slordig aandoet. In het centrale tabblad Inhuldiging zie je de dagindeling van 30 april. Per evenement kan je tweets bekijken zodra die voorhanden zijn. Het tabblad Evenementen toont de agenda van Alkmaar, Amersfoort, Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Watergraafsmeer. De tips zijn al net zo willekeurig.

Doen? Als je in een van de steden woont.
Downloaden: Koningsdag NL (gratis, iPhone, iOS 4.3+)

Koningslied

AA Koningslied iPhoneDe officiële app van het Koningslied brengt het inmiddels tóch niet teruggetrokken Koningslied ten gehore. Het om het Nederlandse taalgebruik zo fel bekritiseerde lied wordt begeleid door de tekst zodat je het kan meezingen. Verder bevat de app nieuws omtrent het optreden van 30 april en kan je wensen uitspreken voor Nederland en foto’s van de W van Willem delen met andere gebruikers.

Doen? Al is het als herinnering aan een sociale media-revolutie.
Downloaden: Koningslied (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Koninklijk Huis

AA Koninklijk Huis iPhoneDe officiële iPhone-app van het Koninklijk Huis mag niet ontbreken natuurlijk. Het is eerste wat opvalt is dat de feestelijke saus ontbreekt: de applicatie is net zo statig als altijd. Op verschillende pagina’s lees je de laatste nieuwsberichten, het antwoord op de vraag waarom Willem-Alexander koning wordt en zie je de laatste officiële foto’s van het Huis. Niet geoptimaliseerd voor iPhone 5, trouwens.

Doen? Als je meer wilt weten over gebeurtenissen om 30 april heen.
Downloaden: Koninklijk Huis (gratis, iPhone, iOS 4.3+)

Kroning – Zonder Baard, geen Koning!

AA Kroning geen baard geen koning iPhoneZonder Baard Geen Koning is een gevleugelde uitspraak geworden deze abdicatie en daar speelt deze applicatie op in. Schiet een foto van een vriend, kies een baard en kies een kroon. Zet ze nog even op de goede plek door ze te vergroten, te verkleinen, te verplaatsen en/ of de kantelen en tattaa: een resultaat om een grijns van te krijgen en op te slaan in je album. Of meteen te delen op Facebook en Twitter.

Doen? Een half biertje, een half keer lachen. You do the math.
Downloaden: Kroning – Zonder Baard, geen Koning! (€0,89, iPhone, iOS 6.0+)

Mijn vrouw de koningin en ik

AA Mijn vrouw de koningin en ik iPhone iPadJeroen Kramer, Joop Maes en Dana Dool klommen in de pen en kwamen met dit grappige kinderboek voor de iPhone en iPad, waarin in rijmvorm duidelijk wordt dat de koning en koningin het niet altijd even makkelijk hebben. Je kan de teksten zelf voorlezen bij de fraaie tekeningen, maar er is ook een voorleesstem voorhanden. Als extra is er een liedje inbegrepen, dat gezongen is door Jeroen Kramer.

Doen? Leuk voor de kleintjes.
Downloaden: Mijn vrouw de koningin en ik (€2,69, universeel, iOS 4.3+)

Oranje FaceLook

AA Oranje FaceLook iPhoneFaceLook heeft de duidelijkste afteller naar de abdicatie, maar de kracht van de app is vooral dat je een foto van Willem-Alexander én Beatrix uitkiest en dan met vegen op het scherm de foto’s in elkaar over kan laten lopen. Koning Willem met de kaak van Bea? Je zal niet de eerste zijn die het knutselt en deelt op Facebook. Verder kan je ook hier tweets lezen en is er een pagina met optimale helderheid: de ‘oranje feestlamp’.

Doen? Als je in een ‘creabea’ bui bent.
Downloaden: Oranje FaceLook (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Troonswissel

AA troonwswissel iPhoneEen snel overzicht van de leden van het Koninklijk Huis, een vergelijking van de familie voor en na de abdicatie, een snel en summier agendaoverzicht van 30 april, het Wilhelmus uitgeschreven en een stukje over de munt ten spijt: je installeert Troonswissel voor de quiz en de flauwe moppen. De quiz bevat 30 gratis vragen en voor 89 cent koop je er een flink aantal bij. Zo houd je jezelf wel bezig.

