Minister Verhagen gaat iPad niet verbieden vanuit de overheid

Minister Verhagen gaat niet vanuit de overheid het gebruik van Apple-producten verbieden of ontraden, omdat er locatiegegevens worden vastgelegd. Twee kamerleden hadden daarom gevraagd, toen in april bleek dat iPhone en iPad je locatie vastleggen.

kaarten locatieKamerleden Afke Schaart en Art van der Steur willen dat de overheid geen gebruik maakt van Apple-producten zoals de iPad. Dat plan ontstond, nadat in april bekend werd dat de iPad en andere iOS-apparaten je locatie vastleggen. Maar minister Maxime Verhagen van Economische Zaken wil het gebruik van Apple-producten niet verbieden. In een brief van de minister geeft hij dit aan: “Mij zijn geen signalen bekend van een zodanig veiligheidsrisico dat de aankoop of het gebruik van smartphones gestaakt zou moeten worden.” De brief is een reactie op de Kamervragen die Schaart en Van der Steur in april indienden.


locatie google mapsOp dat moment was volop in het nieuws dat de iPhone en iPad locatiegegevens opslaan. Het bleek zelfs mogelijk om te zien waar je maanden geleden was geweest. Inmiddels heeft Apple dit probleem opgelost, door niet langer je locatiedata eindeloos te bewaren. Verhagen vindt dat het niet zijn taak is om maatregelen te treffen om consumenten te waarschuwen over het vastleggen van je locatie. Het gaat om de relatie tussen product en consument. “Het is niet aan mij om een oordeel uit te spreken over de invulling van die relatie.” Eerder moest Verhagen zich al bemoeien met het krantenbeleid van Apple, toen bleek dat kranten die op de iPad te koop zijn ook als in-app aankoop aangeschaft moeten kunnen worden. Zijn Belgische minister Vincent van Quickenborne van Economie bemoeide zich ook met de zaak: hij liet onderzoeken of Apple zich schuldig maakt aan machtsmisbruik richting uitgevers.

Het antwoord van Verhagen is op Rijksoverheid.nl te lezen. Apple heeft een aparte pagina gemaakt met uitleg over de locatievoorzieningen op de iPad. Maar het langdurig vastleggen van je locatiegegevens wordt daarin niet genoemd.

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.