Push notificaties en push e-mail: de ene push is de andere niet

Sinds iOS 3.0 is het mogelijk om push notificaties op de iPhone te ontvangen. Maar de term ‘push’ wordt al veel langer gebruikt, namelijk bij push e-mail. En daar heeft het een heel andere betekenis. Push e-mail, contacten en afspraken Over push e-mail zegt Wikipedia: Push e-mail is een systeem waarbij nieuwe e-mail meteen zichtbaar […]

Sinds iOS 3.0 is het mogelijk om push notificaties op de iPhone te ontvangen. Maar de term ‘push’ wordt al veel langer gebruikt, namelijk bij push e-mail. En daar heeft het een heel andere betekenis.

Push e-mail, contacten en afspraken

Over push e-mail zegt Wikipedia:

Push e-mail is een systeem waarbij nieuwe e-mail meteen zichtbaar wordt op de e-mailclient (geduwd, pushed) en niet pas na het periodieke pollen van de server (= van de server getrokken, pulled). Sinds de introductie van de BlackBerry is dit erg populair geworden.

PushBij push e-mail gaat het dus om informatie die meteen wordt doorgestuurd naar je iPhone. Niet alle e-mailaccounts ondersteunen dit: als je e-mailaccount gebaseerd is op POP3, kun je de berichten niet via de push-functie binnenkrijgen. Er is ook push mogelijk bij je adresboek of agenda: heb je die gegevens bijvoorbeeld op een Exchange-server staan, dan worden de gegevens op je iPhone meteen bijgewerkt wanneer er een wijziging op de server wordt doorgevoerd. Een nieuw adres of een nieuw afspraak staat dan meteen op je iPhone. Push e-mail, push contacten en push afspraken hebben dus alles te maken met het synchroniseren van gegevens tussen meerdere apparaten: een server, je desktopcomputer en je iPhone bijvoorbeeld.

Push notificaties

TimesUpp pushbericht verkeer iOSPush notificaties zijn iets heel anders. Dit is een oplossing die door Apple is bedacht om mensen waarschuwingsberichtjes te sturen. Ontwikkelaars kunnen push notificaties inbouwen in een chatapplicatie, zoals WhatsApp. Wanneer je deze applicatie op de iPhone gebruikt krijg je een waarschuwing, ook wanneer je de applicatie niet is geopend. Nieuwsapps gebruiken push notificaties om je te attenderen op belangrijke nieuwsberichten. En games gebruiken push notificaties om je te waarschuwen dat iemand een multiplayer-spelletje met jou wil spelen.

Het gaat hier dus om een waarschuwingsdienst en niet om een synchronisatiedienst. Apple heeft push notificaties bedacht als alternatief voor achtergrondprocessen. In plaats dat een applicatie op de achtergrond blijft draaien (en daarbij processorkracht en batterijduur opsnoept), regelt een externe server alles. Komt er een berichtje voor jou binnen, dan krijg je die meteen gepusht naar je iPhone. Vandaar de naam ‘push notificaties’: de server neemt het initiatief om het bericht naar je iPhone te sturen. De iPhone hoeft dus geen contact met de server op te nemen, om te informeren of er nog berichten klaarstaan.

Pushmeldingen sorterenPush-instellingen

Er zijn vier varianten van push notificaties: blauwe pop-ups, een strook bovenin beeld, alarmgeluidjes of een nummertje (‘badge’) op het programma-icoon. Er kan maar één pop-up tegelijkertijd op het scherm verschijnen. Je moet eventueel aanwezige pop-ups wegklikken of het programma openen voordat je verder kunt gaan waar je mee bezig was. Bij een notificatiestrook bovenin beeld verdwijnt de informatie vanzelf, zodat het minder storend is. Toch kan het behoorlijk irritant worden als je veel applicaties met push notificaties gebruikt. Vandaar dat je de notificaties ook kunt uitschakelen of verminderen. Een badgenummer is minder opdringerig dan een pop-up.

Lees ook:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2014
Categorie Basisfuncties