Pokemon Slowbro gesignaleerd

Pokémon vangen: de beste tactiek voor het vangen van Pokémon

Hoe kun je Pokémon vangen met de grootste mogelijke vangkans? Wat is een curveball en welke andere tactieken zijn er? Dat lees je in deze tip!

Pokemon Slowbro gesignaleerd

Bij Pokémon Go gaat het erom zoveel mogelijk Pokémon vangen, waarbij je natuurlijk vooral de zeldzame Pokémon wilt hebben. Een Pokémon vang je door het gooien van Pokéball, maar wat is nou de beste tactiek? Wat is een curveball en heeft het echt zin om Razz Berry en een Ultra Ball gelijktijdig te gebruiken? Dat lees je in deze gids!

Pokémon vangen: dit is de beste tactiek

Hieronder vind je de volgende tips:

 1. #1 Kies het juiste moment
 2. #2 Gooi de Pokéball naar de goede plek
 3. #3 Gebruik Razz Berry
 4. #4 Gebruik een betere Pokéball
 5. #5 Doe een L-worp
 6. #6 Kies Pokémon die makkelijk te vangen zijn
 7. #7 Gooi je de perfecte curveball

#1 Pokémon vangen: kies het juiste moment

Als je een Pokémon tegenkomt, tik je erop om hem proberen te vangen. Het enige wat je hoeft te doen is om de Pokéball naar de Pokémon te gooien. Maar het simpelweg gooien van een Pokéball is niet genoeg als de Pokémon steeds sterker worden. Tijdens het gooien van een Pokéball verschijnt er automatisch een gekleurde ring in beeld.

De kleur geeft al aan hoe lastig de klus gaat worden: een groene ring betekent dat de Pokémon makkelijk te vangen is, maar bij een rode ring gaat een heel karwei worden. Deze gekleurde ring trekt naar binnen toe. Wanneer moet je nou je Pokéball gooien om de hoogste pakkans te hebben?

Pokémon Go Lickitung en Weedle vangen.

Als de ring het kleinst is, is de pakkans het grootst. Wacht dus tot de ring naar de kleinste diameter gekrompen is en gooi dan je Pokéball. Wacht echter niet te lang, want als je de gooibeweging pas doet als de ring op zijn kleinst is, is deze weer op zijn grootst als de bal uiteindelijk bij de Pokémon terechtkomt. Time dit dus goed en zorg ervoor dat de bal op precies het juiste moment bij de Pokémon aanbelandt.

#2 Pokémon vangen: gooi naar de juiste plek

Het is ook van belang waar de Pokéball de Pokémon precies raakt. De ring is in veel gevallen kleiner dan de Pokémon zelf, maar het beste is om ervoor te zorgen dat de bal de Pokémon binnen de ring raakt. Doe je dit goed, dan word je daar ook nog eens voor beloond. Als je de Pokémon raakt binnen de gekleurde ring, dan verschijnt de tekst Nice in beeld. Doe je dit als de gekleurde ring kleiner is, dan krijg je de waardering Great. Als de ring op zijn allerkleinst is en je gooit de Pokéball binnen die ring tegen de Pokémon aan, verschijnt de melding Excellent.

Elke waardering levert je weer extra trainerpunten op, namelijk 10, 50 en 100 XP respectievelijk. Dit helpt je weer bij het laten stijgen van je trainerniveau. Voor extra bonuspunten kun je een curvebal gooien. Dit doe je door je vinger op de Pokéball te houden en rondjes te draaien voordat je de Pokéball gooit. Hierdoor wordt de bal in een boog gegooid en krijg je bonuspunten.

#3 Pokémon vangen: gebruik Razz Berry

Een derde en laatste hulpmiddel om makkelijker Pokémon te vangen, is om gebruik te maken van de Razz Berry. Deze krijg je vanaf level 8 en kun je aan een Pokémon geven tijdens een vangpoging. Hierdoor zal de Pokémon jou steeds aardiger gaan vinden, waardoor hij of zij zich eerder gewonnen geeft en dus makkelijker te vangen is. Een Razz Berry kun je inzetten voor elke vangpoging, dus zo lang je Razz Berrys op voorraad hebt, kun je deze gebruiken bij het vangen van Pokémon.

Pokémon Go Razz Berry gebruiken.

Voor het inzetten van een Razz Berry moet er al een Pokémon in beeld zijn.

 1. Tik daarna rechtsonder op het rugzakje om een item te selecteren.
 2. Kies de Razz Berry. Je gaat nu terug naar het scherm waarop de Pokémon klaar staat om te vangen.
 3. Tik op de Razz Berry en je ziet een flitseffect om het besje te activeren.
 4. Gooi nu een bal zoals je gewend bent. De Pokémon zal nu makkelijker gevangen worden. Je kunt een Razz Berry maar bij één vangpoging gebruiken.

Pokémon Go Razz Berry geven.

#4 Pokémon vangen: gebruik een Great Ball of Ultra Ball

Vanaf level 12 krijg je de beschikking over betere Pokéballen, zogenaamde Great Balls. Deze blauwe ballen zijn beter geschikt om de moeilijke en zeldzame Pokémon te vangen. De Great Balls verhogen de kans om een Pokémon te vangen met een factor 1,5. Je krijgt nieuwe Great Balls wanneer je aan de Pokéstops draait en vanaf level 12 bij elk nieuw level dat je bereikt.

