Angry Birds AR spelen.

Review: Angry Birds AR: Isle of Pigs laat zien hoe leuk AR-games kunnen zijn

Angry Birds kennen we allemaal wel, maar je kan het nu ook spelen met je eigen woonkamer als decor! Angry Birds AR: Isle of Pigs is de augmented reality-versie van het bekende spel, maar is het net zo leuk?

Angry Birds was jaren geleden het grote succes van de App Store. De game was razend populair en verbrak destijds veel records. Tientallen versies en zelfs een paar films later, is er nu ook een AR-versie van de game voor de iPhone en iPad. Angry Birds AR is een goed voorbeeld van hoe een game in augmented reality moet spelen.

Angry Birds AR review

Het concept van de game is ongewijzigd gebleven: je schiet boze vogeltjes met een katapult tegen een groot bouwsel waar je alle varkens moet zien te verpletteren. Door tactisch te schieten valt het bouwwerk zo in elkaar dat je in één klap alle varkens van het veld veegt. Angry Birds was al die tijd een 2D-game, wat wil zeggen dat je het speelveld vanuit één perspectief bekijkt. In Angry Birds AR gaat dit op de schop en dat maakt de game een stuk tactischer.

Angry Birds AR maakt gebruik van Apple’s ARKit, waardoor je minimaal een iPhone 6s nodig hebt om de game te kunnen spelen. Na het scannen van de omgeving plaats je het speelveld bijvoorbeeld in je woonkamer. Je hebt tijdens het spelen de volledige vrijheid om om het level heen te lopen, zodat je de meest tactische plek kan kiezen om het bouwwerk in elkaar te laten storten. Dit voegt een nieuw tactisch element aan de game toe, omdat er veel meer mogelijkheden zijn om de levels te voltooien.

Het rondkijken gaat buitengewoon soepel en de game speel je zonder enige vertraging. Alles blijft in augmented reality goed op zijn plaats staan en het schieten van de vogeltjes gaat ook zoals je verwacht. Het is één van de weinige apps van de afgelopen tijd die wij geprobeerd hebben waar AR écht iets toevoegt. Het voegt letterlijk een extra dimensie aan het spel toe en dat maakt het veel leuker dan de normale zoveelste Angry Birds-game.

Gratis, maar met reclame

Angry Birds AR: Isle of Pigs is gratis te spelen. Je start de game met het eerste level, waarin je genoeg muntjes moet verdienen om verder te kunnen gaan. De digitale muntjes heb je namelijk nodig om de andere levels te ontgrendelen. De game kent vier werelden, met elke wereld zo’n dertien levels. Los van de gewone vogels keren ook de speciale andere gekleurde vogels terug, die elk hun eigen vaardigheden hebben. Lukt het niet om een level met het gegeven aantal vogels te volbrengen, dan krijg je extra vogels in ruil voor het bekijken van een advertentie. Dit levert echter maar één extra vogeltje op, dus in de meeste gevallen kun je beter het level opnieuw spelen. Overigens zijn de verplichte reclames soms wel wat storend.

Angry Birds AR screenshots.

We vinden het wel jammer dat de game geen multiplayer-modus heeft, desnoods tegen betaling. Een game als deze leent zich perfect voor een potje multiplayer vogels schieten, waarbij je in AR samen rondom het level draait. Sinds ARKit 2.0 ondersteunen games namelijk ook multiplayer en een dergelijke co-op mode had het spel niet misstaan.

Hou er wel rekening mee dat wij de game getest hebben op een iPhone XR. Op dit toestel hebben we geen enkele haperingen kunnen ontdekken. Mogelijk draait de game op oudere apparaten wat minder goed. Omdat Angry Birds AR gratis te spelen is, kun je hem gelukkig zelf proberen om te kijken of hij ook op jouw toestel goed speelt.

Score

8.8

Angry Birds AR: Isle of Pigs

Angry Birds AR: Isle of Pigs

Gratis

Voordelen +

  • Augmented reality voegt écht iets toe
  • Speelt heel soepel en ziet er leuk uit
  • Gratis zonder in-app aankopen

Nadelen

  • Weinig levels
  • Mist een (co-op) multiplayermodus
  • Verplichte reclames soms wat storend

Conclusie Angry Birds AR: Isle of Pigs review

Angry Birds AR: Isle of Pigs is een zeer geslaagd AR-spelletje. Het bekende concept van Angry Birds krijgt dankzij augmented reality een volledig nieuwe dimensie. Hierdoor speelt het spel vertrouwd maar tegelijkertijd heel verfrissend. De AR-functies werken erg fijn. Dat is maar goed ook, want als dat niet het geval was zou de game zoals een Angry Birds-bouwwerk in elkaar storten. De game is wel wat aan de korte kant, maar dat mag de pret niet drukken. Gelukkig beloven de makers in de toekomst nog meer levels toe te voegen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.