rekenmachine uitgelicht

Gebruik de wetenschappelijke rekenmachine van macOS

Naast de normale rekenmachine die iedereen kent, heeft macOS ook rekenmachines voor programmeurs en wetenschappers. We leggen je uit waar je die kunt vinden.

Wetenschappelijke rekenmachine op de Mac

In macOS zit al jaren een rekenmachine waarmee je simpele rekensommen uit kunt rekenen. De functies daarvan lijken misschien beperkt: optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen en dan heb je de bekendste mogelijkheden alweer gehad. De rekenmachine van macOS is echter veel uitgebreider dan je op het eerste gezicht denkt. Je kunt overschakelen naar een wetenschappelijke rekenmachine en een speciale rekenmachine voor programmeurs zichtbaar maken.

Wetenschappelijke rekenmachine in macOS zichtbaar maken

Als je het programma Rekenmachine op je Mac opent (te vinden in de map Programma’s of via Launchpad), dan kun je in de menubalk bovenin je scherm gaan naar Weergave > Wetenschappelijk. Zodra je deze optie selecteert, verschijnt de wetenschappelijke rekenmachine met uitgebreide functies, zodat je onder meer kansberekeningen kunt uitvoeren en met het getal Pi kunt rekenen.

rekenmachine wetenschappelijk

Rekenmachine voor programmeurs op de Mac

De wetenschappelijke rekenmachine is erg handig voor mensen die meer functies willen dan standaard worden getoond. Er is ook een functie voor Ga in de menubalk naar Weergave > Programmeur om de specifieke functies voor programmeurs te bekijken. Dit is een andere set met tools waarmee je gemakkelijk met bits en bytes kunt rekenen.

rekenmachine programmeur

Snel wisselen tussen de rekenmachines

Beide rekenmachines werken met de spraakfuncties van macOS, maar niet met Siri. Je kunt een papierrol laten meelopen als je berekeningen maakt. De uitkomst van berekeningen kun je snel kopiëren vanuit de rekenmachine.

Wil je wisselen tussen de verschillende calculators, dan zijn hier een aantal snelle toetscombinaties:

  • Command + 1 voor normale rekenmachine
  • Command + 2 voor wetenschappelijke rekenmachine
  • Command + 3 voor programmeerrekenmachine

Je kunt overigens ook meerdere calculators naast elkaar laten draaien, zodat je berekeningen onderling kunt vergelijken.

Wist je dat er ook een wetenschappelijke rekenmachine op de iPhone aanwezig is? Je hoeft je iPhone alleen maar te draaien om deze zichtbaar te krijgen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2018
Categorie Mac
Onderwerp rekenmachine
Devices Mac, MacBook
Software macOS