Analog Camera: kleurenfilter-app van maker Clear uitgekomen

Realmac Software heeft de opvolger van todo-app Clear uitgebracht. Analog Camera is een supersimpele app voor kleurenfilters.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Analog Camera nieuwe app Clear-maker iPhoneOntwikkelaar Realmac Software baarde op de iPhone opzien met de todo-app Clear waar we eigenlijk nog steeds niet uitgepraat over raken. De voortreffelijk bedienende applicatie werd onze favoriete app van 2012 en luidde eigenhandig twee trends in, in de wereld van iPhone-apps: flat design en vegen in plaats van drukken. Nu heeft Realmac Software een nieuwe app uitgebracht: Analog Camera. De app die je nog sneller dan Instagram een kleurenfiltertje wil laten toevoegen op een foto.

Begint super simpel

Analog Camera ontvangt je met in het midden van het beeld het zicht van de camera. De app is er dus op uit om je zo snel mogelijk een foto te laten schieten. Tenzij je een foto uit het album wilt halen: dan druk je bovenin beeld om een van de vier laatste foto’s direct op te pakken. Je kan ook het hele camerabeeld naar beneden uit beeld vegen, om je complete fotoalbum te benaderen. Veeg vanuit de onderkant omhoog, en je tovert de camera weer in beeld.

De app begint dus super simel, maar is niet zonder opties: tik met twee vingers in beeld, en je stelt de focus en exposure onafhankelijk van elkaar in. Zo is je scherpstelling niet afhankelijk van het licht als je een foto maakt. Wil je dat wel, dan houd je het beeld weer even ingedrukt. Grote shutter onderin beeld en poef: je bent klaar met de foto en komt in het scherm waar Analog Camera bekend om gaat worden: het filteroverzicht.

Analog Camera foto maken Analog Camera opslaan foto

Compact aantal filters

Er zijn acht kleurenfilters in Analog Camera; een nogal compact aantal. Om niet te zeggen enorm klein aantal. Maar er zijn negen tegels. In het midden staat de originele foto, de tegels er omheen tonen de kleurenfilters. Die tik je aan om een groot voorbeeld van het effect van het filter in beeld te krijgen, maar je kan ook iets langer drukken op een filter om een kleine preview iets groter dan je duim te zien. Zo kan je vegen over de verschillende tegels om alle previews snel te beschouwen. In de praktijk zijn wij erg geneigd om de grotere weergave te tonen, omdat die simpelweg een beter beeld geeft. Misschien verandert dat als je de acht filters beter kent. Want net als in Instagram, kan het compacte aantal er wel voor zorgen dat je van tevoren al weet welk filter goed staat op een bepaald type foto.

Kwaliteit van de filters

We testen de filters op verschillende type foto’s, en het wordt al snel duidelijk dat ze allemaal teruggrijpen naar een verleden waarop kleuren nog niet zo uitgesproken waren als nu. Er zit een kleine fletsheid over de filters, maar niet zonder de warmte op een foto te verliezen. Het zwart-wit filter Inky is krachtig donker, maar je zou in bepaalde situaties misschien meer contrast wensen. Honeycomb doet denken aan een ietwat vergeelde foto, 1978 slaat bleek uit, Superior is erg (maar niet overdreven!) warm in kleuren, Marble Arch creëert een herfsteffect en Camden staat niet voor niet links bovenaan. Dat is het meest natuurlijk aanvoelende filter, terwijl hij toch behoorlijk afwijkt van de standaardfoto. Als je op zoekt bent naar flashy HDR-effecten, heb je hier niks te zoeken. De filters zijn allemaal van het nostalgische type en tillen niet te zwaar aan waarden als de scherpte of resolutie van een foto. Iets om rekening mee te houden als je foto’s wilt printen. In hun nostalgische karakter zijn de filters echter erg sterk.

Analog Camera filters tegels Analog Camera herstfilter iPhone

Delen en opslaan

Als je tevreden bent met het filter, heb je verschillende mogelijkheden. De twee blauwe blokken helemaal onderin beeld, maken delen naar Facebook en Twitter mogelijk met de modules die door Apple zijn ingebouwd in iOS. Drie grijze knoppen erboven – elk in een andere kleurtint, maar natúúrlijk flat, zorgen ervoor dat je een foto opslaat in je fotoalbum, verstuurt per e-mail of opent in een andere app. Als je veel apps geïnstalleerd hebt, duurt het wel even voordat Analog Camera de andere applicaties heeft geladen. In dat scherm kan je foto’s doorsturen naar apps als Instagram, Evernote, PicsPlay Pro, Tumblr, Dropbox, MessageMe, Path en nog veel meer.

Opnieuw beginnen

Tevreden? Dan veeg je het hele scherm soepel naar onderen en begin je van voor af aan in de app. De handeling en de snelheid waarmee je een foto even van een filter voorziet, is indrukwekkend. Maar of Analog Camera net zo’n revolutie ontketent als Clear deed onder de takenlijsten? We denken het niet. Clear kwam uit in een tijd dat takenlijsten op de iPhone alsmaar uitgebreider werden, en verbaasde met zijn eenvoud. Analog Camera komt in een marktsegment waarin al veel snelle appjes voorhanden zijn.

Misschien is Analog Camera net wat intuïtiever en net wat sneller dan de concurrentie. Maar ook in populaire apps als Instagram, Path of Aviary deel je snel een foto voorzien van een kleurenfilter. Analog Camera is vooral geschikt voor de liefhebber van nostalgische filters en fraaie interfaces.

Downloaden: Analog Camera (€0,89, iPhone, iOS 6.0+)

Met dank aan Sjoerd voor de tip!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 mei 2013, 14:50
Categorie Fotografie en video
Onderwerpen camera, clear, fotobewerking, kleurenfilters

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.