iculture-nederlandse-apps
Nederlandse Apps Het beste op app-gebied uit Nederland en België

App Review: Weathercube, stijlvolle Nederlandse weerapp combineert Clear met kubus

Weathercube is een nieuwe Nederlandse weerapp die het vooral moet hebben van design. De app is met liefde gemaakt en bevat designhints naar de populaire todo-app Clear.

Weathercube iPhone iPod touch headerDe App Store is een ongelooflijk stijlvolle weer-app rijker. Weathercube van de nieuwe Nederlandse ontwikkelaar Appsuperb is nu te downloaden in de App Store voor de iPhone en iPod touch. In april blikten we al vooruit op de opzienbarende toepassing die overduidelijk niet had bestaan zonder de invloed van de intuïtieve en revolutionair vormgegeven to-do app Clear. De app voegt echter nog een stijlelement toe aan de overzichtelijke pagina’s met bonte kleuren: je bedient het als een kubus.

Kubusbediening

De kracht van Clear is dat er geen knoppen bij komen kijken, maar dat alles bedient met veegbewegingen die je snel genoeg door hebt. Weathercube is erin geslaagd dat concept feilloos over te zetten naar een weer-app, maar niet voordat je een aantal instructies ter introductie hebt afgewerkt die je wel even moet volgen om de applicatie onder de knie te krijgen. Het hoofdscherm toont het weer op de huidige locatie, door de kubus naar boven te bewegen zie je het overzicht van de volgende zes dagen en aan de onderkant zie een overzicht per drie uur van de huidige dag, tot één uur ‘s nachts. Door de kubus horizontaal te bewegen op de hoofdscherm, kan je ook de uitgebreide weergegevens oproepen voor de komende drie dagen – en door vervolgens weer naar onderen te bewegen, zie je ook het urenoverzicht van die dagen. Tussen locatie wisselen doe je door de plaatsnaam opzij te vegen. Het is een kwestie van er even mee spelen en het werkt subliem.

Het weer in roterende vakjes

Weathercube paars op groenQua weergegevens zit Weathercube met name op één lijn met Live Weer voordat die app ook buienkaarten toevoegde. Die handigheid ontbreekt in Weathercube, maar je ziet in het hoofdscherm per dagdeel wel wat het wolkenpercentage en de luchtvochtigheid bedragen. Bovendien kan je in een drie uren-overzicht zien hoeveel neerslag er wordt verwacht in een periode. In het hoofdscherm zie je alle gegevens die nu van toepassing zijn. Aan een pictogram zie je het weerbeeld, daarnaast en daaronder staan de temperatuur, de windrichting en -kracht, de hoeveelheid neerslag, wolkenpercentage en de luchtvochtigheid. Fijn om die soms onduidelijke termen ook eens naar het Nederlands vertaald te zien! Zodra je een blokje aantikt, draait het zich om en laat het het de variant voor de ochtend, middag en avond zien. Het vakje springt na een tijdje vanzelf terug, zodat je het overzicht op de huidige weer houdt.

Met liefde

Je merkt aan alles dat Weathercube met veel liefde en zorg is gemaakt. Zo bevat het net als Clear volle, maar toch subtiele geluiden als je naar een andere pagina beweegt. Je kan er nog net geen liedje van maken. Wel gaat het wisselen tussen panelen en het laden van die geluiden iets langzamer als je alleen maar met de kubus speelt: dat houdt de app wat moeilijk bij. Zo duurt het ook tamelijk lang om een andere kleur in te stellen van de app. De manier waarop je bij de instellingen komt, is echter geweldig. Je trekt met twee vingers verticaal een pagina ‘open’ en ziet dan een optie om plaatsen in te voeren, thema’s, geavanceerde opties zoals de weergegeven eenheden en tips en trucs. Doe je dat heel langzaam, dan hoor je er een geluid bij dat in de verte een beetje doet denken aan windgesuis of zelfs aan Pac-Man. Hetzelfde geldt voor de horizontale trekbeweging waarmee je het huidige weer met een screenshot van de app kan delen op Facebook en Twitter. Sluiten levert ook weer hetzelfde grappige geluid op.

Conclusie

Qua weerinformatie weet Weathercube zich niet echt te onderscheiden van de ongelooflijk zware concurrentie, maar je op inhoud nog onderscheiden valt ook echt niet mee in het aanbod. We missen vooral een buienkaart of anders misschien een tekstuele indicatie van wanneer we de volgende regen kunnen verwachten. Daarvoor kunnen we vooralsnog nog steeds het beste terecht bij de eveneens Nederlandse weer-app Regenmelding. Maar: als je nog geen uitgebreide weer-app op de iPhone hebt staan, mag Weathercube een serieuze keuze heten. De app is degelijk in zijn weerinformatie, maar excelleert op het gebied van het spectaculaire én voortreffelijk snelle design. Weathercube is een prachtige app.

Info: Weathercube

Downloaden: Weathercube (€1,59)

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.