Doen? Ja, voor de quiz.
Downloaden: Troonswissel (gratis, universeel, iOS 6.0+)

Troonwisseling

AA Troonswisseling iPhoneOntwikkelaar V Koopmans heeft zich uitgeleefd aan design en dat kan je van veel andere apps in dit overzicht moeilijk zeggen. Maar feitelijk laat Troonwisseling niet zoveel zien. Er zijn drie pagina’s: een met tweets over Koninginnedag en de abdicatie, een pagina met vaak ietwat vervormde Pinterest-foto’s en er is nog een tabblad met nieuwsberichten. Je kan er leuk doorheen vegen met een effect, maar andere apps bieden meer info.

Doen? Nee, tenzij je design wat waard vindt.
Downloaden: Troonwisseling (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

VaarWater 2

AA VaarWater 2 iPhoneHet lijkt geen gerichte Koninginnedag-app, maar de nieuwe app VaarWater 2 geeft je na verplicht inloggen met Facebook toegang tot meldingen van problemen op het Amsterdamse water. Je kan zelf ook meldingen van drukte, ongelukken en problemen doorgeven aan andere gebruikers en zo helpt iedereen elkaar. Ondertussen leg je ook nog je vaarroute vast op kaart.

Doen? Zeker, als je wil dobberen op de Amsterdamse grachten 30 april.
Downloaden: VaarWater 2 (gratis, iPhone, iOS 5.1+)

Qday050

AA Qday050 iPhonePrima showcase voor de Groningse ontwikkelaar Appademic, dit Qday050. Een simpel hoofdmenu leidt snel naar de kaart met locaties, een persoonlijk programma van artiesten die je wilt zien, een camera met een Koninginnedag Groningen-tag erop en deelfunctie naar Facebook en Twitter en feeds van diezelfde netwerken. De agenda is het toppunt en bestrijkt zowel 29 als 30 april, op chronologische volgorde en met de optie specifieke podia uit te sluiten. Geen voorbeelden bij de artiesten, maar alsnog prima.

Doen? Verplicht nummer als je 30 april in Groningen bent.
Downloaden: Qday050 (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

iPad-apps voor Koninginnedag

Duh! Koning

AA Duh Koning iPadHartstikke leuk zijn ze, de kinderboekjes van Duh! In het boek Duh! Koning lezen kinderen op informatieve en vlotte toon over de taken van de koning, de familie, de drie dochters en de kleuren van Nederland. Elk hoofdstuk is behapbaar qua lengte en belangrijke woorden staan vetgedrukt. Lekker duidelijk. Foto’s zijn interactief met tekstballonnen en er is een kleine test die als overhoring kan dienen.

Doen? Ja: ook na de abdicatie een nuttige les over het koningshuis.
Downloaden: Duh! Koning (€3,59, iPad, iOS 5.1+)

Koning Willem

AA Koning Willem iPadEen echt spel als afsluiting van deze lijst. Nou ja, de app van Ruben IJpelaar doet zijn best. Je bestuurt een leeuw en pakt allerlei kronen in een gebied wat het midden houdt tussen een eiland en een compilatie van belangrijke Nederlandse gebouwen. Klinkt leuk, maar het is vreselijk uitgewerkt. De besturing en camera zijn slechts en dankzij het ontbreken van leuke highscorelijsten, is het weinig verleidelijk verder te spelen.

Doen? Koning Willem laat de leeuw in zijn hemdje staan.
Downloaden: Koning Willem (gratis, iPad, iOS 5.0+)

Nakomertje

KomNaarDeKroning

KomNaarDeKroning iPhone iOSRTL Nederland, 9292, Prime Data en ontwikkelaar XL-Websolutions hebben de handen ineen geslagen voor een nieuwe app voor Koninginnedag. KomNaarDeKroning laat je kiezen uit de vele Koninginnedag-evenementen in Amsterdam en vertelt je hoe laat je moet vertrekken met de auto of met het Openbaar Vervoer. Als je hebt gekozen voor een evenement in de hoofdstad, zie je het vertrekadvies meteen onderaan de pagina staan. Maar de specialisatie van de applicatie ligt aan het einde van de rit naar Amterdam. Zodra je in de buurt van je bestemming komt, helpt de applicatie je bij het vinden van een parkeergelegenheid. Verder is KomNaarDeKroning voorzien van oranje stippen op de kaart waarmee je kan zien waar je gedurende de dag bent geweest.

Doen? Voor wie gek genoeg is om met de auto naar Amsterdam te komen.
Downloaden: KomNaarDeKroning (gratis, iPhone, iOS 5.1+)

Openingsfoto: Riza Nugraha

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 juli 2014, 18:40
Categorieën Amusement, Nederlandse apps
Onderwerpen applijst, koninginnedag

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.