Reacties voor: iPad biedt hulp bij autisme, maar onderzoek ontbreekt

Er zijn meer dan 580 iPad-apps gericht op kinderen met autisme. Hoewel sommige ouders zweren bij de iPad vraagt de organisatie Autism Speaks zich af de iPad wel zo goed is voor de behandeling van autisme als men denkt.
Bert van Doorn - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 12 reacties

  1. Ik zou het zelfs niet altijd als een handicap zien, ik ben een Asperger en hoewel ik mensen niet altijd begrijp en niet over koetjes en kalfjes kan praten zou ik mijn IQ van 167 niet willen inruilen om “normaal” te zijn.

  2. @tjap
    Handicap is ook wel een erg groot woord voor autisme, hooguit een beperking.

    Ik merk zelf wel dat ik er als autist wel makkelijker door kan functioneren.

  3. Ik heb hier nog nooit gereageerd, maar haal alsjeblieft de woorden “om autisme tegen te gaan” weg.

    Dat is ten eerste niet waar, maar (en denk er even over) ook heel erg beledigend.

    Je zou de zin bijvoorbeeld als volgt kunnen herschrijven:

    “Een van de geweldige toepassingen van de iPad is dat mensen op het spectrum van autisme meer kans zien om makkelijker te leren, communiceren en ontwikkelen.”

    Misschien ook niet de mooiste Nederlandse proza, maar het is in elk geval waar en niet beledigend voor mensen op het spectrum en hun familie en verzorgers.

    Trouwens, ik weet zeker dat je het niet zo bedoeld, maar neem deze kans om zelf ook iets te leren.

  4. Zoals hierboven staat autisme in welke vorm of hoe ‘zwaar’ dan ook is niet tegen te gaan. Autisme is, door welke Wondertherapie dan ook niet te genezen.

    Een iPad met apps die een voorspelbare vorm van response en interactie hebben zijn een geweldig hulpmiddel voor de autist om te leren en met zijn of haar beperking om te gaan.

  5. Hallo Bert van Doorn! Graag even aanpassen dit (slechte) artikel. Als je ergens geen verstand van hebt is dat prima maar schrijf er dan ook niet over. En ja ik heb een zoon met een autisme spectrum stoornis. Groet, Reinier
    Zie Henk voor een eenvoudige doch goede aanpassing (waarvoor dank!)

  6. Ze hebben al moeite om autisme in hun soorten te kwalificeren. Dus algemene uitspraken doen dan meer kwaad dan goed!

  7. ben het met mijn medeschrijvers eens, een schandalige tekst. Daarnaast is dit verhaal ook nog eens maanden oud, op andere websites was dit al langer te lezen

  8. Toch even ook een reactie op de reacties en het artikel.
    De reacties zijn zeer medelevend en integer maar “je bent geen asperger” en “je bent geen autist”. Je “hebt” het asperger syndroom of een autistiforme stoornis, een autisme spectrum stoornis.

    Mensen zijn meer dan alleen een ziektebeeld, een beperking of noem het een handicap. Deze mensen zijn in eerste geval personen en daarnaast hebben zij een extra uitdaging in onze maatschappij.

    Als reactie op het artikel wil ik de auteur aanmoedigen om inderdaad een betere background check te doen van het topic. Je hebt ongetwijfeld met goede bedoelingen toch een hoop mensen de stuipen op het lijf gejaagd door een foutieve verwoording.

  9. Op kinderen zonder diagnose heeft de iPad volgens mij juist een tegenstelde werking: elke keer als m’n 3-jaar oude dochter met m’n iPad speelt, raakt ze juist heel erg in zich zelf gekeerd. Ze hoort niets meer, reageert nergens meer op en als ik de iPad weghaal vervalt ze in een vreselijke huilbui…

  10. hahaha, lastig die neurotypische normale kinderen. gelukkig heb ik er 2 met een voor mij heerlijk herkenbare ass stijl.

    ik vind de aanpassing door Henk, zeer goed verwoord.

    ik gebruik veel hulpmiddelen om mijn overzicht te versterken. Veel hulpmiddelen maak ik zelf om meer overzicht te krijgen. Alles wat goed voor je werkt is goed. Ik leen natuurlijjk technieken van andere mensen met as. soms werkt iets bij mij soms niet.

    of een hulpmiddel werkt is afhankelijk van:
    hoe ik info wel vast kan houden en overzien is mijn persoonlijke manier om met as om te gaan. en die werkt bij goede vriend met as op datum/weertype en bij mij is het waar het belangrijkste of een hulpmiddel aansluit op mij persoonlijk.
    daarnaast is ‘of het werkt’ afhankelijk van welke vaardigheden je mist en in welke mate
    daarnaast is ‘of het werkt’ afhankelijk van je iq

    kortom hulpmiddelen helpen maar zijn niet alleenzaligmakend. belangrijker is goed de persoon met as bestuderen zoals tie is en daar op aansluiten en dan pas kan je als niet ass hulpverlener eens wat proberen om te helpen. waarom? hulpverleners die van wal in sloot helpen zijn er genoeg. en zo’n app kan dus ook een ‘wal in de sloot’ helper zijn en voor een ander juist iets nuttigs.

    dus laat dat onderzoeken maar zitten en ga bij mensen met as kijken en werken. de hoeveelheid onzinnig onderzoek naar as is al groot genoeg vind ik

  11. Ik heb in het artikel even wat aanpassingen gedaan. Er wordt in het artikel overigens nergens gesproken over een handicap, dat maakte Tjap ervan.
    En ik begrijp ook, dat mensen het fijn vinden als we aandacht besteden aan dit soort onderwerpen, maar dat het ook een mijnenveld is omdat het brede spectrum waar Henk over praat betekent dat je met elke variatie en gevoeligheid rekening moet houden.

    Origineel geplaatst door Frances White
    ben het met mijn medeschrijvers eens, een schandalige tekst. Daarnaast is dit verhaal ook nog eens maanden oud, op andere websites was dit al langer te lezen

    Ik denk dat je dan in de war bent met dit artikel dat ik in augustus 2010 al heb geschreven: iPad heeft gunstige effecten bij kinderen met autisme. Toen was het onderwerp voor het eerst erg in het nieuws. De reactie van deze organisatie is vrij recent, dus aangezien iedereen zich hier momenteel erg druk maakt over correctheid: a.u.b. zelf ook geen onzin verspreiden.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.