Vanaf level 20 krijg je bovendien zwarte Ultra Balls. Deze verhogen de vangkans met een factor 1,7. Kom je een gewilde Pokémon tegen die je echt wilt hebben, vergeet dan niet om een betere bal te gebruiken. Later in de game zouden ook nog Master Balls moeten verschijnen. Deze ballen hebben een succespercentage van 100%, zodat je gegarandeerd de gewenste Pokémon vangt. De ballen zijn nog niet zichtbaar in de game, dus we zullen moeten wachten op een toekomstige update.

#5 Pokémon vangen: curveball en L-worp

Wist je dat er trucjes zijn waarmee je nog nauwkeuriger kunt werpen, zonder dat er sprake is van cheaten? Bij de L-worp maak je een L-vormige beweging op het scherm. Veeg eerst naar links en daarna omhoog ter hoogte van de Pokémon, waardoor je nog makkelijker raak mikt. Je kunt de L-worp aan de linker- of rechterkant van het scherm uitvoeren, afhankelijk van de hand die je gebruikt om Pokéballs te gooien.

Je kunt ook kiezen voor het gooien van een curveball, waarmee je ronddraaiende bewegingen maakt op het scherm. Het voordeel van zo’n curveball is dat je 10XP extra krijgt én dat je kans op het vangen van een Pokémon met een factor 1,7 stijgt. Je kansen om een zeldzame Pokémon te vangen stijgen dus flink als je een Ultra Ball combineert met een curveball en Rasp Berry.

#6 Pokémon vangen: gooi de perfecte curveball

Bij het vangen van Pokémon kun je extra XP verdienen met een curveball. Maar dit vergt wel enige oefening. Wil je de perfecte curveball gooien, dan kun je op de iPhone gebruik maken van een trucje met AssistiveTouch. Deze functie is oorspronkelijk bedoeld voor mensen met een (lichamelijke) beperking om vingerbewegingen op het scherm makkelijker te maken. Maar de functie is ook prima te gebruiken voor het gooien van een bal. Hiervoor moet je wel eerst een AssistiveTouch-gebaar aanmaken. Dit doe je als volgt:

 1. Open de Instellingen-app op je iPhone.
 2. Ga naar Algemeen > Toegankelijkheid.
 3. Klik op AssistiveTouch en schakel hem in
 4. Kies onderin voor ‘Maak nieuw gebaar aan’

Curveball gooien in Pokémon Go

Het gebaar dat je aanmaakt is de handeling die iOS moet uitvoeren in plaats van jouw vinger. Om een curveball te maken, maak je kleine draaibewegingen onderin je scherm om je Pokéball te laten draaien. Vervolgens maak je een flauwe bocht naar het midden van het scherm, op dezelfde snelheid als dat je binnen Pokémon Go zou doen. Vervolgens sla je het gebaar op via Bewaar en kies je een naam, bijvoorbeeld ‘Curveball’.

Pokémon curveball

Bonus: verdien een ‘Excellent catch’
Wil je graag een ‘Excellent catch’ krijgen, voor nog meer XP? Dan kun je hier ook een gebaar voor maken. Hierbij trek je voor de worp vanuit het midden onderin een zo recht mogelijke lijn naar het midden van het scherm. Ook hier doe je dat weer met dezelfde snelheid als dat je het in Pokémon Go zou doen. Heb je een goede rechte lijn, dan bewaar je hem en geef je hem een naam.

Ben je klaar met het maken van de verschillende worpen, dan kun je de AssistiveTouch-snelkoppeling aanpassen. Dit doe je via de optie Pas hoogste menu aan. Kies twee willekeurige posities en klik op een optie. Nu kun je jouw gebaren aan het menu toevoegen zodat je ze direct kunt gebruiken.

Nu hoef je alleen nog Pokémon Go te openen en een Pokémon te zoeken om te vangen. Heb je er één, dan klik je op de AssistiveTouch-schakelaar en kies je voor één van je aangemaakte gebaren. Vervolgens tik je op het scherm op om hem uit te voeren.

#7 Pokémon vangen: kies makkelijk te vangen Pokémon

Elke Pokémon heeft andere eigenschappen in de game. Zo blijkt een Magikarp het makkelijkst te vangen (56%) en is een Oddish (48%) ook snel te pakken. Caterpie, Weedle, Pidgey en Rattata zijn met 40% ook goed te vangen. Ronduit moeilijk zijn Venusaur, Blastoise, Charizard en Dragonite, want die gooi je maar in 4% van alle pogingen raak. Bij elke Pokémon speelt niet alleen jouw werptechniek mee, maar ook de zogenaamde flee rate, de mate waarin hij na een paar worpen wegrent. En hoe hoger de CP van een Pokémon, hoe lastiger hij te vangen is. Dit is te herkennen aan de kleur van de ringen bij het gooien: groen is gemakkelijk, oranje iets moeilijker en rood supermoeilijk.

Wil je meer weten over Pokémon Go? Lees dan onze andere artikelen:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2017
Categorie Apps
Onderwerp pokemon