iPad biedt hulp bij autisme, maar onderzoek ontbreekt

Er zijn meer dan 580 iPad-apps gericht op kinderen met autisme. Hoewel sommige ouders zweren bij de iPad vraagt de organisatie Autism Speaks zich af de iPad wel zo goed is voor de behandeling van autisme als men denkt.
Bert van Doorn - · Laatst bijgewerkt:

autisme kindEen van de verrassende toepassingen van de iPad is hoe deze gebruikt kan worden om beter met autisme om te kunnen gaan. Inmiddels zijn er meer dan 580 apps te vinden in de App Store die zich specifiek op autisme richten. Zo zijn er apps waar kinderen vrij kunnen tekenen om zo hun gevoelens te uiten en apps waarbij kinderen spelenderwijs leren hoe ze meer sociaal kunnen zijn. Veel ouders zijn lyrisch over de mogelijkheden van de iPad voor het behandelen van autisme, maar gedegen onderzoek ontbreekt nog.

De organisatie Autism Speaks zet echter vraagtekens bij het succes van de iPad. Er is nog niet onderzocht of de diverse apps daadwerkelijk een therapeutisch effect hebben bij kinderen met autisme. Er zijn wel veel verhalen van ouders die zeggen dat het leven van hun kinderen compleet is veranderd door een iPad.

Hoewel de organisatie niet ontkent dat de iPad een positieve invloed kan hebben op kinderen met autisme, waarschuwt ze dat de tablet geen alles-in-een oplossing in. Normale behandelmethoden blijven nodig. Daarnaast is het ook zo dat een iPad negatieve effecten kan hebben omdat de gebruikerservaring zo intens is. Kinderen met autisme kunnen zich hierin verliezen en geen oog meer hebben voor de andere behandelmethoden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 februari 2012, 12:42
Categorie Kinderen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.